Deel dit artikel
-

2019: Glasvezel ineens de bom

Vlak voor kerst maakte KPN bekend dat het begin volgend jaar internetsnelheden van 1 Gigabit per seconde (Gbps) op zijn glasvezelnetwerk gaat aanbieden. Vanaf maart 2020 komt 1 Gbps stapsgewijs commercieel beschikbaar voor alle huishoudens. Glasvezel werd in 2019 ineens heel belangrijk.

‘We blijven geweldige breedbanddiensten leveren en investeren in glasvezel om tot ver in de 21ste eeuw Nederland van een veilig en snel digitaal netwerk te voorzien, dat ook aan toekomstige eisen voldoet,’ aldus het telecombedrijf in een persbericht.

Het sentiment rond glasvezel is wel eens anders geweest. KPN had enkele jaren geleden, na een investering in Reggefiber, niet zoveel zin meer in het dure glasvezel. Liever moest het oude kopernet opgewaardeerd worden met allerlei technieken om overspraak en ruis te onderdrukken. Met een beetje geluk kon je dan overal 100 Mbps krijgen.

Nu hoor je KPN daar niet meer over. In tegendeel, het bedrijf rolt glasvezel versneld uit. Aan alle huishoudens van Heerenveen bijvoorbeeld. En in Amsterdam krijgen maar liefst 320.000 huishoudens de komende jaren een aansluiting op het glasvezelnetwerk van KPN. Op dit moment hebben ruim 90.000 huishoudens al een glasvezelaansluiting (Oosterparkbuurt, IJburg, Indische Buurt, De Aker, Nieuw Sloten en Osdorp).

Reden voor de versnelde uitrol? Bij KPN toch vooral de angst dat kabelbedrijven met hun Giganetten (Ziggo) en Next Generation Netwerken (Delta) het sterk verouderde DSL netwerk in snelheid gaan passeren. Maar zeker ook de komst van 5G, waarvoor nu eenmaal een snelle backbone nodig is.

In oktober publiceerde de ACM de resultaten van een verkennend onderzoek naar de uitrol van glasvezel in Nederland. Daaruit blijkt dat glasvezelnetwerken consumenten meer keuzevrijheid bieden naast het al bestaande kabelnetwerk. Die keuzevrijheid zorgt voor een prikkel bij aanbieders om efficiënt te werken en te blijven innoveren. Het aantal glasvezelaansluitingen steeg alleen al in de eerste helft van het jaar naar 1,3 miljoen.

De uitrol van gigabit breedbandverbindingen naar de massamarkt zal naar verwachting de komende jaren een belangrijke peiler onder verdere omzetgroei zijn, verwacht Telecompaper.

Omdat KPN de glasvezelmarkt verwaarloosde heeft het concurrentie gekregen van allerlei kleine partijen zoals E-Fiber, dat bijvoorbeeld Amstelveen voor zijn rekening neemt. Overigens hebben veel van deze aanbieders vooral het buitengebied op het oog: daar hebben ze immers geen concurrentie van de kabel, en zijn DSL verbindingen traag. Het komt steeds vaker voor dat partijen elkaar in de dezelfde gemeente beconcurreren.

Nog niet zo lang geleden waren Kabelnoord en DFMopGlas nog bondgenoten. Ze wilden samen de provincie in: de een (Kabelnoord) in wit gebied, de ander (DFMopGlas) in grijs gebied, waar snel internet alleen via de coaxkabel voorradig is en niet via glasvezel. Maar inmiddels werkt DFMopGlas samen met een andere aanbieder voor ‘wit’: Glasvezel Buitenaf. Dat zorgt voor verwarring bij consumenten.

De concurrentiestrijd in de aanleg van glasvezelnetwerken verhardt, met negatieve gevolgen voor alle glasvezelpartijen en het publieke vertrouwen in digitale voorzieningen, concludeerde brancheorganisatie Fiber Carrier Association (FCA) in het jaarlijkse sectorrapport Nederland op Glasvezel. De FCA waarschuwt voor kapitaalvernietiging en vreest dat huishoudens langer moeten wachten op glasvezel of zelfs helemaal geen aansluiting krijgen.

In de Gelderse gemeente West Maas en Waal schreven veel inwoners  zich tijdens de vraagbundeling in voor twee aanbieders, niet wetende dat ze een bindende verplichting aangingen. Met honderden euro’s boete tot gevolg nu beide netwerken ook daadwerkelijk worden aangelegd.

De FCA roept op tot meer samenwerking om ook in de toekomst gezonde concurrentie binnen het Nederlandse glasvezellandschap te waarborgen. Een consolidatie van glasvezelbedrijven valt niet uit te sluiten. Wie weet koopt KPN ze massaal op.

Foto Franck V. via Unsplash

Deel dit bericht

8 Reacties

Alex

In Arnhem schiet het niet op met de glasvezel aanleg. Brief gekregen dat ik wordt aangesloten en toestemming kan geven voor een aansluiting. Geïnformeerd zou ongeveer November worden. In november iemand langs geweest om de plaats van de aansluiting te bepalen u wordt met spoed aangesloten met 2-3 weken is het geregeld daarna nog eens gebeld. De aanleg is uitbesteed aan Volker Wessels, maar hoogbouw door Volker Wessels aan intro bouw, maar deze hebben weer een aantal panden uitbesteed aan Energy Care, iedereen belooft terug te bellen met meer info maar dat gebeurt niet. Na een aantal weken nog eens gebeld heeft KPN netwerk aan dat ze geen toestemming hebben van de Vereniging van Eigenaren. Die gebeld en hebben wel toestemming gegeven alles nogmaals doorgestuurd en zouden wederom contact opnemen. De enig reactie van KPN netwerk is dat ze bij de postcode check op hun website mijn adres er uit hebben gehaald en er nu nog geen planning is voor de aansluiting terwijl dit in november 2 maanden was. De andere kant van het pand met een andere postcode wordt volgens hun site nog wel binnen 2 maanden aangesloten. Dat konden ze ook niet uitleggen. Je wordt door ze van het kastje naar de muur gestuurd, maar een kastje aan de muur krijg je niet.

Henk

In het buitengebied van Geldrop wil KPN helemaal geen glasvezel aansluiten. Het gaat hier om ca 10 huizen die alleen nog maar een oud telefoonlijntje hebben als aansluiting, waardoor je een erg trage verbinding hebt. Zelfs een kabelaansluiting is er niet. En dit terwijl de glasvezel aansluiting slechts een paar honderd meter van deze huizen af ligt. Ze vinden de kosten te hoog en afstand te groot om hier aan mee te werken. Het lukt de gemeente niet om samen met de KPN of andere glasvezelaanbieders hier een aansluiting te krijgen. Er zijn dan ook geen vooruitzichten dat er een oplossing gaat komen, ook niet in 2020. En dat in een tijd waarin het bijna ondenkbaar is dat je geen fatsoenlijke internetaansluiting hebt. Mooi verhaal dat er dan in andere gebieden de internetsnelheden steeds hoger worden.

Frans

Hoge snelheid is voor bedrijven nuttig niet voor een burger ik heb nu 250 MB kabel kijk ook nog 4 k Netflix en heb 4 k tv. Nooit geen haperend beeld alles in dit pakket telefoon vast internet tv digitaal en pakketten tv en movies XL kost mij dus 65 euro per maand.
ZIGGO. Kan ook de nieuwste huren net uit de bios max 5 euro.
Dus je heb het niet nodig 1 GB. Ja met een studentenhuis maar een gezin stel of alleen is dit meer dan voldoende.

Henry

Volgens mij is het niet zo spannend als hier vermeld, heb ergens gelezen dat KPN zijn internet op glas gaat verhogen van 500Mb naar 1000Mb net als de anderen.
En vind de foto ook wel leuk zijn dat nu glasvezels? ?

Dianne

Wat ik zeer vermakelijk vind om te lezen is hoe E-fiber als concurrent wordt beschouwen. E-fiber levert een open netwerk, elke provider mag daar over leveren, ook een KPN. Echt een concurrent ben je dan niet lijkt mij.

Rick

@ Dianne De concurrentie vindt natuurlijk plaats op het gebied van wholesale. Bij open netwerk moeten dienstenaanbieders capaciteit huren bij de eigenaren van het netwerk. Wholesale lijkt me lucratiever dan verkopen van internet en tv op een open netwerk.

Dennis Eijs

Het was altijd al de bom. Alleen niet aanwezig, of in mindere mate. Vooral omdat het niet asynchrone snelheden heeft.
Dus even snel uploaden als downloaden. Maar, hier nog niet aanwezig, dus de kabel van Ziggo heeft nu nog mijn voorkeur dan.

Mo

@ Alex, Klopt helemaal, ik en mn buren (spijkerkwartier) zijn ook doodmoe vanwege de gang van zaken

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond