Deel dit artikel
-

App helpt jongeren hun medicijnen juist in te nemen

Een app waarmee chronisch zieke jongeren kunnen chatten met hun apotheker helpt hen om hun medicijnen op tijd en op de juiste manier in te nemen. Dat zegt onderzoeker Richelle Kosse van de Universiteit Utrecht. Zij promoveerde op het onderwerp therapietrouw bij tieners.

Volwassenen zijn zelf verantwoordelijk voor het innemen van medicijnen. Bij jonge kinderen zorgen hun ouders daarvoor, maar jongeren moeten leren om die verantwoordelijkheid te dragen. Daarbij kunnen ze best een beetje hulp gebruiken, vindt Kosse.

Uit Kosses onderzoek naar ADHD blijkt dat jongeren hun medicijnen vaak vergeten en vinden dat ze die in het weekend niet nodig hebben. De groep met astma was van alle drie nog het meest therapie-ontrouw en voor die groep ontwikkelde Richelle Kosse een smartphone-app.

De app heeft meerdere functies: hij bevat een vragenlijst waarmee de astmaklachten gemonitord worden, een alarm dat waarschuwt wanneer de patiënt zijn medicijnen moet innemen, instructiefilmpjes over het goed gebruik van de medicijnen en er zit een chatfunctie op om via een veilig systeem direct contact te hebben met andere jonge astmapatiënten of met de apotheker.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond