-

Venture Capital in Europa vs. Amerika: 1-0

Het is een algemeen bekende en onderschreven veronderstelling: Amerikaanse ondernemers en investeerders doen het beter dan Europese. Ze zijn ambitieuzer, minder bang om risico te nemen en bereiken grotere successen.

Uit een rapport van het Duitse investeringsbedrijf Earlybird blijkt echter het tegendeel. Het vergelijkt de data van de industrieën in beide regio’s en concludeert dat hoewel de Europese venture-industrie een stuk kleiner is ongeveer een kwart van de Amerikaanse markt, dat deze wel degelijk een stuk sterker is en Europese investeerders in werkelijkheid veel succesvoller.

Er zijn drie belangrijke verschillen:

Europa kent betere exits; Europese investeerders realiseerden in 2009-2010 exits ter waarde van 15 miljard dollar, vergeleken met 30 miljard in de VS terwijl de markt een stuk kleiner is. Amerikaanse investeerders staken echter 25 miljard in de bedrijven waar Europese investeerders slechts 6 miljard aan kapitaal verstrekten.

Europese deals bieden investeerders meer; in deze twee jaar waren er 131 deals met een gemiddelde exitwaarde van 173 miljoen. Meer dan 57 procent daarvan bracht meer dan vijf keer zo veel op als de oorspronkelijke investering. In de VS waren er veel meer deals, 596, en de gemiddelde grootte van de deals was 236 miljoen. De waarde voor investeerders was echter lager; minder dan de helft van alle deals vervijfvoudigde de investering.

Europese investeringen zijn efficiënter; ze behalen hetzelfde rendement met slechts de helft van het kapitaal dat Amerikaanse bedrijven nodig hebben.

Volgens het rapport is de belangrijkste reden dat er in de VS meer investeringsfondsen zijn; waardoor de waarderingen stijgen en het waarschijnlijker is dat mensen investeren in slechte ideeën en kleinere winsten behalen. Doordat het kapitaal in Europa schaarser is, moeten bedrijven harder werken om geld binnen te halen, wat de waarderingen laag houdt. Daarnaast kunnen investeerders kieskeurig zijn, en focussen op de winnaars.

Zoals techblog GigaOM terecht opmerkt zijn er redenen om deze bevindingen sceptisch te beoordelen. De schrijver van het onderzoek, een Duitse investeringsmaatschappij, heeft er immers belang bij te laten zien hoe succesvol kapitaal in deze regio is. Daarnaast maken Europese startups veel vaker gebruik van privaat vermogen. En als Europa populair wordt als plek om te investeren, is het voordeel van de sterke concurrentie tussen startups verdwenen.

Foto: Max Whittaker (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

Ludwine Dekker

Mooi artikel hoewel de wedstrijd tussen de US en Europa vaak afhangt van de benadering wat ook dit artikel laat zien. Hetzelfde geldt voor crowdfunding waarbij veel mensen lijken te wachten tot HET gaat gebeuren in de US terwijl Europa (iig mbt equity) bijna zo’n vijf jaar voorloopt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond