-

De schaduwzijde van Internet of Things

Slimme apparaten hebben de toekomst. Dat wil zeggen als we ook de keerzijde goed weten te beheren. Een steeds groter deel van de online communicatie en interactie komt niet voor rekening van de mens, maar steeds vaker van slimme apparaten. Van smart tv’s en zelfrijdende auto’s tot slimme horloges. De opmaat voor een wereld waar sensoren op basis van data beslissen of iets al dan niet gebeurt.

Het fenomeen Internet of Things zal een steeds grotere rol in ons dagelijks bestaan opeisen. Niet alleen privé, maar ook binnen de bedrijfsmuren. De bekende Verklaring Omtrent het Gedrag of non-disclosure agreement stelt in de virtuele wereld niets meer voor. Want in die nieuwe realiteit is de macht aan beeld-, geluid- en bewegingssensoren. Een gebied dat we nu met z’n allen creëren, maar op termijn de wetten uit de reële wereld zal tarten.

Oordeel
Door de onderlinge verbondenheid zullen apparaten ook zelf verbanden gaan leggen. Hierdoor gaat vertrouwelijkheid niet meer over hetgeen we zelf digitaliseren of online achterlaten, maar over hoe elektronica ons waarneemt en wat die elektronica vervolgens met al die informatie doet.

Neem de opkomst van het mobiel betalen; natuurlijk is het handig als via gezichtsherkenning of andere technieken kan worden vastgesteld of jij gemachtigd ben voor het doen van een betaling. Maar wat als het oordeel van de techniek toch anders uitvalt dan de eigenlijke waarheid? Het zijn problemen die door technici zullen moeten worden opgelost. Waarbij de oude beslissers – managers – het nakijken hebben.

De onderlinge relatie maakt ook dat slimme apparaten elkaar zullen gaan beïnvloeden. Niet bewust, maar simpelweg omdat een storing bij de één, een reactie bij de ander teweegbrengt. En dus kan een zelfrijdende auto door het tijdelijk wegvallen van een gps-signaal plots onbestuurbaar worden.

Kwetsbaar
De uitdaging ligt dan ook in het zoeken naar een optimum van enerzijds functionaliteit (het benutten van de berg aan beschikbare data) en anderzijds het minimaliseren van de onderlinge afhankelijkheid van al deze informatie. Zodat (bedrijfs-) kritische functies te allen tijde blijven functioneren zoals bedoeld.

De onstuimige groei van het Internet of Things maakt ons als gebruikers in beginsel ook enorm kwetsbaar. Want slimme apparaten zijn en worden veelal niet ontworpen om te kunnen omgaan met nieuwe dreigingen van het internet. Een slimme koelkast wordt nog steeds beveiligd met aardedraad en een aardlekschakelaar, niet met een firewall en virusscanner.

Het succes van slimme apparaten zal niet afhangen van de enorme hoeveelheid functies en toegevoegde waarde die ze bieden, maar van de mogelijkheid om ze adequaat te beschermen en daardoor succesvol te laten zijn.                    

*) Dit artikel is tevens gepubliceerd in Emerce 100 magazine 2014

Deel dit bericht

1 Reactie

P.F.

Wij zullen nooit en te nimmer apparaten of wat dan ook via dat butinternet laten werken. Internet verziekt meer dan je lief is.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond