-

Streven naar de optimale mobiele advertentie

Steeds vaker begint de consument zijn online zoektocht op een mobiel apparaat, een trend die ze bij Marktplaats al langer zien. Maar hoe zorg je er als bedrijf nu voor dat jouw advertentie voldoende opvalt zonder storend te zijn?

Goede balans tussen content en commercie

Marktplaats staat in de markt veelal nog bekend als een website voor handel tussen consumenten, maar richt zich daarnaast ook steeds meer op de handel tussen bedrijven en consumenten.

Bijna de helft van de Marktplaats-gebruikers (49%) gebruikt daarbij zijn smartphone om aan- en verkopen te doen, waarbij het vooral gaat om relatief kleine aankopen als speelgoed en kleding.

Marktplaats zoekt hierin continu naar een goede balans tussen content en commercie. Zo mogen commerciële banners de gebruiker niet storen of afleiden. Uit onderzoek van Blauw Research komt namelijk naar voren dat wanneer advertenties zijn aangepast aan de omgeving waarin ze staan er vaker op wordt geklikt.

Daarnaast is het van belang dat de afbeelding die bij de advertentie wordt getoond de gebruiker aanspreekt. Onderstaande afbeelding uit het onderzoek van Blauw Research is daar een goed voorbeeld van. De bovenste afbeelding is duidelijk en authentiek doordat het in een realistische omgeving wordt getoond, zonder dat de gebruiker daardoor wordt afgeleid. De fiets staat in een ‘echte’ wereld, waardoor er een beter beeld wordt geschetst hoe de fiets er daadwerkelijk uit ziet.

Onderzoek Blauw Research

Onderzoek Blauw Research

Relevantie is de sleutel

Het onderzoek van Blauw Research bevestigt verder dat gebruikers van Marktplaats weliswaar mobiele advertenties al snel als storend kunnen ervaren, maar dat dit geminimaliseerd wordt wanneer de advertentie aansluit bij hun online zoektocht naar een product of dienst.

Uit het onderzoek komt bijvoorbeeld naar voren dat 45% van de ondervraagden aangeeft bij een bezoek aan Marktplaats op een advertentie te klikken, terwijl dit bij advertenties op platformen als Nu.nl en Telegraaf.nl op respectievelijk 36% en 19% ligt. Marktplaats speelt hier ook op in door limieten te stellen aan hoeveel keer een advertentie wordt getoond aan dezelfde gebruiker op verschillende apparaten en de advertentie af te stemmen op de interesse van de gebruiker.

Daarnaast staan de respondenten positief tegenover locatiegerichte advertenties. Ruim een derde van de mobiele kopers geeft in het onderzoek van Blauw Research aan dat deze advertenties zelfs (heel) belangrijk zijn en met name op voor hen onbekende locaties uitkomst kan bieden. Smartphones bieden gelukkig steeds meer slimme functionaliteiten en mogelijkheden om doelgericht te adverteren en daarmee advertenties relevanter te maken. Dankzij onder meer GPS in kan hier uitstekend op worden ingespeeld, bijvoorbeeld door bij een zoekopdracht van een bepaald automerk de advertentie van een dealer in de buurt van de gebruiker te tonen.

Technische randvoorwaarden

Marktplaats hanteert een aantal technische richtlijnen om een optimale gebruikerservaring te realiseren. Advertenties moeten bijvoorbeeld responsive zijn, zodat deze op alle apparaten goed worden getoond en snel geladen om ervoor te zorgen dat bezoekers niet afhaken.

Daarom wordt adverteerders door Marktplaats altijd geadviseerd om HTML5 in te zetten voor hun campagnes, onder meer omdat deze advertenties volgens onderzoeksbureau Sizmek gemiddeld veertig keer beter converteren dan Flash of statische afbeeldingen.

Verder levert Marktplaats vooraf marktconforme specificaties aan voor banners, waarbij rekening wordt gehouden met de richtlijnen van adverteerdersorganisatie IAB Nederland. Daarin staat onder meer dat een banner niet groter dan 5 KB of een ‘rich media’ uiting op een mobiel apparaat niet meer dan 100 KB mag zijn.

Om zwaardere creaties te ondervangen reserveert Marktplaats altijd extra ruimte zonder dat de rest van de website daar hinder van ondervindt. Daarnaast wordt er rekening mee gehouden dat gebruikers niet altijd over een sterke internetverbinding beschikken en daarom een video niet direct afgespeeld. Op deze manier wordt de laadtijd van advertenties bevordert en is het niet storend voor de gebruiker.

Al met al zijn er vijf tips om als adverteerder het optimale resultaat te halen uit je mobiele campagne:

  1. Integreer je campagne in bestaande content – Een mobiele telefoon is erg persoonlijk en daarom is het van belang advertenties te integreren binnen de bestaande content van een platform. Zo wordt er door Marktplaats naast de standaard IAB-formaten ook geëxperimenteerd met andere native advertising formaten.
  2. Blijft authentiek – Een duidelijk en aansprekende afbeelding krijgt van ruim de helft van de Nederlanders de voorkeur om op te klikken. Zorg er daarom voor dat je product in een realistische omgeving wordt getoond.
  3. Wees mobiel-vriendelijk – 28% van de mobiele kopers doet geen aankoop wanneer de website niet responsive is en ruim 60% verlaat zelfs direct de website. Marktplaats probeert daarbij de gebruikerservaring verder te verbeteren door te experimenteren met de mogelijkheden van nieuwe technieken als Google Accelerated Mobile Pages.
  4. Adverteer locatie-gedreven – Dankzij locatie gebaseerd adverteren kun je heel gericht advertenties aanbieden aan consumenten die zich op een bepaalde locatie bevinden, bijvoorbeeld in de buurt van jouw winkel.
  5. Profiteer van smartphonefunctionaliteiten – Een smartphone biedt veel meer mogelijkheden in vergelijking met een desktop. Zo grijpt 16% van de mobiele kopers de mogelijkheid aan om direct te chatten met de adverteerder.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond