Audioreclame naar 261 miljoen, digitaal naar 18 miljoen

Reclame bij podcasts en streamers waren in 2024 de snelstgroeiende kanalen voor adverteerders in het audiodomein.
Audioreclame als geheel groeide met 6,5 procent naar 261 miljoen euro. Een recordjaar, aldus de directeur van Audify Liedewij Hentenaar.
Nieuw dit jaar zijn de cijfers over podcastreclame. In 2024 was er een besteding van 3,8 miljoen euro (+25,2%) ten opzichte van 2023 en de online audioreclame in lineaire radio groeide met 29,8 procent naar 14,2 miljoen euro.
De optelsom van de digitale kanalen komt daarmee op achttien miljoen euro, maar in werkelijkheid moet dat getal hoger liggen. Verscheiden podcastnetwerken en audiostreamers, zoals Podimo en Spotify, doet niet mee aan de Audify- en NMO-onderzoeken.
Audify-voorzitter Joris van der Pol: “Digitaal begint volwassen vormen aan te nemen.”
Hentenaar: “We zijn in gesprek en roepen deze partijen ook op om deel te nemen aan de onderzoeken om dat markt als geheel vooruit te helpen.” Haar organisatie meet 3.200 podcasts wel.
De gemiddelde luistertijd per dag is 131 minuten. Daarvan gaat 66 procent naar radio en drie procent naar podcasts.
Vorig jaar staken minder adverteerders (1.539) meer geld in audioreclame.
Bij de presentatie van de cijfers waren ook Hanka de Bruin (JDE) en Remon Buter (GroupM) aanwezig. Beter: “Lineair bereik is afgenomen en je ziet dat de tarieven omhoog gaan, dus adverteerders compenseren dat bereik elders”, naast digitale videostreaming ook bij audio.
De Bruin over haar onderzoeken afgelopen jaar: “Als je merkassets op radio inzet, worden de associaties met het merk sterker. Na de merkboodschappen zetten we meer actieboodschappen in. Dieper in de funnel, bij merkoverweging, komen we sterker naar voren.”
Op wereldschaal is de groei van podcastreclame niet zo groot. Onderzoeker WARC verwacht dat dit segment in 2025 met 7,9 procent zal groeien tot vijf miljard dollar en 5,5 miljard in 2026.
Alex Brownsell legt als toelichting op hun Global Ad Trends-rapport uit: “De groei in de media-investeringen blijft traag voor podcasters, omdat de pool van wereldwijde audio-advertentiebudgetten langzaam groeit. Uitgevers en platforms kijken nu naar uitbreiding naar video, in de hoop de consumptie verder te stimuleren, en het winnen van een deel van een snelgroeiende plak van de advertentiemarkt.”
Foto: Georgi Kalaydzhiev, Unsplash
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond