Deel dit artikel
-

ACM trekt telefoonnummers van nephelpdesks in

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft samen met een aantal telecomaanbieders honderd telefoonnummers ingetrokken die werden gebruikt voor nephelpdesks.

Engels sprekende criminelen bellen consumenten thuis op met de mededeling dat de computer is geïnfecteerd en bieden hulp aan om dit op te lossen. Of ze adverteren op internet met telefoonnummers voor hulp bij problemen met bijvoorbeeld Outlook, McAfee of Microsoft.

Die telefoonnummers hebben doorgaans een Nederlands netnummer. Mensen die zo’n nummer bellen komen alleen niet uit bij een Nederlandse helpdesk, maar bij een callcenter in het buitenland. Medewerkers van dat callcenter doen alsof ze helpen met computerproblemen, maar proberen de beller ondertussen een programma te laten installeren waarmee ze op afstand kunnen inloggen op de computer van de beller. Als dat gelukt is, wordt geld van hun bankrekening afgehaald. Dit kan oplopen tot enkele duizenden euro’s.

De ACM raadt mensen aan om alert te zijn als een helpdesk aanraadt om software te installeren om een zogenaamde fout te herstellen. Ook als er contact is via een Nederlands telefoonnummer, kunnen daar criminelen achter zitten.

Deel dit bericht

1 Reactie

Wesley

Uitstekend. Nu nog een verbod op die namaak belastingtelefoon helpdesks en dergelijke. Zelfs het Kadaster heeft tegenwoordig een imitatie helpdesk (vaak tegen betaling). Vooral ouderen trappen hier vol overtuiging in.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond