Deel dit artikel
-

Aanhoudingen in grootschalig oplichtingsonderzoek Marktplaats

Het Cybercrimeteam van de politie Oost-Nederland heeft meerdere aanhoudingen verricht in een onderzoek naar oplichting van verkopers via de verkoopsite Marktplaats. De hoofdverdachte, een man van 28 uit Enschede, is aangehouden en zit momenteel vast.

De politie is het onderzoek gestart nadat er rond de 130 aangiftes binnen zijn gekomen. De verdachte zocht contact met slachtoffers via de verkoopsite Marktplaats. Op de site adverteerde de slachtoffers met campers of caravans.

Om buiten de beveiligde omgeving van Marktplaats afspraken te kunnen maken werd contact gelegd met de slachtoffers via WhatsApp. De hoofdverdachte wist het vertrouwen te winnen van de verkopers die zonder argwaan ID-documenten en bankrekeningnummers deelden. Op die manier wist de man uit Enschede toegang te krijgen tot de digitale bankomgeving van de slachtoffers.

Van de talloze gedupeerden is een totaal bedrag weggenomen van 200.000 euro. Dat geld is weggesluisd via verschillende bankrekeningen. Een man van 31 uit Borne, een man van 39 uit Deventer en een man van 31 uit Deventer zijn hiervoor aangehouden en inmiddels weer op vrije voeten.

In het onderzoek is naar voren gekomen dat verkopers gemakkelijk buiten de beveiligde omgeving van Marktplaats handelen. Om geen slachtoffer te worden van oplichting via dergelijke verkoopsites is het advies geen mobiele nummers te vermelden bij verkoopadvertentie(s).

Deel dit bericht

2 Reacties

bert

Die laatste zin is enorme kolder. Sorry, maar buiten MP om contact leggen is JUIST wel het veiligste. Ze roepen zelf anders, maar binnen MP weet je ECHT NIET met wie je zaken doet. Een telefoontje is zo verhelderend. Als ik geen naam kan controleren van iemand die iets aan mij verkoopt, dan kijk ik verder. Als je zelf info hebt kun je gewoon aangifte doen indien nodig (en dat is het eigenlijk nooit). Sterker nog, door deze schijnveiligheid wijk ik tegenwoordig standaard uit naar Duitsland. Nadeel daar is dat Marktplaats het heeft overgenomen, dus ben benieuwd hoe lang het daar leuk blijft, en DHL is momenteel een hoogst onbetrouwbare verzendpartner.

Zuck the Cuck

Leuk verhaal Bert, lekker kort ook. Doen we niks mee!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond