Deel dit artikel
-

Amsterdam heeft netwerk voor Internet of Things

Amsterdam heeft sinds dit weekend een eigen netwerk voor de Internet of Things, gebaseerd op het zogenoemde LoRa-netwerk (Long Range Radio), met een bereik van tien kilometer.

Initiatiefnemer Wienke Giezeman (medeoprichter van het gesneuvelde WappZapp.TV) heeft in zes weken tijd tien bedrijven weten te overtuigen om voor duizend euro een zendmast te plaatsen, waardoor het draadloze netwerk nu heel Amsterdam dekt. Tot de deelnemers behoren onder meer KPMG, Deloitte en The Next Web.

Het netwerk wordt niet gebruikt voor draadloos internet, maar voor het uitwisselen van sensorgegevens, zoals een sensor die waarschuwt als een van de vele boten in de grachten van Amsterdam vol water loopt en dreigt te zinken. Verhuurplatform Peerby wil uitgeleende apparaten kunnen blijven volgen en de Amsterdamse Haven vindt LoRa een goedkoper alternatief voor WiFi als het om data-uitwisseling gaat. Het netwerk kan door iedereen worden gebruikt.

Hoewel KPN heeft aangekondigd een LoRa netwerk uit te rollen, zijn er nog maar weinig steden met volledige dekking. Het Franse Sigfox heeft een aantal netwerken, maar doet dat commercieel. Giezeman hoeft er geen geld aan te verdienen.

Giezeman, CEO van The Smiths en mentor bij Rockstart Accelerator, wil nu meerdere steden voorzien en zal daartoe een Kickstarter-project starten om een goedkopere antenne van 200 euro te ontwikkelen.

The Things Network from Soda Content on Vimeo.

Deel dit bericht

3 Reacties

Jody

Dit is een goede zaak, zo kunnen ze ook bijvoorbeeld rolstoelen en rollators van ouderen koppelen zodat als ze in problemen raken o.i.d. er direct een GPS signaal bij de hulpdiensten binnenkomt. Ook zal je wanneer je thuis komt direct je pizza in oven kunnen leggen, is de was net gedroogd wanneer je thuis aankomt kunnen de rolluiken op afstand omlaag wanneer je besluit wat later als gepland thuis te komen. En dit is alleen nog maar op particulier niveau.

Bas Lemmens

Wienke,

Een heel mooi initiatief. Top

Bas

Edwin

Nu vinden we het “een goede zaak” en “een heel mooi initiatief”. Over een paar jaar vragen we ons af waarom we in vredesnaam alles aan elkaar koppelen zonder het fatsoenlijk te beveiligen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond