-

Met vreemde betaalmethoden op weg naar een cashloze samenleving

De exponentiële groei van het Internet of Things biedt financiële instellingen de mogelijkheid zich naast debit- en creditcards, POS en smartphones nu ook te wagen aan hele andere soorten betaalmethoden. In 2020 hebben we een wereldwijd ecosysteem van 24 miljard IoT-verbonden apparaten. Dit betekent dat je alles, wat je ook maar kunt bedenken, in de toekomst kunt gebruiken om te betalen. Dan veeg, tik of zwaai je het ding met de chip waar je bankgegevens op staan heen en weer voor een contactloze betaalterminal en klaar is Kees.

Net als technologie is geld ook aan vele veranderingen onderhevig geweest in de afgelopen vijftig jaar. Om te winkelen had je vroeger munten, briefgeld en zelfs chequeboekjes bij je. Nu gebruiken we een stukje plastic om voor onze boodschappen, de bus, een film en afhaalmaaltijden te betalen.

Elektronische betalingen en cards zijn nu nog alternatieven voor contant betalen, maar we zijn hard op weg naar een cashloze samenleving waarin we met allerlei dingen kunnen betalen. Denk daarbij aan een rubberen polsband, horloge, sleutelhanger of je favoriete sieraad. Chips kunnen overal in verwerkt worden en straks betaal je misschien zelfs met je schoen of met de mouw van je jas.

Op dit moment bestaat driekwart van alle geldtransacties in de wereld uit contanten en in Nederland is dat iets minder dan de helft, en of we het nu leuk vinden of niet, die cashloze maatschappij komt steeds dichterbij. Binnenkort hoeven we niet meer te  stuntelen met munten of papiergeld, geven we geen geld meer uit aan het drukken van bankbiljetten en behoort vals geld tot het verleden.

Samsung’s CCP maakt contactloze transacties aantrekkelijker

Samsung lanceerde onlangs het contactloze betaalplatform CCP waarmee je in principe elk denkbaar voorwerp kunt veranderen in een contactloos betaalmiddel. Dit betekent dat we binnenkort in staat zijn om te betalen met horloges, sleutelhangers, armbanden of kleding. Deze van chips voorziene voorwerpen staan in verbinding met je betaalkaart of bankrekening en beheer je met een smartphone app. Hiermee kun je vervolgens geld overmaken, transacties plannen, betaallimieten instellen of de chip deactiveren.

Zelfs mensen die geen toegang hebben tot een bankrekening of smartphone kunnen binnenkort profiteren van CCP en komt contactloos betalen ook voor bijvoorbeeld daklozen, vluchtelingen of zelfs kinderen binnen handbereik. De gebruiker kan zijn chip in een winkel bij een point-of-sale terminal ook opladen met contant geld.

Met CCP kun je digitale contante betalingen ook combineren met andere contactloze diensten als vouchers, loyaltypunten en OV-kaarten. Het concept wordt volgende maand door 15.000 Europese klanten getest waarna de service naar verwacht wereldwijd uitgerold wordt.

Of we het nu leuk vinden of niet, die cashloze maatschappij komt steeds dichterbij.

Swish transformeert Zweden binnen vijf jaar in een cashloze samenleving

Net als in Finland, Noorwegen en Denemarken wordt er in Zweden steeds minder met contant geld betaald. Daklozenkrantverkopers, marktkooplieden en kerkcollectanten innen in plaats van munten of biljetten tegenwoordig ook steeds liever elektronisch.

De mobiele applicatie Swish werd in 2012 door een consortium van zes grote Zweedse banken geïntroduceerd en wordt nu door meer dan 50 procent van de Zweedse bevolking en 90 procent van de volwassenen onder de dertig gebruikt. Swish telt momenteel 5 miljoen gebruikers en de voorspellingen zijn dat het Scandinavische land binnen vijf jaar een volledig cashloze maatschappij is. Het elektronische betaalmiddel koppelt een telefoonnummer aan een persoonlijke bankrekening en gebruikers kunnen binnen een paar seconden geld overmaken naar het mobiele nummer van de ontvanger. Swish wordt zelfs gebruikt voor kerkcollectes.

Een kerk in Stockholm meldde bijvoorbeeld dat zij het afgelopen jaar 85 procent van hun collectes telefonisch ontvingen. Ook vond vorig jaar zelfs de eerste Swish-overval plaats. Tijdens het incident werd het slachtoffer gedwongen een geldbedrag via Swish over te maken. De peer-to-peer dienst is zo populair geworden dat sommige Zweedse banken meer Swish-transacties verwerken dan geldopnames.

In een recent interview vertelde voormalig ABBA-bandlid Björn Ulvaeus waarom hij denkt dat een cashloze maatschappij een belangrijke rol speelt in de bestrijding van criminaliteit: “Zonder cash hebben dieven geen waterdichte manier om hun gestolen goederen te verkopen, kunnen drugsdealers hun deals niet verbergen en stort de hele zwarte economie in.”

Visa’s betaalzonnebril bewijst dat je met elk ding kunt betalen

Vorige maand lanceerde creditcardgigant Visa tijdens de World Surf League – waarvan het bedrijf ook sponsor is – een nieuw pilotprogramma met een zonnebril waarmee je via een NFC-chip kunt betalen. Het lijkt een doodgewone zonnebril maar in een van de pootjes zit een chip waarmee de drager, door de bril tegen een betaalterminal te houden, een betaling kan doen.

De chip wordt vooraf opgeladen en is niet gekoppeld aan een creditcard. Dat betekent dat je binnenkort tijdens een dag aan het strand je portemonnee gewoon thuis kunt laten. Een zonnebril draag je op het strand sowieso veel makkelijker met je mee.

Het doel van het pilotprogramma is om te peilen of banken en bedrijven belangstelling hebben voor de nieuwe technologie. Hoewel de bril niet veel meer is dan een gimmick en Visa heeft aangegeven dat zij geen plannen hebben om de bril wereldwijd te lanceren, laten ze hiermee wel zien dat we in de toekomst op eindeloos veel manieren en met allerlei onverwachte voorwerpen kunnen betalen.

Dankzij het Chinese Face++ kun je nu ook met je gezicht afrekenen

Gezichtsherkenningstechnologie bestaat al jaren, maar computers maken steeds meer gebruik van deep learning waardoor ze steeds beter worden in herkennen van gezichten. In het belang van zowel het gemak en surveillance ontwikkelt de technologie zich steeds sneller. De technologie is op dit moment zo nauwkeurig dat het in de toekomst alles transformeert. Denk aan politie, transportdiensten, de manier waarop mensen dagelijks met elkaar omgaan en de transacties die in winkels en banken plaatsvinden.

In China maakt men al gebruik van gezichtsherkenningssystemen om toegang te krijgen tot gebouwen, criminelen op te sporen en nu ook om te betalen. De technologie van Face++, een Chinese startup in Beijing, wordt nu al in verschillende apps verwerkt en stelt gebruikers in staat om via Alipay geld over te maken.

Ook Didi, de Chinese versie van Uber, maakt gebruik van de Face++ software. Hiermee kunnen passagiers de legitimiteit van de chauffeur controleren. Door middel van een ‘liveness test’ worden de spraak en de gezichtsbewegingen van de chauffeur op 83 verschillende punten  gescand.

Lokale overheden gebruiken Face++ om verdachte criminelen uit beeldmateriaal van bewakingscamera’s te identificeren. Dat is een bijzonder indrukwekkende prestatie omdat de beelden qua kwaliteit vaak veel te wensen overlaten en opgeslagen afbeeldingen soms jaren oud zijn.

Wat mensen in China aan Face++ het meest aanspreekt is het gemak van de technologie. Het stelt hen in staat om toegang te krijgen tot appartementencomplexen, en restaurants en winkels gebruiken de technologie om hun klantenservice te verbeteren. Met Face++ kunnen klanten niet alleen voor producten of maaltijden betalen, maar het stelt medewerkers ook in staat om de klant met zijn of haar naam te begroeten.

Pizza bestellen en betalen doe je in de toekomst gewoon met je basketbalschoenen

Vorige maand heeft Pizza Hut, in samenwerking met de NCAA (National Collegiate Athletic Association), speciaal voor het populaire jaarlijkse basketbaltoernooi March Madness een reclamecampagne gemaakt. In de reclame zie je dat basketbalster Grant Hill zijn favoriete pizza bestelt door op een speciale knop op zijn Pizza Hut Pie Tops-basketbalschoenen te drukken.

Hierdoor wordt zowel de Pie Tops-app als de geolocatie geactiveerd zodat de drager van de speciale basketbalschoenen in contact komt met de dichtstbijzijnde Pizza Hutvestiging. Zo kan zijn favoriete pizza direct besteld en bezorgd worden. De Pie Tops schoenen in de reclame zijn trouwens echt. Er zijn van deze basketbalschoenen maar liefst 64 paar gemaakt.

Het merendeel van de exclusieve, handgemaakte schoenen is terechtgekomen bij de media, influencers en een paar gelukkige Pizza Hut fans. Meer dan 70 procent van de Pizza Hutklanten bestellen al via mobiele apps, en deze hightech sneakers lijken dan ook de logische volgende stap naar een toekomst van contactloos bestellen en betalen.

Zijn we klaar voor een volledig cashloze maatschappij?

Ook al zijn contactloze betalingen handig, er zijn uiteraard ook uitdagingen. Het aantal gevallen van elektronische fraude neemt exponentieel toe en we moeten ons afvragen of een volledig elektronisch systeem – waarin iedere transactie wordt vastgelegd – onze privacy niet in gevaar brengt. Ook zullen bejaarden of anderen die moeite hebben met nieuwe technologie waarschijnlijk moeilijk kunnen wennen aan deze nieuwe manier van betalen.

Omdat het concept van geld in de toekomst niet langer fysiek maar eerder volledig abstract is, maken sommige onderzoekers zich ook zorgen dat jonge mensen met contactloos betalen eerder geneigd zijn om geld uit te geven dat ze eigenlijk niet hebben. ‘Cash’ is allang geen ‘king’ meer, maar het zal voorlopig ook nog niet volledig verdwijnen.

Zelfs als we in de komende paar jaar nauwelijks meer met contant geld betalen duurt het nog wel een tijd voordat onze maatschappij volledig contantloos is. Dit vergt namelijk politieke beslissingen, en die zijn niet van de een op andere dag genomen.

*) Dit artikel is ook gepubliceerd op de website van Richard van Hooijdonk.

Deel dit bericht

1 Reactie

Maarten Bennis - Bennis Unlimited

De cashloze maatschappij is zeker een aantrekkelijk vooruitzicht voor de gemakzuchtige gebruiker, echter men realiseert zich niet welke enorme consequenties dit heeft voor onze privacy. Het argument dat we hiermee de criminaliteit kunnen bestrijden en de zwarte economie een halt kunnen toeroepen, is typisch: omdat een zeer kleine minderheid illegale zaken doen, moet de brave meerderheid maar zijn privacy inleveren onder het motto: wat heb je te verbergen?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond