Deel dit artikel
-

ACM: tijdelijke toeslag op tarieven pakketten PostNL met bestemming buiten Europa past binnen wettelijke kaders

PostNL zal tijdelijk een toeslag in rekening brengen op de tarieven voor pakketten die vanuit Nederland per vliegtuig buiten Europa verstuurd worden. PostNL heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) daarvan op de hoogte gebracht en die gaat akkoord.

Door de afname van het aantal internationale vluchten als gevolg van coronamaatregelen, stijgen de kosten voor het vervoer van pakketten naar overzeese bestemmingen.

Om die kosten op te vangen voert PostNL tijdelijk een toeslag in van gemiddeld bijna vier euro per kilo op het vervoer van wereldwijde pakketten.

De tarieven voor wereldwijd pakketvervoer maken deel uit van het basispakket aan postdiensten (de Universele Postdienst of UPD) die PostNL uitvoert en waarvoor wettelijke kaders gelden, waarop de ACM toezicht houdt.

PostNL meldt vanochtend dat als gevolg van de coronacrisis het enorm druk is geworden. Het pakketvolume is flink gegroeid. Er worden ook veel wenskaarten verstuurd.

De partijenpost liet daarentegen in maart een aanzienlijke daling zien doordat veel advertentiecampagnes werden uitgesteld. Die extra volumedaling wordt deels gecompenseerd door een positief prijs/mix-effect, dat naar verwachting ook in het tweede kwartaal zal aanhouden.

Ondanks de (vervoers)beperkingen in diverse landen en de verminderde luchtvrachtcapaciteit is het effect van Covid-19 op Spring naar verwachting beperkt in het eerste kwartaal.

De duur en de omvang van de coronapandemie en de gevolgen daarvan voor de sociale en economische situatie zijn op dit moment lastig te voorspellen voor PostNL. Er zijn dan ook uitdagingen voor het bedrijf, onder andere doordat de maatregel om anderhalve meter afstand te houden de efficiency beïnvloedt, maar ook doordat de geplande kostenbesparingen moeilijker te realiseren zijn.

Deel dit bericht

1 Reactie

Wim

Ondertussen klaagt de Amerikaanse post dat ze failliet gaan omdat het aantal zendingen zo is afgenomen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond