Deel dit artikel
-

Astronomen vrezen plaag internetsatellieten

De lancering van duizenden internetsatellieten is een ramp in wording. Dat zegt Philippe Mollet van de Belgische Volkssterrenwacht Mira tegen de VRT.

Elon Musk heeft een dezer dagen tientallen zogenoemde internetsatellieten voor zijn Starlink-programma gelanceerd. Die moeten wereldwijd supersnel internet aanbieden op plaatsen waar geen breedband voorhanden is.

Momenteel zweven er naar schatting al 6000 satellieten rond de aarde. Dit jaar is het Amerikaans/Britse bedrijf OneWeb begonnen met het lanceren van in totaal 650 internetsatellieten, met hulp van een Russische Sojoez-draagraket. Dat kunnen er fors meer worden.

SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Tesla-topman Elon Musk, lanceerde in 2018 al twee testsatellieten en wil de constellatie uiteindelijk tot liefst 12.000 satellieten uitbouwen. In de nacht van maandag op dinsdag ging de tweede serie van zestig satellieten de ruimte in (video). Dit jaar doet SpaceX naar verwachting zo’n twintig lanceringen om honderden breedbandsatellieten in een lage baan om de aarde te brengen.

Jeff Bezos, baas van Amazon, wil ook supersnel en goedkoop internet aanbieden via een netwerk van zo’n 3000 satellieten.

De satellieten zijn niet veel groter dan een tafel, maar een doorn in het oog van astronomen. Telescopen staan vanwege de lichtvervuiling al in Chili of La Palma, maar de vele satellieten verschijnen als streepjes op hun schermen. Daardoor kunnen astronomen zelfs asteroïden missen. De nieuwe satellieten trekken volgens hen een scherm op tussen de aarde en de rest van het universum.

Ook neemt de kans op botsingen met wetenschappelijke satellieten toe. Er geen overkoepelende regelgeving in de ruimte: elke toestel vliegt onder eigen vlag.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond