Werving zonder cv: ‘slimme data voorspelt match’
Stel: je komt op een evenement aan. Wat doe je als eerste? Het programma doornemen, een rondje lopen en bekenden opzoeken of die persoon direct naast je aanspreken? Het antwoord op de vraag zegt meer over of je bij een functie past dan je keurig opgebouwde cv. Waarom worstelt iedere recruiter dan toch nog stapels cv’s en motivatiebrieven door als zo’n ‘fit’ in theorie ook geautomatiseerd kan worden vastgesteld?
Eind november wordt tijdens de Recruitment Tech Awards 2015 voor de eerste keer een prijs uitgereikt aan innovatieve recruitmenttechnologie. Genomineerd is Recrout, dat met de gelijknamige software geautomatiseerd sollicitanten selecteert op basis van psychologische kenmerken.
Geautomatiseerd mismatches voorkomen
Oprichter Karim Akhlal ziet één grote uitdaging binnen de werving van personeel: het voorkomen van mismatches en terugdringen van verloop. Zeker binnen grote organisaties moet men tienduizend sollicitaties per jaar verwerken. Zie er dan op op voorhand maar eens de personen uit te pikken die zowel de juiste motivatie hebben als passen bij de bedrijfscultuur.
Online jobboard Recrout belooft dit probleem geautomatiseerd op te lossen: potentiële sollicitanten worden onderworpen aan een persoonlijkheidstest. De bedrijfscultuur van deelnemende bedrijven stopt het bedrijf eveneens in een model. Een algoritme voorspelt vervolgens of er een match is tussen sollicitant en werkgever op functie- en bedrijfsniveau. Slimme data noemt Akhlal dat.
Daarbij moet je volgens Akhlal bijvoorbeeld de teamsamenstelling als uitgangspunt nemen. De top performers uit zo’n team worden bij Recrout onderworpen aan online assessment instrumenten. Daarin wordt doorgaans naar 45 talenten en competenties gekeken, in praktijk zijn er voor een functie vijf tot tien benodigd. De werkzoekende krijgt op zijn beurt een vergelijkbare test met vragen over het sociale en de psyche.
Na afronding surft die persoon door het vacatureaanbod en ziet direct of er een match is tussen de persoonlijkheid en dat wat de potentiële werkgever zoekt voor die specifieke functie en de bedrijfscultuur.
‘Als recruiters honderden sollicitaties op één vacature moeten doorworstelen, selecteren ze nu op trefwoorden en functies op het cv. Dat de voorspellende waarde daarvan nihil is weten we, net zo goed als dat dit niet zegt of iemand succesvol zal zijn binnen die specifieke bedrijfscultuur. Het ontbreekt in recruitment aan vroegtijdige houvast en dus val je terug op die deels subjectieve waarneming.’
Werving van talent
Oké, selecteren in dat stadium is dus moeilijk. Hoe vind je dan talent? ‘De vraag wat talent is verschilt per organisatie. Toch zoekt iedereen in praktijk naar ambitie, de hands-on mentaliteit en teamplayers. Iedere sollicitant zegt op zijn beurt dat hij aan die eisen voldoet. Die vaststelling van wat nodig is om binnen een functie succesvol te zijn is te automatiseren. De data uit persoonlijkheid en bedrijfskenmerken kun je matchen. Je zoekt het juiste talent dan niet langer op basis van trefwoorden, maar op profielsamenstelling.’
De markt waarin Akhlal opereert noemt hij conservatief en dat terwijl zeker de jongere werkzoekende andere behoeften krijgt. De digitale generatie wil naar zijn idee een andere vorm van contact. Recruitment moet persoonlijker want iedereen wil zich belangrijk voelen, zegt hij daarover. Het moet sneller – zie ook de opkomst van de Tinders voor HR – en jongeren willen vooraf al exacter weten of zij bij een bedrijf – zie de opkomst van employer branding – en functie passen.
Akhlal noemt Capgemini als goed voorbeeld. Dit soort bedrijven laat zich niet leiden door een opgebouwd cv, maar naar de culturele match met functie en bedrijf. Past de persoonlijkheid bij dat wat binnen de organisatie eerder tot succes heeft geleid? ‘Die vraag moet bij recruiters veel eerder in de werving centraal staan. Ze zijn veel minder afhankelijk van het cv en de motivatiebrief dan dat ze zelf denken.
De meetmethoden die Recrout voor dit alles hanteert zijn naar eigen zeggen altijd wetenschappelijk gevalideerde instrumenten, geleverd door gespecialiseerde partners. ‘Het is sociale wetenschap met een laagje software, niet meer en niet minder.’ Het vooruitzicht is dat er over een aantal jaar zoveel data is verwerkt dat het algoritme zelf voorspellingen kan doen en dus slimmer wordt dan de combinatie van assessments.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond