Deel dit artikel
-

bol.com: twee miljard euro omzet in 2018

Bol.com is op weg om het jaar af te sluiten met een consumentenomzet van circa twee miljard euro. Veertig procent daarvan wordt gerealiseerd door de 21.000 verkooppartners die het bereik van het warenhuis tegen betaling van commissiegeld exploiteren.

De webwinkel denkt het jaar 2018 ook te zullen afsluiten met zwarte cijfers onder de streep. De leiding spiegelde zojuist een ebitda-positief jaareinde voor aan de verzamelde financiële markt in New York.

Meer klantcontact, meer verkopen en lagere fulfillmentkosten is taal die beleggers graag horen:

Bestuursvoorzitter Frans Muller mag zijn Ahold Delhaize graag neerzetten als een vooruitstrevende internationale omnichannel retailer. Zijn doel is om de online omzet de komende drie jaar te verdubbelen tot zeven miljard euro. Een blik op de cijfers laat zien dat die groei veel vraagt van alle andere labels dan bol.com. In Europa doet Ahold Delhaize dit jaar 2,7 miljard euro online omzet, waarvan twee miljard van bol.com komt.

De aard van warenhuis bol.com zal komende jaren fundamenteel veranderen. De zojuist gepresenteerde cijfers laten zien dat nu al veertig procent van de omzet afkomstig is uit verkoop door derden. Rond 2025 zal dat meer dan de helft zijn. bol.com is dan niet meer primair een winkel maar een serviceorganisatie richting de afnemers van kerncomponenten als fulfillment, retailmedia, betaalverkeer, content- en communitymanagement en tegen die tijd mogelijk ook zaken als AI- en clouddiensten.

Foto: Jörg Schubert (cc)

Deel dit bericht

11 Reacties

Huppel

Zou erg fijn zijn als je spullen van AH online en Bol.com op een dag geleverd zou kunnen krijgen.

Richard Wijmans - RW Online

Bijzonder dat jullie zeggen dat bol.com 2 miljard euro omzet heeft. Zoals jullie weten mogen ze de omzet van derden niet mee rekenen met hun eigen omzet. Simpel weg omdat ze deze producten niet inkopen.

Erwin Boogert

Ja, daarom staat er ook ‘consumentenomzet’. ‘Gerealiseerde handelswaarde’ had ook gekund. In het Engels gebruiken ze de term GMV, ‘gross merchandise value’. Ik begrijp je feedback en probeer rekening te houden met het verschil tussen omzet en voor derden gerealiseerde verkopen.

Leonard

Flinke groei door partners – kortom handelsplatform. Ik ben erg benieuwd in hoeverre BOL.com moet voldoen aan de nieuwe PSD2 wet voor platformen.

Erwin Boogert

Leonard, is het niet zo dat ze zelf geen betaaldiensten verrichten en daarom niet onder die wet vallen? Heb er zelf eigenlijk geen idee van. Jij?

Leonard

Dat is een mogelijkheid, maar zij ontvangen de gelden neem ik aan. Hierna stort Bol.com dit door minus een “fee”. Wanneer Bol de gelden op de rekening ontvangt en daarmee min of meer controle heeft over het geld kun je gezien worden als verkoper, kortom je bent dan aansprakelijk voor alles rondom de aankoop (verzending, retour, DOA enz enz). Je hebt dan dus niet meer het handelsplatform maar de “verkoper”. Neemt Bol deze verantwoordelijkheid (wel/niet) is de vraag. Er is sowieso veel onduidelijkheid rond PSD2. Want volgens mij moet je ook als handelsplatform de verkoper checken zodat je niet ah witwassen bent.

Richard - RW Online

Ben vooral benieuwd naar de punten uit dit artikel: https://www.marketingfacts.nl/berichten/bol-presenteert-alternatieve-feiten

Erwin Boogert

Had je al gezegd en daar reageerde ik op. Als je een ander onderwerp wilt aandragen, wil je dat ajb hier dan formuleren? Aan de andere kant van de link staat zo veel tekst dat ik daar geen vraag of opmerking van jou uit kan herleiden.

TIm

Maar onder de streep maakt Bol.com geen winst.

Jan

Volgens mij is Ahold de enige die de term “Net consumer sales” hanteert. En de pers typt dit braaf over als “omzet” of “consumenten omzet”. Terwijl volgens de presentatie van Ahold zelf de “Gross Merchandise Value” wordt bedoelt. En dat is de waarde van de transacties via het platform. Een indicator voor groei en zeker geen omzet.

“Gross Merchandise Value” is daarnaast ook, zoals de naam al zegt, een bruto bedrag. D.w.z. zonder rekening te houden met kortingen, annuleringen, retouren, verzendkosten etc.!!

Erwin Boogert

Leonard, je vraag over PSD2 maakte me nieuwsgierig en heb ik voor je nagevraagd bij bol.com.

Hun antwoord per e-mail klonk zojuist als volgt:

“Het klopt dat handelsplatformen een vergunningsplicht hebben. Deze wordt met PSD2 aangescherpt. Deze aanscherping geldt echter niet voor bol.com, zo heeft De Nederlandsche Bank (DNB) bij ons bevestigd. Bol.com valt namelijk onder een categorie waar geen vergunningsplicht nodig is, de uitzondering ‘handelsagent’. Wij blijven uiteraard de ontwikkelingen t.a.v. PSD2 volgen en mochten er nog verdere veranderingen komen dan zullen wij afstemming hebben met DNB.”

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond