-

Sensorsticker anyThing Connected wordt de nieuwe onderhoudsmonteur

De sensorsticker van anyThing Connected heeft het in zich de nieuwe onderhoudsmonteur te worden. Of in ieder geval een deel van diens taken te vervangen. Met deze technologie neemt anyThing Connected deel aan de Accenture Innovation Awards van 2018 (AIA18).

Wat is anyThing Connected?
“Eenvoudig gezegd is het een zelfklevende sensor waarmee je 24/7 kunt meten wanneer onderhoud nodig is, op de meest uiteenlopende objecten. Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken, van bananen tot zonnecollectoren.”

Het is dus een sticker die meetgegevens verzamelt?
“En doorgeeft. De sensor is ongeveer zo groot als een lucifersdoosje, met een eigen batterij en antenne. Je kunt ‘m op allerlei zaken plakken waarvan je gegevens wilt hebben. Hij meet beweging, oriëntatie, vibratie, elektriciteit, temperatuur of een combinatie. Het is een behoorlijk universeel en multifunctioneel apparaatje dat een goed alternatief is voor het dure inbouwen of aanleggen van meetapparatuur.”

Wat kun je ermee?
“We kunnen het in 24 uur opzetten in elke organisatie, en geschikt maken voor elk softwareplatform. Van elk object kunnen vervolgens gegevens vergaard worden om bijvoorbeeld onderhoud te voorspellen. In 70% van de organisaties in Nederland gaat dit namelijk op het moment zo: een medewerker loopt naar een machine of ander object, leest gegevens af en zet die in een Excel-bestand. Denk je eens in wat je ook op dat vlak zou kunnen besparen.”

Waarom ben je ermee begonnen?
“Waar anyThing Connected zich nu op richt, is voorspellend onderhoud. Maar dat kwam pas later. In het verlengde van mijn afstudeeronderzoek ontstond de vraag hoe we er met zoiets simpels als een sticker voor kunnen zorgen dat apparaten met elkaar kunnen communiceren. En dat het handig is als je een standaardproduct aan het IoT toe kunt voegen dat continu meetgegevens doorgeeft. Die data kunnen dan ingezet worden om bijvoorbeeld productieprocessen slimmer in te richten.”

Wanneer wist je dat anyThing Connected levensvatbaar is?
“Er is nu een woud aan verschillende standaarden. Mijn originele gedachte was: iemand moet de drempel omlaag gaan brengen. Ook al ga ik failliet – als anyThing Connected een significante bijdrage levert aan de standaardisatie van IoT-meetapparatuur ben ik gelukkig.”

Waar sta je nu?
“Momenteel hebben we honderd exemplaren van de stickers. We zijn aangesloten bij incubator YESDelft! en geraken zo gemakkelijk in gesprek met potentiële klanten. Zeer binnenkort zet onze eerste grote opdrachtgever zijn handtekening en gaan we echt beginnen.”


Wat zijn nu uitdagingen, waar loop je tegenaan?
“De oude manier van werken bij bedrijven met trage besluitvorming. Conservatieve ingenieurs ventileren vervolgens vaak de gedachte dat het IoT ingewikkeld is. Als ik anyThing Connected presenteer, dan doe ik ter plekke een demonstratie. Er ontstaat daarna vrijwel altijd enthousiasme. ‘Dat willen we graag!’ Vervolgens kunnen ze dan direct beginnen, maar toch zien we nog steeds de neiging om lange ingewikkelde projecten op te zetten.”

Wat voor trends zie je in de markt van anyThing Connected de komende jaren?
“Op de korte termijn dat bedrijven slimmer en efficiënter gaan werken door dataverzameling. En dat ze echt zelf willen snappen wat gegevens voor ze kunnen betekenen. Op de lange termijn dat ze meer nadenken over hun eigen productie en samenwerking met andere organisaties aangaan, beide op basis van de gegevens die ze verzamelen en inzetten.”

Wat verwacht je van je deelname aan de AIA18? Waarom besloot je je in te schrijven?
“Het kan een heel goed podium zijn om een nieuwe doelgroep te laten zien wat er mogelijk is met anyThing Connected. Hoe laagdrempelig het is. Je hoeft bijvoorbeeld niet een heel innovatietraject in te gaan met experts en consultants. De AIA zijn ook zo laagdrempelig. Je kunt een aantal dagen workshops volgen maar ook netwerken. Zo ben ik heel benieuwd hoe andere deelnemers aankijken tegen het IoT.”

Wat is jouw gouden tip voor ondernemers?
“Ik sprak ooit iemand die geen geld zou hebben voor pilots met start-ups, omdat haar budget van vijftigduizend euro ’vast niet genoeg zou zijn’. Het gaat zo vaak over grote dure innovatietrajecten. Maar ik heb ervaren dat het veel waardevoller is om eerst snel een werkend prototype te maken, al is het er maar één. En dat te laten zien. Op die manier proberen we ook voor kleine bedragen anyThing Connected snel draaiend te hebben.”

*) anyThing Connected neemt deel aan de Accenture Innovation Awards 2018 in het thema Living &Working.

Deel dit bericht

2 Reacties

Eric Overklift Vaupel Kleijn - Rox Media

Dit zijn toch gewoon Bluetooth beacons / iBeacons?

Frederik Westerouen van Meeteren - Anything Connected

Hoi Eric,

Een iBeacon/beacon is een apparaat wat zijn ‘id’ uitzend via Bluetooth, waarna op basis van de sterkte van het signaal kan worden bepaald waar het is. Een eigenschap welke bijna elke Bluetooth antenne heeft.

Onze sticker heeft een Bluetooth antenne, maar daarboven op ook een unieke combinatie van sensoren (beweging, oriëntatie, vibratie, elektriciteit, temperatuur) en werkt naast Bluetooth ook met het LoRa netwerk in Nederland. Deze combi van sensoren is uniek, en het feit dat we ook al bepaalde data analyses op de sticker kunnen doen is ook vrij uniek.

Ik hoop dat deze uitleg wellicht het product wat meer verduidelijkt!

Frederik Westerouen van Meeteren

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond