-

Start-up Cuurios zet data om in actie

In de zware industrie is het lastig samenwerken. Vaak gebruiken ingenieurs nog mail en Excel om acties en statusupdates bij te houden. Zeker als er veel onderdelen en complexe apparatuur bij betrokken zijn, is dat een moeilijk proces. Cuurios – opererend met de slogan data to action – wil daar verandering in brengen. Goed nieuws: de eerste grote klant is binnen.   

[ English version here ]

Inmiddels staat de start-up op het punt om het Investor Readiness Program van incubator YES!Delft af te ronden. Vijf vragen aan Leen de Graaf, operationeel directeur van Cuurios:  

1: Wat doet Cuurios precies? 

“Cuurios is een softwarebedrijf dat je in staat stelt om je asset-data automatisch om te zetten in concrete acties. We laten ingenieurs hun eigen algoritmes en workflows ontwikkelen, in een volledig configureerbaar product. De resulterende inzichten zijn bedoeld om ongeplande productiestops te voorkomen, gebaseerd op asset- en productiedata die afkomstig zijn uit een grote verscheidenheid aan bronnen. Daar houdt het niet op, we laten betrokken medewerkers met elkaar communiceren en de voortgang van de actie en de status van hun bevindingen updaten – het is een echte digitale samenwerkingstool!”

2: Waar zie je de hoofdtoepassing?

“Ons product is ontworpen voor de (asset-intensieve) industrie. Klanten kunnen hun asset-structuur importeren en de data gedreven inzichten koppelen aan de gerelateerde assets. We hebben een innovatieve manier van omgaan met assets gecreëerd, waarbij we gebruik maken van graph databases om complexe assetstructuren te creëren die overeenkomen met de werkelijkheid (en niet andersom).

De twee belangrijkste drijfveren zijn:

  1. De waarde van historische data te benutten door ze in te zetten om het proces van morgen te verbeteren.
  2. Het passieve karakter van dashboards te doorbreken door de data automatisch om te zetten in concrete acties die alle betrokken medewerkers kunnen volgen, traceren, bijwerken en becommentariëren.” 

3: Wat is de impact van Cuurios?

“Het runnen van industriële faciliteiten is een complexe onderneming. Deze faciliteiten bevatten duizenden afsluiters, pompen, leidingen en andere apparatuur, elk met een zeer specifiek doel. Deze assets moeten worden geïnspecteerd, getest, gerepareerd of zelfs vervangen. Een uur stilstand kan resulteren in een verlies van miljoenen aan inkomsten.

Een inspectie- of reparatie heeft vaak meerdere betrokkenen, bezoeken ter plaatse, vervangende onderdelen en specialistische kennis nodig. Meestal gebruiken ingenieurs en locatiemanagers e-mails voor de coördinatie en Microsoft Excel om acties en hun status bij te houden. Het is een langzaam en moeilijk te synchroniseren proces, het is arbeidsintensief en foutgevoelig. En bovenal is er geen datacontext – in plaats daarvan zijn beslissingen afhankelijk van de ervaring en het onderbuikgevoel van operators en engineers. Dit resulteert in vermijdbare productieverliezen, downtime van activa en kwaliteitsproblemen.” 

4: Hoe ver is het bedrijf inmiddels? 

“We zijn Cuurios gestart in 2018 en we zijn erin geslaagd om grote industriële klanten binnen te halen. Olie-gigant Total Exploration and Production Nederland is een van onze klanten die onze software in hun dagelijkse werkzaamheden gebruiken om op basis van hun productiedata automatisch concrete acties voor hun operationele medewerkers te definiëren. We zijn dus al operationeel en in het komende jaar leggen we de laatste hand aan de algemene release van ons SaaS-product. Eind volgend jaar zijn we van plan om met behulp van een externe investering ons team verder op te schalen en vol voor een brede marktintroductie te gaan.”

5: Wie heeft er in Cuurios geïnvesteerd en wat voor investeerders zoeken jullie nog? 

“We hebben vrijwel meteen vanaf de start van Cuurios software oplossingen aan klanten kunnen leveren en daardoor hebben we tot nu toe nog geen investering nodig gehad. We hebben onze persoonlijke- en projectervaring plus de inbreng van onze klanten gebruikt om ons SaaS-product te ontwikkelen. Dit jaar is het start van onze transitie van een project naar een schaalbare productorganisatie, daar zijn we super enthousiast over! 

We zijn er trots op om YES!Delft als partner en tech incubator te hebben en we ronden deze week het YES!Delft Investor Readiness Programma af. We willen graag investeerders ontmoeten die ons kunnen helpen om ons SaaS-product echt breed in de markt te lanceren. Kennis van industrie, SaaS-ervaring en marketingaffiniteit zijn daarom zeker pluspunten!”

* In samenwerking met Fundsup belichten we iedere donderdag beurtelings veelbelovende start-ups en early-stage investeerders. Hier vind je meer informatie over Cuurios voor investeerders.

Over de auteur: Arjen Strijker is Oprichter en Chief Operations Officer bij Fundsup.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond