Deel dit artikel
-

Apple laat iOS en OS X nog meer samenwerken

Apple gaat de software voor iPhones, iPads en Macs beter integreren. Documenten en zelfs telefoongesprekken kunnen worden gedeeld onder iOS 8 en MacOS X Yosemite. Dat maakte Apple vanavond bekend op zijn ontwikkelaarsconferentie in San Francisco.

Met de applicatie Handoff kan men op het ene apparaat aan iets beginnen en die activiteit als het ware doorgeven aan een ander apparaat. Yosemite biedt zelfs de mogelijkheid om via je Mac of iPad met je iPhone te bellen.

In de nieuwe weergave Vandaag in Berichtencentrum ziet men voortaan alles wat men voor die dag moet weten. In de Finder zit nu het onderdeel iCloud Drive, waarop men allerlei soorten bestanden kan bewaren. iCloud Drive werkt net als andere mappen op de Mac: je kunt er bestanden heen slepen, ze in mappen ordenen en van labels voorzien en er met Spotlight naar zoeken. De app daarvoor zal ook voor Windows beschikbaar zijn.

Het ontwerp van OS X 10.10 is flink aangepast, met gestroomlijnde knoppenbalken en iconen die een consistente vorm hebben gekregen. Het design lijkt daarmee meer op iOS 7.

In de browser Safari zijn er aparte vensters voor de privémodus en is er ingebouwde ondersteuning voor DuckDuckGo, een zoekmachine die gebruikers niet volgt. Safari ondersteunt de nieuwste webstandaarden, waaronder WebGL en SPDY. Met HTML5 Premium Video Extensions kan men tot twee uur langer naar Netflix HD-video’s kijken, zegt Apple.

Met de markeringsfunctie zijn vanuit Mail snel formulieren in te vullen en te annoteren. Met Mail Drop kan men vanuit Mail eenvoudig grote video’s, afbeeldingen of bestanden tot 5 GB naar elk willekeurig e-mailadres sturen.

Met Soundbites in de app Berichten kan men rechtstreeks audiofragmenten maken, versturen en beluisteren. Voor het eerst worden in OS X ook sms-berichten weergegeven, wat tot nu toe alleen in iOS 7 mogelijk was.

OS X 10.10 komt in het najaar gratis beschikbaar, maar bètaversies zijn binnenkort ook toegankelijk voor niet-ontwikkelaars.

iOS8
Apple toonde vanavond ook zijn nieuwste systeemsoftware voor iPhones en tablets iOS 8. Daarin is Health de verzamelapp voor gezondheidszaken die ook samenwerkt met applicaties van derden. Met Health kan men instellen dat elke app specifieke gegevens van een andere app mag gebruiken. Zo kun je met Nike+ en NikeFuel belangrijke gegevens en statistieken uit andere gezondheidsapps ophalen, bijvoorbeeld over je slaap- en eetpatroon. CEO Tim Cook liet overigens nog niets los over de aanstaande iWatch.

Het berichtencentrum wordt interactief en krijgt zogenoemde widgets die door derden kunnen worden ontwikkeld. Spotlight in iOS 8 biedt toegang tot OS X tot iTunes en Siri ondersteunt Shazam, zodat liedjes op de radio automatisch worden herkend. Via de optie nieuwe Delen met gezinsfunctie kunnen gezinsleden hun aankopen, foto’s en agenda’s eenvoudiger delen. Ze kunnen elkaars iTunes-, iBooks- en App Store-aankopen bekijken en zelfs downloaden. Maximaal zes gezinsleden kunnen met hun eigen Apple ID van deze functie gebruikmaken.

iOS 8 biedt verder onder meer een voorspellende typfunctie voor het QuickType-toetsenbord van Apple. De systeemsoftware krijgt vooralsnog geen verbeterde multitasking. Aanvankelijk wilde Apple gebruikers twee applicaties tegelijk laten gebruiken via een gedeeld scherm.

Ook voor het bedrijfsleven heeft iOS 8 nieuwe functies, zoals uitgebreide beveiligings- en beheervoorzieningen en nieuwe productiviteitsfuncties, waaronder gegevensbeveiliging voor de voornaamste ingebouwde apps, de mogelijkheid om automatisch te laten weten dat je niet op kantoor bent en om de beschikbaarheid van je collega’s te zien.

iOS 8 zal dit najaar verkrijgbaar zijn als gratis software-update voor iPhone 4s, iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPod touch (vijfde generatie), iPad 2, iPad met Retina-display, iPad Air, iPad mini en iPad mini met Retina-display. Ontwikkelaars kunnen de software vandaag al installeren.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond