Deel dit artikel
-

‘Bedrijven hebben online HRM niet op orde’

Veel bedrijven hebben hun e-HRM niet op orde. Denk aan online HRM systemen die beoordelingen, vakantiedagen en declaraties vastleggen. Deze zogenaamde people managementsystemen zijn vaak duur, verkeerd geïmplementeerd en updates of consultants kosten teveel geld. Dat zegt Tanya Bondarouk die jarenlang aan de Universiteit van Twente onderzoek deed naar effectieve e-HRM.

Bondarouk spreekt van een enorme geldverspilling. Volgens de leveranciers van e-HRM-systemen zorgt de investering in een personeelsmanagementsysteem voor kostenbesparingen, maar Bondarouk heeft nooit harde cijfers in de praktijk gezien. Uiteraard scheelt het de HR-afdeling tijd en dus geld wanneer een werknemer zelf een declaratie kan indienen, of zijn verlof online kan regelen. Maar op datzelfde moment kost het een andere afdeling binnen de organisatie tijd en geld. Daarnaast is de investering van een HR-systeem groot, het onderhoud en het systeem up to date houden kostbaar en gebruikers trainen een tijdsinvestering.

Bondarouk onderzocht de afgelopen jaren grote organisaties, waaronder Ford in Keulen, Belgacom in Brussel, IBM in Amsterdam, ABN AMRO in Luxemburg, Philips, KLM AirFrance en Dow Chemical in Terneuzen. Deze bedrijven zijn de voorlopers op het e-HRM terrein en experimenteren veel met personeelsmanagement. Bondarouk merkte bij deze bedrijven grote innovatieve ontwikkelingen op, zoals Competence management en career development, maar zag ook dat ze worstelden om e-HRM echt tot een succes te maken.

Kostenbesparing of niet, volgens Bondarouk is e-HRM niet meer weg te denken. Als je e-HRM moderniseert en goed aanpakt door er top-down en bottom-up gezamenlijk naar te kijken, vanuit verschillende expertise en behoeften dan kan je als HRM-afdeling betere cijfers uit je organisatie halen. En met die cijfers kan een P&O-adviseur gericht adviseren in de boardroom.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond