-

Websiteoptimalisatie: richt je je op de juiste pagina’s?

Voor websiteoptimalisatie kijkt men vaak eerst naar de traagst ladende pagina’s en er wordt vooral geïnvesteerd in het sneller maken van deze pagina’s. Maar is deze focus de juiste? Kijk verder dan alleen de laadtijd.

Een goed werkende website is complex. Ga maar na: bezoekers komen via verschillende devices binnen, verwachten allemaal een persoonlijke ervaring en journey met hoogwaardige content zoals video en interactieve toepassingen. Maar een dergelijke – onvermijdelijke – complexiteit vergroot de kans op traag ladende pagina’s of een langzaam reagerende interface. En dat leidt weer tot hogere bounce rates.

Hoe trager een pagina laadt, hoe groter de kans dat bezoekers hun heil ergens anders zoeken. Zo wordt 53% van de mobiele websitebezoeken na drie seconden afgebroken. En een vertraging in de laadtijd van slechts twee seconden zorgt al voor een stijging van het aantal bounces met 103 procent. Uit The State of Online Retail Performance komt naar voren dat de ideale laadtijd voor een webpagina tussen de 700 milliseconden en 1,2 seconde ligt, ongeacht het device dat gebruikt wordt.

Wanneer je maar een paar seconden hebt om de aandacht van de websitebezoeker te grijpen, kun je je dus geen vertraging veroorloven. Continue websiteoptimalisatie is daardoor onvermijdelijk. Maar hoe pak je dit het beste aan? Belangrijk is om te beginnen met het effectief monitoren van de prestaties van verschillende pagina’s en op basis daarvan vervolgstappen te nemen.

Monitoren

Begin met het vaststellen van je huidige performance en identificeer waar verbetermogelijkheden liggen. Met behulp van Real User Monitoring (RUM) software kan bezoekersgedrag worden gemonitord en wordt inzichtelijk gemaakt hoe bezoekers zich binnen een website bewegen, waar de langste wachttijden zijn en waar zij afhaken. Bepaal vervolgens met behulp van real user behavior de omzetmogelijkheden op basis van performance door te berekenen welke laadtijd voor de hoogste conversie zorgt. Bekijk daarna waar een verbetering van performance de grootste positieve impact heeft op de omzet, dat is namelijk de plek waar optimalisatie het meeste effect zal hebben.

Optimaliseren

Het kan dus voorkomen dat de pagina’s die de meeste ROI opleveren door optimalisatie, niet de pagina’s zijn die het traagst laden. Neem het voorbeeld van een website waar de langzaamste pagina’s de checkout-pagina’s zijn; een plek waar bezoekers vaak niet eens meer komen omdat het laden van de productpagina’s al te langzaam gaat. Het optimaliseren van de productpagina’s zal in dit geval prioriteit moeten krijgen boven de optimalisatie van de checkout-sectie.

De focus van optimalisatie moet dus liggen bij de pagina’s waar de meeste bezoekers op binnenkomen. In de praktijk zullen dit meestal de homepage, campagnepagina’s of SEO-pagina’s zijn.

Valideren

Wanneer een pagina of website-onderdeel is geoptimaliseerd, is het zaak om te controleren of de aanpassingen inderdaad de performance en gebruikerservaring verbeteren. Waar nodig kunnen aanpassingen worden doorgevoerd, Met behulp van RUM-data kun je bovendien realistische tests uitvoeren, waarbij op basis van geografie, device en schaalgrootte daadwerkelijke user paths worden gevolgd om te controleren of er momenten zijn in de klantreis die verbeterd kunnen worden.

Door deze stappen te volgen bij website optimalisatie, zorg je ervoor dat optimalisatie daadwerkelijk invloed heeft op je performance. En dat is essentieel wanneer je wilt overleven in de huidige digitale economie, want 28 procent van de klanten keert niet terug naar een langzame website. Wanneer je performance niet op orde is, raak je dus ruim een kwart van je potentiële klantenbestand kwijt.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond