Deel dit artikel
-

‘Apple overweegt processoroverstap’

Apple lijkt de innige relatie met Intel op de spel te zetten door Macs met een ARM-processor te ontwikkelen. Dat meldt MacBidouille op basis van anonieme bronnen. ARM-processoren vormen nu al de basis van iOS-apparaten, maar iMacs en MacBooks draaien nog op Intel-processoren.

Daarmee lijkt Apple dezelfde overstap te willen maken als vele jaren geleden, toen het afscheid nam van de door IBM ontwikkelde PowerPC architectuur. Het bedrijf zou ook al een nieuwe versie van MacOS X hebben ontwikkeld die met de processor overweg kan, evenals een iMac, een Mac Mini en een 13 inch MacBook (Air). Het aantal processorkernen zou daarmee ook worden uitgebreid.

De overstap naar ARM is op zich goed nieuws, want net als bij pc’s gaat het om goedkopere processoren, waardoor Apple zijn MacBooks flink in prijs zou kunnen verlagen. Nadeel is dat de software hiervoor moet worden aangepast. Sceptici zeggen dat er geen snelheidswinst met ARM-processors is te behalen, maar het is denkbaar dat Apple nog enige tijd twee varianten aanbiedt. Pc-gebruikers kunnen nu vaak ook kiezen tussen Intel- en ARM-pc’s.

Het is niet waarschijnlijk dat Apple dit type computer aanstaande maandag al zal lanceren op zijn ontwikkelaarsconferentie. Naar verluidt zal Tim Cook vooral inzoomen op iOS 8 en OS X 10.10. Nieuwe hardware wordt niet verwacht. Nieuwe iPads en iPhones komen in  het najaar, en ook de herboren Apple TV laat nog even op zich wachten. Volgens The Financial Times is Apple van plan een  ecosysteem voor slimme huisautomatisering te introduceren. De keynote zal twee uur duren.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond