Deel dit artikel
-

‘Airbnb oefent druk uit op woonmarkt in Antwerpen’

Airbnb is alomtegenwoordig, ook in Antwerpen. Uit onderzoek van Ellis Neefs van de Universiteit Antwerp blijkt dat de hoge concentratie van aangeboden slaapplekken in het historische centrum van de Scheldestad een ‘groeiende druk’ uitoefent op de residentiële woonmarkt. Neefs adviseert het stadsbestuur maatregelen te nemen, zoals het opleggen van quota per buurt.

Ellis Neefs, recent afgezwaaide masterstudente meertalige communicatie, analyseerde databestanden van Inside Airbnb en van de Stad Antwerpen, en keek naar frequentie, huurprijs, druk op de woningmarkt, concentratie en buurtprofiel.

Uit haar onderzoek blijkt dat verhuurders in Antwerpen gemiddeld slechts negen dagen per maand hun woning moeten onderverhuren via Airbnb om de maandelijkse huurkost te dekken. De gemiddelde prijs voor een slaapplek is 78,62 euro.

Het grote aanbod in het stadscentrum leidt volgens Neef tot ‘toeristificatie’ en problemen zoals stijgende huurprijzen, geluidsoverlast en parkeermoeilijkheden. Verscheidene buitenlandse steden lanceerden reeds maatregelen om die problemen onder controle te krijgen. Zo mag een Airbnb-kamer in Londen niet meer dan 90 dagen per jaar verhuurd worden.

De stad Antwerpen heeft volgens Neefs een dubbele taak: een duurzaam woonbeleid uitstippelen en een regulerende wetgeving formuleren omtrent toeristisch kortverblijf. Op plaatsen waar de druk van Airbnb te hoog dreigt te worden dient de stad actief in te grijpen. Dat kan onder meer via een restrictief beleid, met bijvoorbeeld beperking van het aantal verhuurdagen, fiscale maatregelen, Airbnb-quota per buurt en overheidscontroles op vooropgestelde regels. Airbnb zal zelf ook nauwer moeten gaan communiceren en samenwerken met de stad om de situatie voor iedereen leefbaar te houden, zegt Neefs.

In Amsterdam is Airbnb een campagne gestart om van het negatieve imago af te komen. Sinds zaterdag hangen er posters in de stad, waarop de voordelen om in Amsterdam woningen te verhuren worden uitgelicht. Pieter Guldemond, verantwoordelijk voor publiek beleid bij Airbnb in Nederland, stelt: ‘Massatoerisme richt zich hoofdzakelijk op het stadscentrum waar vele hotelketens zich bevinden. Airbnb zorgt voor spreiding van toerisme.’

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond