-

Emerce eFulfilment: creatieve oplossingen voor logistieke uitdagingen van nu (2)

Een nieuwe generatie startups meldt zich in de wereld van fulfilment en logistiek. Met innovatieve ideeën en een andere kijk op logistiek en fulfilment brengen ze de gevestigde logistieke orde aan het wankelen. Een van hen is Michiel Nieuwkerk van ViaTim, een startup die pakketten bezorgt en retourneert op jouw moment via buurtgenoten. Donderdag is hij aanwezig op Emerce eFulfilment in Utrecht.

Jullie zijn in april gestart, hoe loopt het nu een half jaar later? Streven was een landelijk netwerk binnen twee jaar.
“Sinds april hebben wij tien ViaPunten opgestart. Inmiddels hebben wij nu zo’n 60 gebruikers die dagelijks pakketjes bij ons laten bezorgen. Deze gebruikers komen het pakket dan afhalen of vragen of het ViaPunt om het pakket te bezorgen. We leren nu hoe ons schaalbare model er ongeveer uit moet komen te zien.

“Er is veel vraag naar onze verzendoplossing, zodat mensen niet meer het huis uit hoeven om iets te verzenden of te retourneren. In de praktijk betekent dit dat op ViaPunten bijvoorbeeld verpakkingsmateriaal aanwezig moet zijn. Wat wij nu leren is dat mensen heel graag de dozen van hun ontvangen pakketten willen teruggeven aan ViaTim. Zo heeft onze ViaGebruiker geen onnodig papierafval.”

Postbodes laten pakketjes vaak bij de buren achter, vooral in flats zie je dat gebeuren. Is dat geen ‘concurrentie’?
“Ja, de buurman is onze grootste concurrent, maar eigenlijk moet je ons als dezelfde buurman zien. Wij proberen juist die mensen die het geen probleem vinden om pakketten voor buurtgenoten aan te nemen in te zetten als ViaPunt.

“Wat wij zien is dat de buurman die voorheen altijd pakketjes aannam, nu verwijst naar onze oplossing. Er zijn behoorlijk wat buren die er juist niet op zitten te wachten om pakketjes aan te nemen, maar dat vinden ze dan ook weer vervelend voor de pakketbode die dan met zijn pakketje blijft zitten.

“Buren zijn vaak ook heel attent om pakketten aan te nemen, maar dat betekent niet dat ze ’s avonds altijd thuis zijn. Met ViaTim weet je altijd dat je jouw pakket op jouw moment kan ontvangen.”

Hoe kunnen jullie toch aantrekkelijke bezorgtarieven hanteren als de kosten moeten worden verdeeld over bedrijf en ontvangers?
“Als wij ons volledige businessmodel hebben draaien, zouden wij zelfs tegen lagere kosten moeten kunnen werken dan huidige pakketdiensten. Met onze ViaPunten kunnen wij een efficiëntie slag slaan. Waar normaal 1,2 pakketten per adres worden bezorgd, komen er bij een ViaPunt in één keer tussen de vijf tot twintig pakketten. Het gros hiervan wordt afgehaald door ontvangers, omdat ons ViaPunt zo dichtbij is. De overige pakketten worden bezorgd, maar dat is altijd maximaal 400 meter lopen of fietsen. Hiermee voorkomen wij veel bezorgtijd van een pakketbode die per stop nu tussen de 1,20 en 1,70 euro krijgt.

Middelgrote steden leken voor jullie aantrekkelijker dan grote steden. Is dat ook de praktijk?
“Op dit moment hebben wij nog geen testdata uit grote steden om dit te analyseren. Wat wij wel zien uit interviews met (potentiële) ViaGebruikers is dat er wel verschillen zijn in het gebruik. In de grote stad vindt de ViaGebruiker een ViaPunt handig, omdat het anders bij de buren wordt afgegeven die ze niet vertrouwen of waar ze liever niet mee in contact willen komen. In een middelgrote stad als Bergen op Zoom is er meer vertrouwen.”

Welke plannen zijn er met betrekking tot uitbreiding?
“In september hebben wij een plek gewonnen in het Rotterdam Mobility lab. Dit is een initiatief vanuit de gemeente Rotterdam met lokale sponsors om de logistieke processen in Rotterdam efficiënter en socialer te laten verlopen.

“Met ViaTim sluiten wij hier perfect op aan. Waar voorheen een pakketbode kris kras alle straten van een wijk moest doorrijden, hoeft hij nu enkel te stoppen op één ViaPunt in deze wijk. Ons doel is naast onze tien ViaPunten in Bergen op Zoom nog minimaal 25 ViaPunten in Rotterdam op te zetten om zo de schaalbarheid van ons model te valideren.”

Emerce eFulfilment & Logistics vindt donderdag 14 oktober plaats in Mediaplaza in Utrecht. Kaarten zijn hier verkrijgbaar.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond