Deel dit artikel
-

‘Apple Music wordt nooit gratis’

Apple gaat geen gratis muziekdienst lanceren in de toekomst. Dat vertelde Elena Segal van Apple tijdens een online hoorzitting van de Britse overheid.

Het Digital, Culture, Media and Sport (DCMS) Committee kon een dezer dagen vragen stellen aan vertegenwoordigers van Spotify, Apple Music en Amazon Music om de markt voor streaming media beter in beeld te krijgen. Daarbij ging het onder meer om de verdeling van royalty’s.

‘We geloven niet dat een dienst met audioreclame voldoende omzet creëert,’ aldus Segal. Zeker niet om artiesten een redelijke vergoeding te kunnen garanderen. Spotify gebruikt de gratis dienst met name om gebruikers te converteren naar een betaalde versie. Apple kiest daar bewust niet voor, ook omwille van de privacy. Voor reclame zijn gebruikersprofielen en inzicht in gedrag belangrijk.

Segal erkent dat concurreren met gratis lastig is, ‘maar we hebben altijd geconcurreerd met gratis, sinds het begin van iTunes in 2003, of 2004 in het Verenigd Koninkrijk.’

De vraag of Apple en Amazon gebruikers via hun slimme luidsprekers dwingen tot het gebruik hun eigen muziekdiensten, kon makkelijk worden weerlegd: Apples HomePod en Amazon Echo kunnen ook voor andere diensten worden ingesteld.

Spotify benadrukte dat podcasts ‘een heel andere kostenstructuur kennen, maar met potentie voor winstgevendheid’.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond