-

GUTS deelt ervaringen ICO: ‘Overheid moet snel reguleren’

De Nederlandse overheid moet Initial Coin Offerings (ICO’s) snel reguleren. Die oproep doet Maarten Bloemers van GUTS op SxSW Interactive. Hoewel de CEO van het ticketplatform zelf heeft ervaren dat het organiseren van een goede ICO in de papieren loopt, is de markt nu ook erg aantrekkelijk voor oplichters.

Met behulp van de blockchaintechnologie gaat GUTS de strijd aan met zwarthandelaren en woekerprijzen van tickets. Een decentrale database wordt onder meer ingezet om de prijzen en het eigendom van kaartjes vast te leggen. Om de gebruikers van het netwerk te belonen voor het valideren van de transacties, krijgen ze Guaranteed Entrance Tokens (GET), de speciaal hiervoor in het leven geroepen cryptomunt.

De ICO hiervoor leverde – afhankelijk van de huidige koers van Ethereum – vorig jaar enkele miljoenen euro’s op. Geld dat GUTS gebruikt voor de doorontwikkeling van de technologie. Bloemers: “Omdat er een vaste hoeveelheid munten is, wordt deze brandstof voor het netwerk schaarser zodra de ‘motor’ meer wordt gebruikt. Op die manier denken onze investeerders daar beter van te worden.”

Zo’n ICO klinkt als een gouden greep. Een makkelijke manier voor ondernemers om een investering op te halen. Toch adviseert GUTS’ CEO andere bedrijven een ICO goed te overdenken. “Het is niet zo makkelijk als het klinkt. Ons heeft het anderhalf jaar gekost dat op een goede manier te doen.” Behalve een hoop tijd vraagt een goede ICO bovendien om een flinke investering. Al met al heeft GUTS er een half miljoen euro aan uitgegeven. Is er marketing nodig dan loopt het bedrag al gauw verder op.

In de eerdere aankondiging benadrukte het bedrijf al een voorbeeld te willen stellen: ‘ICO’s zijn er in vele soorten en maten’. Bloemers vertelt dat er een heel palet aan facetten is dat goed in de gaten moet worden gehouden. “Het juridische aspect is erg belangrijk en ook de transparantie richting de community. We hebben er altijd voor gezorgd dat de fundamenten van ons bedrijf duidelijk waren, daar zijn de investeerders uiteindelijk voor gegaan.”

Hoewel er dus bedrijven zijn die een ICO op een transparante manier organiseren, lokt de wijze waarop de markt nu in elkaar steekt ook oplichters. “Ik wil een beroep doen op de Nederlandse overheid: er dient regulering te komen. Nu is het ook een uitstekende mogelijkheid voor oplichters om er een slaatje uit te slaan. Je kunt een project ‘pompen’ en er met het geld vandoor gaan. Het is heel belangrijk dat daar deugdelijke regulering voor komt.”

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Foto: Bloemers (midden) als winnaar van de New Dutch Wave Startup Competitie

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond