-

Marc Wesselink: ‘De echte brandstof voor innovatie is ondernemerschap’

Angel-investeerder Marc Wesselink over zijn focus, zijn fouten en de rode draad in al zijn investeringen. ‘Ik heb een hekel aan unicorns.’ 

[English version here

Marc Wesselink  is een doorgewinterde ondernemer en angel- investeerder. Hij geeft zelden interviews maar in deze How I Invest-editie vertelt Wesselink over de rode draad in zijn carrière: het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) aansluiten op het internet. 

Hoe ben je begonnen?

“Ik ben geboren in Twente en opgegroeid in een ondernemersfamilie. Dit betekent dat ik al vroeg geconfronteerd werd met ondernemerschap. Mijn vader raadde me aan om geen ondernemer te worden omdat hij gedurende zijn hele carrière veel tegenspoed heeft ondervonden. Ik heb tijdens mijn studie in Utrecht niet naar hem geluisterd en ik heb in die tijd mijn eerste bedrijf opgezet. Ik vond een manier om een bedrijf in de healthcare efficiënt te runnen, maar hielp ook een paar andere ondernemers op weg. Toen wist ik dat ik goed zou zijn in het helpen van anderen. Van daaruit ben ik samen met andere ondernemers meer bedrijven gestart. Ik zag er zelfs een patroon in, want startende ondernemers vechten altijd om soortgelijke dingen in de verschillende stadia van het ondernemerschap. Daarom ben ik me daarop gaan richten en momenteel besteed ik het grootste deel van mijn tijd aan het helpen versnellen van andere ondernemers door het optimaliseren van hun efficiëntie. 

In totaal heb ik 20 projecten opgezet die resulteerden in 12 bedrijven. In 2012 was ik een van de eerste partners van Startupbootcamp en samen bouwden we een internationaal gerenommeerde startup accelerator die meer dan 800 startende bedrijfjes in een stroomversnelling bracht. Het was ook een enorme leerschool voor me en ik zag nog meer patronen.  Dit leidde tot de start van Venturerock in 2018, waar wij actief bedrijven bouwen die belangrijke problemen oplossen.

We hebben een 72-stappenproces ontwikkeld: van idee tot een volwaardig volwassen bedrijf op basis van mijn lessen en enkele populaire theorieën van Steve Blank, Verne Harnish en Sean Ellis.  We doen dit samen met een netwerk van investeerders en bedrijven om nog relevanter te worden voor startende ondernemers. En we financieren ze tot break-even, zodat ze zich kunnen richten op de uitvoering in plaats van investeringen ophalen.

Vandaag ben ik meer vanuit een investeerdersperspectief bij nieuwe bedrijven betrokken en help ik jonge bedrijven met het opzetten van een winkel. Ik ben waarschijnlijk wat jullie ‘slim kapitaal’  noemen – relevant voor oprichters.” 

Wat is je beleggingsstrategie? 

“De rode draad door bijna al mijn inspanningen is dat ik het MKB aansluit op het internet. Mijn belangrijkste focus om te bewijzen dat een gedecentraliseerd investeringsmodel beter werkt dan een gecentraliseerd investeringsmodel. Daarom heb ik vooral geïnvesteerd in platformen die investeren op basis van de crowd mogelijk maken, maar ik heb ook geïnvesteerd in platformen die investeren op basis van mijlpalen mogelijk maken.

Via mijn portefeuillebedrijven krijgen MKB’ers en startups eindelijk de kans om zich te financieren zonder dat ze met banken hoeven te werken. Het algemene doel is om kleine bedrijven te laten voldoen aan de eisen van grote bedrijven zonder dat ze een compliance officer hoeven in te huren.

In de komende jaren zullen er verschillende bedrijven zijn die alles in het werk moeten stellen om decentrale investeringen voor de massa mogelijk te maken, op een eenvoudige en effectieve manier. Als je dit ook op een verhandelbare asset class kunt zetten, creëer je een soort MKB beurs op steroïden.” 

Wat is je motivatie om te investeren in starters? 

” In de eerste plaats geloof ik sterk in ondernemerschap – het is de brandstof die echte innovatie drijft. Ten tweede besteden starters nog steeds ongeveer 60% van hun tijd aan het aantrekken van kapitaal in de beginfase van hun bedrijf. En te vaak wordt die financiering dan aan de verkeerde dingen besteed. Bovendien hebben veel starters wel het gevoel dat ze ondernemer zijn, maar in werkelijkheid zijn ze dat (nog) niet. Er is een eenvoudig ‘wasstraat’-systeem nodig dat de flinke juridische lasten die nog steeds met elke investering gepaard gaan, vermindert. Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa. Informele investeerders willen uiteindelijk gewoon de juiste investeringsmogelijkheid en ze willen niet de rompslomp van het complexe juridische werk. Daarom investeren in de VS bijna alle informele investeerders in Delaware-entiteiten omdat ze gestandaardiseerd en geformaliseerd zijn. Europa heeft zoiets nog niet.  Ten derde geloof ik sterk in één Europa en grensoverschrijdende investeringen. Het is bewezen dat 97% van de informele beleggers in Europa alleen binnen hun nationale grenzen investeren. Als we Europa naar het volgende niveau willen brengen, moeten we het veel beter doen.”

Kun je drie recente  investeringen noemen?

” Dit zijn mijn 3 meest recente investeringen: 

  1. UNL.global (Venturerock heeft vanaf het begin geïnvesteerd en heeft nu in de laatste ronde €2m extern opgehaald). Bij UNL gaat het om het bewijs van de locatie, zodat je er 100% zeker van bent dat iemand op een bepaalde locatie is of is geweest. Alleen dan kun je echte KYC-checks doen die zelf geïnitieerd zijn. 
  2. Compleye.io (Venturerock heeft €200K geïnvesteerd in oktober 2019). Het doel van het bedrijf is om (uiteindelijk) de wereld van het MKB compliant te krijgen voor de bedrijfswereld zonder dat een trage administratie de groei vertraagt. 
  3. WeVestr.com (januari 2020) gaat een grensoverschrijdende rechtspersoon organiseren, waarin andere mensen kunnen investeren. De investering zal worden vrijgegeven op meetbare gegevenspunten.” 
Hoeveel tijd besteed je aan elke onderneming? 

“Het team achter VentureRock bestaat uit 4 partners en ikzelf. Ik besteed een blok van 4 uur per venture per week. Elk bedrijf doorloopt mijn venture programma van 72 stappen en krijgt financiering op basis van de snelheid & kwaliteit van de uitvoering.”  

Waar staan de start-ups in jullie totale investeringsplan?  

“Ik heb al mijn activa geïnvesteerd in startups, behalve mijn huis. Ik wil mijn eigen beslissingen nemen.”  

Wat is je passie? 

“Dat is eenvoudig: Het bouwen van geweldige technologieën om zeer grote groepen mensen veel betere kansen in het leven te geven.

Laat me dit verduidelijken met portefeuillebedrijf UNL als voorbeeld. UNL is actief in Singapore en we openen een winkel in Afrika. Wist je dat de belangrijkste reden dat mensen in Afrika geen lening kunnen afsluiten, is dat ze geen bewijs kunnen tonen van hun locatie? Hetzelfde geldt voor verzekeringen. We hebben het over een continent met 3 miljard mensen! 

Als je iemand in India vraagt waar ze wonen, zeggen ze waarschijnlijk iets als ‘ik woon tegenover het theater’. Geen straatnaam of postcode, want die hebben ze niet. De problemen zijn divers, maar de UNL technologie maakt al veel levens meer inclusief en verbonden.  

Bij wijze van uitzondering zijn veel kleine en middelgrote ondernemingen weggevaagd door de opkomst van het internet, door een paar zogeheten unicorns. Ik heb een hekel aan eenhoorns en ik investeer liever in 1000 bedrijven die €5.000.000 per bedrijf investeren dan 1 x 5 miljard in een eenhoorn, waar uiteindelijk de VC’s het meest van profiteren.”  

Wat is je grootste screw-up geweest? 

Met een knipoog: “Je bedoelt zeker wat mijn grootste leermoment is geweest? Mijn grootste fout was dat je vanaf dag nul met je (potentiële) klanten moet praten. Mijn eerste bedrijf heette Restaurantzoeker. Ik had een website waar je tafels kon reserveren in een restaurant. Vergeet niet dat dit het jaar 2000 was. Ik deed mijn uiterste best om tafels online te verkopen, terwijl de meeste restaurants toen nog niet eens een internetverbinding hadden! Ik ging ervan uit dat restaurants zonder internetverbinding ‘gewoon’ faxen konden ontvangen. Ik heb niet alle belanghebbenden bij het proces betrokken omdat ik dacht dat het efficiënt was. Ik heb er 1,5 jaar aan gewerkt, voordat ik het bedrijf sloot. Toch hadden 500 restauranthouders zich bij mijn dienst aangesloten. Het werd uiteindelijk de reden waarom ik investeerde in de Hapgids dat later deel uitmaakte van Just Eat from Denmark en genoteerd werd aan de London Stock Exchange, maar niet met mij erbij.” 

Wat is je grootste succes tot nu toe? 

“Elke keer dat ik met succes een ondernemer geholpen heb om zijn of haar droom te verwezenlijken. Ik heb tot nu toe heel wat successen geboekt!”  

Waar wil je nu in investeren?

“We kijken nu naar de bedrijven die we moeten opzetten om onze methodologie verder te bewijzen. Ik denk dat we er nog twee nodig hebben en dan zijn we klaar. Daarnaast zijn we altijd op zoek naar iets nieuws met health en smart city componenten erin, want mijn volgende focus ligt in die sectoren. Samen met corporate partners en privé-investeerders die ook waarde kunnen toevoegen.” 

Wat breng je naar een startup? 

“Mijn diverse kennis en ervaring, nooit alleen maar geld. Ik wil betrokken zijn bij al mijn ondernemingen.”  

* In samenwerking met Fundsup belichten we iedere donderdag beurtelings veelbelovende startups en early-stage investeerders.

Over de auteur: Arjen Strijker is Oprichter en Chief Operations Officer bij Fundsup.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond