-

NeuroLabs: Waarom zitten mensen op social media?

Neurowetenschapper Roeland Dietvorst van NeuroLabs onderzoekt waarom social media zo verslavend zijn. “Er zijn onderzoeken die een verband leggen tussen het aantal Facebookvrienden en de dichtheid van cellen in hersengebieden geassocieerd met sociale intelligentie. Social blijkt dus toch wel social.”

Een specifieke studie van Facebook heeft een hoop stof doen opwaaien, vertelt Dietvorst: “De vraag is vaak: word je nu depressief van de succesverhalen van anderen op Facebook? Nu heeft Facebook bij 700.000 gebruikers de newsfeed aangepast. De ene helft kreeg alleen nog maar positieve berichten, en de andere helft kreeg alleen nog negatieve berichten. Wat bleek: lees je positieve dingen, ga je zelf ook meer positieve dingen posten.” Je kan elkaar dus besmetten met positiviteit en ook negativiteit, geeft Dietvorst aan.

Driver achter ons gedrag

Een ander onderzoek legde het verband tussen social media gebruik en de gevoeligheid voor complimenten: “Het hangt ook wel naar een verslaving toe, denk aan iemand in de auto die zijn leven riskeert om een berichtje te lezen. Het verklaart dus ook waarom mensen zich op social media begeven.”

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond