‘Bedrijven bestaan in 2033 nog maar vijf jaar’
De levensduur van een gemiddelde onderneming wordt steeds korter. Die conclusie trekt het Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie (VINT) van Sogeti uit een historische analyse van de Nederlandse AEX. De omloopsnelheid is sinds 1993 om de 10 jaar met zo’n 25 procent toegenomen.
Volgens de onderzoekers staan bedrijven in 2023 gemiddeld 25 jaar genoteerd op de AEX en in 2033 nog maar vijf jaar als deze trend doorzet. Versneld innoveren ofwel ‘Disruptive Innovation’ is volgens VINT de belangrijkste oorzaak van de aanzienlijk hogere omloopsnelheid. Het was ook het thema van het afgeladen congres Design to Disrupt gisteren in ’t Spant in Bussum.
De levensduur van bedrijven uit het tijdperk van de bits blijkt significant korter dan die van bedrijven die zijn ontstaan in het tijdperk van de atomen. Het onderscheidend vermogen van deze laatstgenoemde bedrijven is niet gebaseerd op digitale technologie. Het zijn ondernemingen die producten maken en diensten verlenen op basis van schaarse grondstoffen. Dit in tegenstelling tot organisaties die hun concurrentiepositie ontlenen aan de beschikbaarheid van informatie.
Revoluties in de industrie volgen elkaar steeds sneller op, stelt VINT. Wie had kunnen voorspellen dat WhatsApp veel telecommunicatiebedrijven zou nekken? En 3D-printers zijn in staat om complete sectoren te veranderen of te laten verdwijnen.
Op het congres spraken onder meer vertegenwoordigers van Airbnd en Uber. Beide bedrijven oriënteren zich op nieuwe zakelijke modellen, zo vertelden Niek van Leeuwen van Uber en Even Heggernes van Airbnb. Zo kijkt Uber naar de koeriersmarkt. “Natuurlijk zijn we ons bewust van het feit dat we bestaande modellen onder druk zetten. Zelfs in Madrid werd laatst al gestaakt tegen Uber, terwijl we daar helemaal niet actief zijn.”
Bank
ABN Amro is vorig jaar zelfs een intern innovatieprogramma gestart om de snelle ontwikkelingen bij te benen. Interne medewerkers kunnen ideeën inbrengen die gedurende drie maanden als een startup verder worden ontwikkeld, aldus Menno van Leeuwen, die leiding geeft aan het programma. “We zien de ontwikkelingen op allerlei manieren op ons afkomen, denk aan Bitcoin en een bedrijf als Moven, maar we denken dat we daar best wat aan toe te voegen hebben. Als het gaat om veiligheid en betrouwbaarheid scoren banken gemiddeld hoger dan startups.”
Inmiddels lopen er acht interne programma’s, waaronder een appwinkel voor interne apps en InnoWallet, een betaalportemonnee voor iBeacons. Daarmee wil de bank ervaring opdoen.
Maandelijks nodigt ABN nu beginnende bedrijven uit om hun visie aan bankmedewerkers toe te lichten. Van Leeuwen ziet het niet snel gebeuren dat startups door de bank worden overgenomen. De interne governance legt het programma beperkingen op, maar volgens Van Leeuwen is het innovatieprogramma van groot belang wil de bank kunnen overleven.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
4 Reacties
Silvia
Ik mis nog wel cijfers over het aantal gestarte bedrijven. Volgens mij worden er namelijk steeds meer bedrijven opgericht, logisch gevolg is dat er steeds meer bedrijven maar kort bestaan. Met als gevolg dat de gemiddelde levensduur van bedrijven daalt. Is dat niet óók een heel logische oorzaak naast de snelle innovaties van ‘deze tijd’?
jereon
Ik ben het echt zo niet eens met deze trend. We zitten in een revolutie en hadden te maken met een gevestigde orde die te laat doorhad dat er veranderd moest worden. Ondernemers anno 2033 snappen echt wel wat hun lot zal zijn als ze niet meebewegen met de laatste innovaties.
Raul
Hoe zit het met CocaCola etc dan? Ben ook niet echt eens met deze trend. Wel ben ik eens met ‘Design to Disrupt’!
daniel markus
De titel is onwaarschijnlijk kort door de bocht. Als de trend zich doorzet zal in 2100 een bedrijf openhouden te bestaan op de dag van oprichting.