Deel dit artikel
-

Het bedrijf dat pas echt profiteert van corona: Zoom Video

De ‘winnaar’ van de huidige coronacrisis is zonder twijfel Zoom Video Communications, leverancier van videoconferentiediensten. De (mobiele) apps van het bedrijf worden momenteel gemiddeld 240.000 keer per dag gedownload, tegen 85.000 in het verleden.

De Zoom software kan beperkt gratis worden gebruikt (maximaal 100 deelnemers en tijdslimiet van 40 minuten), wie meer functionaliteit wilt betaalt maandelijks evenveel als voor Netflix. Zelfs voor de enterprise zijn de tarieven met 18,99 euro per maand betaalbaar.

Analisten denken dat het bedrijf alleen al in januari 67 miljoen dollar extra omzet heeft gedraaid. Het aantal maandelijkse gebruikers is alleen al dit jaar met 2,2 miljoen toegenomen.

Maar waarom Zoom? In de markt voor videovergaderen domineerden tot voor kort immers andere namen, zoals WebEx van Cisco en Teams van Microsoft.

Zoom is bepaald geen nieuwkomer en inmiddels al bijna tien jaar oud. Opgericht door de Chinese ingenieur Eric Yuan van Cisco Systems en zijn videodochter WebEx. De appel viel dus niet ver van de boom. Hij vertrok bij WebEx omdat zijn gebeden om het product te verbeteren niet werden gehoord.

De diensten werden vanaf 2013 breder aangeboden en al vrij snel had het bedrijf 1 miljoen gebruikers. Vanaf 2017 was Zoom op papier al een ‘unicorn’, een bedrijf met een waarde van 1 miljard dollar. Vorig jaar beleefde het bedrijf zijn beursdebuut aan Nasdaq.

Zoom krijgt alom goede recensies. De software werd al vrij snel opgemerkt door onder meer The Wall Street Journal als een aantrekkelijk alternatief voor Skype en Google Hangouts.

Een deel van het succes komt doordat het bedrijf videovergaderen als uitgangspunt heeft, terwijl bij veel andere oplossingen (Slack, Microsoft Teams) videocommunicatie een bijproduct is. Teams van Microsoft is vooral voortgekomen uit de belsoftware van Skype. Zoom kent alleen In-Meeting Chat, voor wie een van de deelnemers een privébericht wil sturen.

Veel oplossingen voor videovergaderen waren tot de komst van Zoom behoorlijk prijzig. Daarnaast is Zoom zowel voor MKB als enkelingen te gebruiken.

De coronacrisis heeft het bedrijf nu pas echt op de kaart gezet. Zoom wordt bijvoorbeeld ook ingezet door Amerikaanse scholen die vanwege corona zijn gesloten. Het platform vervangt als het ware het ‘klasgevoel’, waarbij alle leerlingen met elkaar kunnen praten totdat de leraar ze het zwijgen oplegt. ‘Beter dan het klaslokaal’, zeggen ouders.

Niet alleen apps van Zoom, ook die van Tencent Conference, WeChat Work, Microsoft Teams en Slack worden de laatste dagen vijf keer zoveel gedownload als normaal.

Michiel Noordermeer, managing director bij Avaya, vertelt aan de NOS dat ‘normaal gesproken wij een paar honderd thuiswerkplekken per kwartaal verkopen. Nu heb ik verzoeken binnengekregen voor duizenden thuiswerkplekken.’ Avaya stelt zijn toepassingen gratis beschikbaar voor de komende negentig dagen.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

6 Reacties

Natasja

Ahh gratis software, daar gaan weer wat gebruikersgegevens de “data marketplace” op!

Lekker bezig allemaal!

Chris

Hopelijk lukt het ze het platform in de lucht te houden. Vanochtend lage het er namelijk. Maar dat lijkt nu opgelost.

Arno

@Natasja: Ik vermoed dat u roept zonder daadwerkelijk naar het product gekeken te hebben.

Alleen de host heeft een account nodig en deelt zijn gegevens met het bedrijf. Op zich niet zo heel vreemd, want Zoom is beperkt gratis. Als je het serieus (zakelijjk) wil gebruiken heb je een abonnement nodig en moeten er betalingen gedaan kunnen worden.

Mooie van Zoom is dat alleen de hosts een account nodig heeft. Alle andere deelnemers kunnen zonder account deelnemen aan de vergadering. Juist dat maakt Zoom zo geweldig flexibel in gebruik.

Willem Taurus - nvt

Nee hoor het bedrijf dat echt profiteert is microsoft. En terecht want MS Teams is een superproduct. Wel leuk hoor dat Zoom, daar niet van.

Flip

@Arno: Hosts kunnen van elke deelnemer zijn of haar besturingssysteem, ip-adres, locatiegegevens en apparaatgegevens bekijken. En bewaren. Reden waarom de Zoom niet mag worden gebruikt door bijvoorbeeld medewerkers van de Leidse Universiteit. En dan hebben we het nog niet eens gehad over ‘Zoombombing’.

Joost

Flip,

Je zegt dat medewerkers van de Universiteit Leiden geen gebruik mogen maken van Zoom. Waar baseer je dit op als ik vragen mag? Als student van de Universiteit Leiden heb ik hier pas geleden nog gebruik van gemaakt, op uitnodiging van onze docent.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond