Deel dit artikel
-

Fenomenale groei bol.com lijkt ten einde

De totale omzet van bol.com groeide vorig jaar 21 procent naar 2,8 miljard euro, zo blijkt uit de jaarcijfers van moederbedrijf Ahold Delhaize. Maar de groei is in het vierde kwartaal sterk teruggelopen.

Op bol.com groeide de netto consumentenomzet (inclusief de omzet van externe verkopers) in het vierde kwartaal nog maar met 7,8 procent, tegen bijna 70 procent groei in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

De omzet van externe verkopers bij bol.com groeide in het kwartaal met 9,1 procent, wat neerkomt op 56 procent van de netto consumentenomzet. Het gros van de omzet komt dus van externe partijen. Het aantal verkooppartners is gestegen naar 49.000.

De totale online consumentenomzet van Ahold Delhaize (inclusief boodschappen) steeg in het vierde kwartaal met 13,2 procent. Dat kwam deels ook dankzij de overname van het Amerikaanse FreshDirect. In de VS groeide online dan ook met 30,5 procent in het vierde kwartaal.

De totale groepsomzet bedroeg in het vierde kwartaal 20,1 miljard euro. In heel 2021 zette Ahold 75,6 miljard euro om, , waarvan 7,7 miljard online werd gerealiseerd, twintig procent meer dan in 2020. In Europa liep de omzet in het vierde kwartaal terug. Wel groeiden de online consumentenbestedingen.

De operationele winst kwam in het vierde kwartaal uit op 895 miljoen euro, meer dan de 808 miljoen euro waarop de consensus rekende.  Er was echter een nettoverlies van 9 miljoen euro.

Ahold heeft inmiddels te maken met flinke druk op de marges, nu A-merk fabrikanten hogere prijzen willen in verband met de inflatie.

In de periode 2023 tot en met 2025 verwacht Ahold een verdubbeling van de omzet uit online activiteiten.

Foto Shutterstock

Cijfers bol.com in 2021:

 

Deel dit bericht

3 Reacties

Kevin Louwers - OnlineToekomst.nl

Interessante Cijfers…

Je zou zeggen dat het in deze periode een stuk harder gegaan was en dat het de komende periode pas gaat dalen…

Thomas - MarketplaceStudio

De omzet stijgt minder hard, maar is desalniettemin netjes naar onze mening.

De sterkere stijging van Bol.com partners is mooi om te zien, we zien deze stijging ook in onze eigen cijfers terug.

Jack Speijers - Bela Donaco

Ik vind het niet vreemd hoor. Bovendien zal het me niet verwonderen dat de groei negatief gaat worden. Ze zien met 49.000 verkopers de bomen door het bos niet meer. Kwaliteitsproducten zijn niet meer zichtbaar door de pulp die ze aanbieden. Vooral duurzaamheid en kwaliteit zijn bij de sieraden ver te zoeken. De visie van bol.com is een Nederlandse Ali Express worden.

Wij hebben heimwee naar de man met visie. Daniel Ropers de oude directeur van Bol.com. Wat er nu aan de top zit is totaal visieloos en zijn uit op geld en een zeer autoritair handelen naar verkopers. Met 49.000 verkopers weet je gewoon dat 90% niet serieus met zijn product bezig is. De ene naar de andere dropshipper die ook nog eens met dezelfde producten op bol.com zitten. Ook kopers zien door de bomen het bos niet meer. Wij verkopen alleen nog aan klanten die ons kennen. Verder zijn we onzichtbaar geworden door goedkope rommel uit China, India en andere arbeids-onvriendelijke landen. Lekker duurzaam bol.com! Het wordt tijd voor keuzes en een bestuur/directie met visie. Niet deze autoritaire slappe hap!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond