Deel dit artikel
-

AP: temperaturen voor corona mag niet zomaar

Het is verboden om mensen te temperaturen en daarmee hun gezondheidsgegevens te verwerken. Dat zegt de Autoriteit Persoonsgegevens.

De toezichthouder trekt aan de bel nu het signalen krijgt dat organisaties verschillende middelen inzetten om mensen snel te kunnen controleren op koorts in verband met het coronavirus. Niet alleen met een thermometer, maar ook met thermische camera’s.

Dergelijke middelen worden in een enkel geval ook al overwogen door winkels.

Werkgevers mogen echter niet vragen naar de gezondheid van hun medewerkers. Bovendien mogen werkgevers zelf geen medische gegevens van personeel verwerken.

Een ondernemer mag geen dokter spelen. Uitsluitend een arts mag gezondheidstests doen. En de medische gegevens van personeel verwerken.

Krijgt een onderneming een bezoeker, bijvoorbeeld een chauffeur die goederen wil laden en lossen? Dan mag de onderneming ook deze chauffeur niet om toestemming vragen om zijn temperatuur te meten, zegt de AP.

Aleid Wolfsen, voorzitter van de AP, zegt: “We willen niet over een paar maanden wakker worden in een samenleving met een soort Chinese toestanden, waarin de werkgever voortdurend met je meekijkt en zelfs je zorggegevens kan inzien en daaraan allerlei consequenties kan verbinden.”

Deel dit bericht

7 Reacties

Erik1953

Privacy gaat dus zo meer levens kosten dan het levens red.

Bil

Ik sluit me aan bij Erik. Wat een gezeur om die privacy in dit geval.

We gooien massaal ons privéleven op social media zoals Facebook en duizenden websites wereldwijd maken misbruik van data die ze vergaren met o.a. apps (vooral gratis games) en dat vinden we best, maar wanneer men de temperatuur wil meten gaat men stuiteren (zoals die studenten uit Tilburg).

Jan Jaap

Het opnemen van de temperatuur om daarmee te kijken of je iemand binnen laat of uit voorzorg tegenhoudt is wat anders dan het direct vastleggen van medische gegevens. Aleid Wolfsen moet zich even naar de achtergrond begeven en even nadenken voor ie dingen zegt. Privacy boven levens lijkt me erg bijzonder.

Erwin Boogert

De regels rondom het coronavirus op de werkvloer staan hier op de site van de Autoriteit Persoonsgegevens:
https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/corona/corona-op-de-werkvloer . Dat zijn afspraken die vastliggen in wetten.

Het recht op privacy is een grondrecht. Meer daarover:
https://www.denederlandsegrondwet.nl/id/vi7pkisz9gzs/artikel_10_privacy

Rene

Hoe is dit dan voor contactberoepen? Mag je een klant, voor een kappersbezoek bijvoorbeeld. Na toestemming te hebben gevraagd contactloos te meten? Of valt dit ook onder de AP?

Rommert Crépin

Nederland, het land wat ten onder gaat aan de privacy regels want stel je voor dat we mensen levens redden omdat we weten dat persoon X die bedrijf binnen loopt besmet is. Privacy is belangrijk maar toch niet als je mensen levens kan redden? Wat weegt nou zwaarder?

Wim

Dus je bent verplicht mensen met besmettelijke ziekten in je winkel/kapperszaak toe te laten?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond