-

NoFoodWasted: verdienen met ‘ten minste houdbaar tot’

Nederlandse supermarkten gooien jaarlijks voor ruim 400 miljoen euro aan levensmiddelen in de vuilcontainer. August de Vocht zette zijn frustratie om in een app die je motiveert om afgeprijsde producten te kopen op basis van de houdbaarheidsdatum (tht). Hij ontwikkelde Afgeprijsd binnen het NoFoodWasted concept waarbij zowel supermarkten als consumenten geld besparen.

August, omschrijf NoFoodWasted eens in een Tweet?

“Een app die voedselverspilling tegengaat door supermarktproducten, die op basis van de houdsbaarheidsdatum  afgeprijsd zijn, te indexeren en communiceren.”

Hoe dit idee is ontstaan?

“Op een dag wilde ik barbecueën, maar mijn vrouw wilde liever iets anders. Dus ik ben naar de supermarkt gegaan om boodschappen te doen en in de supermarkt lag een hele kip, afgeprijsd vanwege de tht-datum. Perfect als bierkip voor de barbecue, dacht ik. Maar we hadden al afgesproken om niet te gaan barbecueën. Toen dacht ik: ‘ja, als ik dat nou van tevoren had geweten’.”

Leg eens uit hoe NoFoodWasted dé oplossing kan zijn voor voedselverspilling in supermarkten.

“Er wordt ongelooflijk veel voedsel weggegooid in supermarkten, voornamelijk tht-producten. Vaak wel voor een paar duizend euro per week. Wij kunnen dat bedrag tot achttien procent verlagen. De app Afgeprijsd stelt je op de hoogte van de artikelen die verlopen en daarom met korting worden verkocht. Wie Afgeprijsd heeft, kan voorafgaand aan de boodschappenronde al zien wat die dag met korting verkrijgbaar is.”

Hoe maak je deals met deze supermarkten?

“We richten ons voornamelijk op franchise-supermarkten. Ketens blijken moeilijker te overtuigen omdat ze een nieuw systeem moeten introduceren. We benaderen de supermarkten, we gaan langs en geven een demonstratie van onze oplossing. Ons systeem is eenvoudig: het duurt maximaal dertig seconden om een artikel te scannen en te uploaden in Afgeprijsd. Geoefende medewerkers hebben minder tijd nodig voor dit proces.”

Staat uitbreiding op de planning in de toekomst?

“Jazeker, op dit moment werken we voornamelijk samen met supermarkten in het zuiden van het land. Binnen twaalf maanden willen we dit uitgebreid hebben naar ongeveer driehonderd supermarkten in het hele land. Binnen twee jaar willen we dit aantal dik verdubbeld hebben, met deelnemende supermarkten in Nederland, België en Duitsland.”

Wie is wij? Hoe groot is het team op dit moment?

“Momenteel doe ik veel in mijn eentje, het is een one man show nu. Maar dankzij de hulp van onze partners zijn we gekomen waar we nu staan. Om de groei te realiseren zijn we momenteel op zoek naar collega’s.”

Hoe ziet je verdienmodel er op dit moment uit?

“Zodra supermarkten een samenwerking met ons aangaan, betalen zij een vast bedrag per maand. Dit is voor ons nu de enige vorm van inkomsten.”

Welke obstakels heb je moeten overwinnen toen je NoFoodWasted uitwerkte?

“Weinig zat mij tegen. Wel had en heb ik er soms moeite mee dat er mensen zijn die meteen naar de keerzijde van een idee kijken. Zij vonden mijn idee al snel niet haalbaar of onrealistisch, omdat het zo’n nieuw idee is. Dat fnuikt je motivatie. Je moet ruggengraat tonen en voor 100 procent achter je idee staan. Gelukkig is dat voor mij geen probleem.”

Heb je tips voor andere startende ondernemers?

“Sta vooral open voor nieuwe ideeën en laat je niet weerhouden door anderen. Daarbij is het belangrijk dat je hard blijft werken voor waar je naar streeft. Ik denk dat je als je hard werkt, niet opgeeft en gelooft in je eigen idee, alles kunt bereiken.”

*) Dit is een artikel uit de reeks van de Accenture Innovation Awards dat ik samen met mijn collega Lianne Plouvier schreef.

 

Deel dit bericht

3 Reacties

Sceptisch

Dit artikel roept zoveel vragen op. Ik zie slechts een heel magere toegevoegde waarde en meer belemmeringen dan mogelijkheden om op schaal te werken en een behoorlijke impact te behalen.
Leuk dat dit er is hoor en ik wil het dan ook niet afkraken maar ik ben verbaast over het optimisme.

In principe doet de AH dit ook al met de 35% stickers, een vrij low budget en efficiënte oplossing.
Waarom een heel systeem introduceren en afhankelijk zijn van een app van een derde partij?
Hoeveel mensen winkelt er überhaupt met een app?
Indien een significant aantal, Waarom niet in je eigen app introduceren?

Daarnaast, hoe is die €400 miljoen berekend? Inkoopwaarde, verkoopwaarde?
Voor zover ik weet gaat een hoop voedsel dat tegen/over de datum is naar boeren en de voedselbank.

Laten we in gedachten houden en daarbij eens een rekensom erop los laten.
Er zijn 4.300 supermarkten in Nederland, ruwweg 35% daarvan is zelfstandig, zo’n 1.500.
Dat aandeel krimpt overigens al jaren.

€400 mln / 4.300 = €93.000 * 1.500 = €139.500.000 * 0.18 = €25.110.000

Dat is €25 miljoen besparing voor de markt als hij 100% van de franchisenemers weet te contracteren.
Laten we een succesrate van 20% nemen, dat is 300 klanten die zo’n €5 miljoen per jaar besparen.

Dat is €16.700 per klant, per jaar. Wat moet die app kosten, €200 p.m./€2.400 p.j.? Dan zijn er waarschijnlijk nog kosten verbonden implementatie en wellicht ook hardware. Daarbij heeft de klant verborgen kosten zoals een vakkenvuller die, in plaats van vakken te vullen, alle producten die de THT naderen moet gaan scannen, dat levert tijdsverlies op.

Nu wordt veel werk met partners gedaan en door hemzelf maar ze zoeken collega’s. Dat wordt een lastige om allemaal te dragen met een zeer optimistische market cap van zo’n €700.000. Dan is de marketing van de app nog niet eens meegerekend om van de adoptie bij de consument nog maar te zwijgen die hoogstens een paar euro bespaart op een paar producten waar net zo makkelijk een sticker op geplakt wordt van €0,01.

De beste man is in ieder geval optimistisch.

Birashanth Thanabalasingam

Weer een leuke entry in de reeks Pieter!

August

Beste Sceptisch,

Bedankt voor uw reactie.
Het is natuurlijk altijd goed om kritisch naar concepten te kijken.

Ik zou graag eens met u in conclaaf willen om uw bezwaren te bespreken.
Helaas kan ik u niet direct bereiken. Zou u mij misschien een mail willen sturen met uw contactgegevens dan neem ik even contact op (mocht u dit ook willen).
U kunt mij mailen op august(@)NoFoodWasted.com

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond