Deel dit artikel
-

150 miljoen voor FLYR Labs; Amsterdams kantoor

Het Amerikaanse data- en AI-gedreven bedrijf FLYR Labs haalt 150 miljoen dollar venture capital op. Het opent weldra een Amsterdams kantoor om de luchtvaartindustrie slimmer te laten werken.

Vanuit San Francisco vertelt de Nederlandse oprichter en CEO Alex Mans hoe hij de Europese luchtvaartmarkt naar de 21ste eeuw gaat helpen. “Met kunstmatige intelligentie en data helpen we de juist prijs stellen voor tickets.” Met tal van databronnen, van de maatschappij zelf en algemeen verkrijgbare, rekent Mans’ systeem voor wat onder de gegeven omstandigheden de beste prijs is op dat moment voor die persoon.

Dat databronnen variëren van prijshistorie, het weer, de bezettingsgraad en wat de concurrentie doet. Met de recente overname van Faredirect weet hij nu ook van alles over upselling rondom vluchten. Denk aan: de verkoop van eten en drinken aan boord en zaken rondom baggage. Naast passagiersvluchten bedient FLYR Labs ook de cargomarkt. Later hopen ze ook de spoor- en huurautomarkt te betreden.

Bedrijven die Mans’ diensten inschakelen, betalen niets voor de initiële installatie. De SaaS-leverancier begint typisch met enkel een deel van de tickets. Dan bepaalt het voor dertig à veertig procent de prijs. De rest doet de maatschappij zelf vanuit de businessrules die ze altijd gebruiken tot de incrementele waarde is bewezen. “Het is een A/B-test die de waarde van ons systeem laat zien. Zodra ze zien dat we meer tickets verkopen en omzet verhogen, krijgen we het hele netwerk toegewezen. We hebben momenteel voor veertien miljard dollar aan vliegticketverkopen onder handen.”

Eenmaal binnen bij een klant rekent het bedrijf een percentage over de incrementele omzet. Financiële cijfers geeft hij niet.

Sinds de uitbraak van het coronavirus lopen de luchtvaartmaatschappijen de deur bij hem plat. “We leveren hen meer omzet op, maar niet door de prijzen te verhogen. Wat we doen, zorgt ervoor dat het aantal reizigers met drie à vier procent toeneemt per vlucht. Tachtig procent van de reizigers betaalt hetzelfde van wat ze zonder ons zouden betalen of minder.”

Om in de vraag te kunnen voorzien, heeft FLYR Labs een nieuwe investeringsronde doorlopen. Equityhuis WestCap leidt de ronde en Silver Lake, WndrCo, Peter Thiel, Streamlined Ventures, JetBlue Technology Ventures en Gopher Asset Management doen ook mee in de Series C-ronde. Voor Thiel is het de derde ronde waarin hij persoonlijk meedoet.

FLYR Labs groeide dit jaar van 50 naar 150 man, eindigt het jaar met 200 medewerkers en denkt komende voorjaar met 250 man te zijn. De techniek heeft zich bewezen. De nieuwe investering wordt gebruikt om buiten de VS uit te breiden. En het product door te ontwikkelen.

Momenteel is het bedrijf in onderhandeling over een Europese overname. Namen noemt de directeur niet. Algemeen gesproken zoekt Mans overnames die hem of slim personeel opleveren of nieuwe, extra omzet. Een derde interessegebied zijn ‘neighbouring verticals’: autoverhuur, hospitality en treinbedrijven.

“Het is belangrijk om te diversificeren als je een multinational wil zijn.” Mans zint uiteindelijk op een beursgang.

FLYR Labs draait op de TPU’s van Google Cloud.

Het bedrijf opent voor het einde van het jaar een kantoor in Amsterdam. Het doel is om in de kortste keren te groeien tot 35 man. Vanuit dit kantoor zullen zowel klanten worden geholpen als nieuwe productontwikkeling plaatsvinden. Met name productontwikkeling voor teams in marketing, planning en vracht zullen hier zijn gevestigd.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond