Deel dit artikel
-

Bereik bol.com +10% in november, Amazon een blijvertje

Bol.com had in de maand november een groter bereik dan Google Maps, WhatsApp en Instagram. Koopjesjagers dreven het bereik met tien procent op tot 65 procent. Amazon is inmiddels duidelijk een blijvertje op de Nederlandse markt.

Nieuwe NOBO-bereikcijfers van Vinex laten dat zien. Door het jaar heen bereikt de webwinkel tussen de 55 en zestig procent van de Nederlandse internetter. Vorige maand was dat 65,1 procent. De nummer vier-positie na Google (81,5%), Youtube (74%) en Facebook (69%).

De eerstvolgende e-commercepartij in de lijst is AH.NL op plek vijftien met een bereik van 37%. Albert Heijn heeft qua bereik niets merkbaars gedaan in de periode van Black Friday en Cyber Monday. In de groep daarna, tussen plek twintig en dertig, steeg het bereik ook vaak met dubbele cijfers. Dat zijn Wehkamp (+13,5%), Coolblue (+9%), Amazon (+8%) en Mediamarkt (+11%).

Amazon is voor de tweede maand achter elkaar groter in bereik dan MediaMarkt.

Opvallend aan de cijfers is ook dat bol.com de enige e-commercepartij is met dubbelcijferig bereik op tablets (16%). De enige anderen die dat lukt zijn de labels van Google en Facebook en Marktplaats, NU.nl en de NOS.

De NOBO-cijfers zeggen niets over omzet, enkel over hoeveel internetters in Nederland in die maand contact hadden met een site of app.

Foto: Tina Leggio (cc)

Deel dit bericht

5 Reacties

Steve

Waarom zou je online bereikcijfers baseren op slechts 5.000 gemeten individuals?

NOBO: “The jointly project aims to have a standard research in the market come to measure all forms of online media consumption based on a panel of 5.000 individuals and the census data for traffic of websites, apps and digital content. The extension of the panel also includes a new meter system for non-tagged measurement.”

Switch

Hi Steve, dat kan volgens de statistiek. 5.000 individuals is geen kattenpis. Je kan dat extrapoleren naar de bevolking met een bepaalde betrouwbaarheid. Die betrouwbaarheid is nooit 100% maar zal ergens tussen de 95-100% moeten liggen. Je kan hier meer over lezen: https://sciencing.com/meaning-sample-size-5988804.html

Marcel

Eigenlijk is dat altijd met bereik onderzoeken.

Statistisch gezien verschillen mensen niet veel van elkaar. Vraag je 2 keer 2 mensen wat ze stemmen, dan kan dat heel anders uit pakken. Vraag je 2 keer 100 mensen wat ze stemmen, dan is het verschil al veel kleiner.

Bij 5.000 aselecte mensen krijg je dus al een heel goed resultaat. Alleen is de zwakte van zulke panels vaak dat zon panel niet altijd een goede weerspiegeling is van de samenleving. Zo zijn in zulke panels bepaalde groepen oververtegenwoordigd.

Dus 100% betrouwbaar is het niet, maar het is wel een goede indicatie…

Pim

Hi Erwin,

Interessant artikel. Is het voor je mogelijk om een lijstje te plaatsen hoe de top 10 verdeling is van webshops? Dat zou het wat overzichtelijker maken. Thanks, Pim

Jelle

Leuk artikel. Sluit me bij Pim hierboven aan, ben benieuwd naar een uitgebreider lijstje van Nederlandse webshops.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond