Deel dit artikel
-

Artiesten investeren in blockchaintechnologie voor ticketverkoop

Jochem Myjer, Guus Meeuwis en Youp van ’t Hek hebben geld geïnvesteerd in GUTS Tickets, een startup die met blockchaintechnologie de strijd wil aangaan tegen zwarthandel en woekerprijzen met kaartverkoop. Gisteren deden ze hun verhaal bij DWDD.

GUTS heeft met impresariaat Hekwerk en productiehuis Modestus het afgelopen jaar een proef gedaan bij een aantal voorstellingen van Jochem Myjer. Toegangskaarten die in dit systeem worden verhandeld, zijn geregistreerd in de blockchain en gekoppeld aan de smartphones van bezoekers. Dit maakt fraude onmogelijk, beweert de startup.

‘GUTS is een ticketingplatform dat fair use en een goede gebruikerservaring mogelijk maakt,’ zo legt het bedrijf uit op zijn site. ‘We geven smart tickets uit die beschermd zijn tegen iedereen met slechte bedoelingen. Bovendien bieden we een uitwisselingsplatform waarmee klanten hun tickets eenvoudig binnen vaste grenzen kunnen doorverkopen. Een GUTS-ticket verlaat het systeem nooit en garandeert daarmee toegang voor elke klant tegen een eerlijke prijs.’

De tickethandel is aangewezen op nieuwe technologie, want de Eerste Kamer heeft vorig jaar nog een initiatiefwet van SP en CDA verworpen waarin de tussenhandel van concertkaartjes zou worden gereguleerd. Tussenverkopers zouden niet meer dan 120 procent van het bedrag van een kaartje van een evenement mogen vragen.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloot al eerder om geen nader onderzoek in te stellen naar de verkoop van tickets door Live Nation. Live Nation is de eigenaar van concertorganisator Mojo en van Ticketmaster. Ook de doorverkoopsite Seatwave is onderdeel van deze bedrijven.

GUTS werkt volgens het Guaranteed Entrance Token-protocol (GET). Dat blockchainprotocol maakt het niet alleen mogelijk om tickets te creëren en valideren, maar ook om ze vervolgens gecontroleerd (door) te verkopen, en de opbrengst te verdelen en te monitoren. Een smart ticket weet met andere woorden zelf wie de eigenaar is en registreert automatisch eigendomsveranderingen.

‘We begrijpen dat blockchaintechnologie niet ieders kopje thee is, dus onze visie is dat eindgebruikers geen technische kennis nodig hebben om het platform te gebruiken,’ stelt GUTS. ‘We doen het blockchaingedeelte, zodat jij een naadloos ticketingevenement ervaart.’

GUTS gaat zelf geen ticketverkoper worden, maar hoopt dat theaters de technologie gaan adopteren, in eerste instantie voor artiesten waarvan de kaarten vaak worden doorverkocht.

Het bedrijf is al begonnen in 2016 en in de Oekraïne werden de eerste proof-of-concept crypto-tickets ontwikkeld. Initiële financiering leidde nog datzelfde jaar tot tickets voor de ASR Blockchain Meetup. Vorig jaar is het systeem verder uitgeprobeerd bij het Eastville Festival en Get In The Ring. In 2019 moet GET klaar zijn voor grote evenementen.

Het bedrijf heeft ook internationale ambities en staat deze maand op SXSW in Austin, Texas.

Deel dit bericht

2 Reacties

Karin

Het zou fijn zijn als Jochem, Youp en Guus ook eens proberen een kaartje te kopen via GUTS. Bij voorkeur voor een populaire show. Ogenschijnlijk lijkt het eerlijker. Echter is het niet duidelijk wat je positie is in de rij en lijkt het alsof je nog steeds kans maakt op kaartjes, maar na 3!!! uur ben je eindelijk aan de beurt en kun je alleen maar een paar enkele kaartjes kopen op verschillende dagen, als je geluk hebt.

Marianne - Carre

Net via Carre kaartjes gekocht maar kon niet afdrukken op printer. Krijg ik tegen tyd v voorstelling alsnog tickets toegestuurd? Ik begrijp het niet en vraag om meer uitleg hoe dit nw systeem werkt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond