Deel dit artikel
-

Minister De Jonge wil zelf corona-app laten maken

Minister De Jonge (Volksgezondheid) wil binnen vier weken een nieuwe corona-app laten ontwikkelen die wél veilig is, de privacy niet schaadt en open source is. Dat schrijf de minister aan de Tweede Kamer.

De zeven apps die afgelopen weekend werden gepresenteerd op een appathon vallen daarmee stuk voor stuk af. Die worden ook niet meer verder ontwikkeld, een hard gelag voor grote bedrijven als Cap Gemini en Accenture die daar al tientallen programmeurs op hadden gezet.

De minister is al zwaar bekritiseerd vanwege de haast waarmee hij binnen enkele weken een app had willen maken. Nu moet een consortium waaraan mogelijk ook weer de bouwers van de eerdere apps deelnemen de nieuwe app onder strenge leiding gaan ontwikkelen.

De Jonge schrijft aan de Kamer: ‘Ik heb geconstateerd dat er een goede basis in kennis en vergevorderde oplossingen is om verder op te bouwen. Daarom is het mijn inzet om snel te kunnen beschikken over een team met de juiste bouwers en ook met experts op het gebied van onder andere informatieveiligheid, privacy, grondrechten, nationale veiligheid en inclusie.’

De nieuwe app in de steigers moet rond 19 mei gereed zijn, wanneer de huidige intelligente lockdown mogelijk kan worden versoepeld.

Hester de Vries, privacy-advocaat bij advocatenkantoor Kennedy Van der Laan, wil speciale wetgeving voor corona-apps om te bewerkstelligen dat die ook echt vrijwillig gebruikt worden.

Op dit moment hebben vijf Europese landen een corona-app die waarschuwt als mensen in de buurt van coronazieken zijn geweest. Maar er klinkt steeds meer kritiek. Wetenschappers uit 25 landen waarschuwen voor een precedent dat met de app zal worden geschapen, resulterend in andere apps die het gedrag van mensen gaat volgen.

De vaak aangehaalde app TraceTogether van Singapore blijkt maar door een op de vijf inwoners te worden gebruikt. Een vergelijkbare app in India is weliswaar 50 miljoen keer gedownload, maar dat is maar een fractie van de 500 miljoen met een smartphone.

Deel dit bericht

3 Reacties

Mic

Misschien beter eerst te kijken of iemand die app wil. Ik in ieder geval niet!

Joanne Luijmes - JoanneLuijmes illustratrice

Hallo, ik ben Joanne Luijmes, beeldend kunstenaar en ik zou graag in contact willen komen met iemand waarmee ik kan brainstormen over een corona app op vrijwillige basis. Het idee kwam in mij op naar aanleiding van het nieuwzeelandse initiatief om een klein dagboekje bij te houden zodat men naderhand kan nagaan of je in contact bent geweest met iemand ie besmet is. De pivatie is hiermee net zo gewaarborgd als een vrijwillige aanmelding aan iedere willekeurige website en bovendien zou er een spel- en belonings element in moeten. Joanne Luijmes.

Johan Eikels

Ik begrijp werkelijk niet wat ze aan het doen zijn. Noem mij een automatiseringsproject wat succesvol is binnen de ministeries? Ze krijgen het ondanks de te ruime budgetten niet voor elkaar. De organisatie is niet van het juiste niveau. Laat dit aan specialisten over en wacht op Apple & Google als die gaan samenwerken hebben we 1 standaard. Kijk hoe ze omgaan met inkoop tijdens de crisis van mondkapjes, in een crisis moet je de procedures aanpassen en snel, dat kunnen ze niet en de overheid roept dan wel heel mooi “het nieuwe Normaal” maar binnen de eigen organisaties blijven ze op de oude manier acteren. Wil je als overheid/ministerie acteren op een crisis dan moet je dan met andere mensen doen. Onze Ambtenaren zijn niet instaat om te acteren in deze fase. Daar zit het probleem, als de minister wat roept heeft het ministerie 6 maanden nodig om het op te starten en dan nog werkt het niet. Er zijn mondkapjes genoeg van de juiste kwaliteit maar het inkoopproces van het ministerie past niet bij deze crisis daar zit het probleem. En wat denk je, jawel hoor ze gaan weer een onderzoek starten, dat lost niets op. NU SCHAKELEN en dat is onze ambtenaren niet gegeven helaas!!!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond