Deel dit artikel
-

Bitcoinbubbel staat nu echt op springen

Van de Franse tot Chinese centrale banken, van oud-president van de Nederlandsche Bank Nout Wellink tot voormalig Federal Reserve-voorzitter Alan Greenspan: zij waarschuwden afgelopen dagen allemaal voor een implosie van de Bitcoin. En zij hebben gelijk. Webwinkels die bitcoins accepteren moeten daar voorlopig mee stoppen. 

‘Je moet wel heel veel fantasie hebben om de intrinsieke waarde van Bitcoin te zien. Het is mij niet gelukt,’ vertelde Greenspan in een interview met Bloomberg. Oud-directeur van De Nederlandse Bank Nout Wellink was nog negatiever: de Bitcoinrage was ’nog erger dan de tulpenmanie’.

Hun waarschuwingen zijn niet overdreven. De waarde van de virtuele munt is sinds het begin van dit jaar meer dan tachtig keer over de kop gegaan. Van tien dollar steeg de koers naar twaalfhonderd dollar. Donderdag ging de Bitcoin hard onderuit nadat de centrale bank van China banken het heeft verboden om bitcoins nog langer te gebruiken bij officiële transacties. Meteen stond de munt twintig procent lager om daarna weer wat op te krabbelen. Mede dankzij lieden die speculeren op verdere stijging.

De Bitcoin trekt intussen steeds meer gelukzoekers en criminelen aan. In Duitsland zijn deze week twee mannen opgepakt voor fraude ermee. Ze zouden illegaal voor omgerekend meer dan zevenhonderdduizend euro aan bitcoins hebben geproduceerd met een netwerk van gekaapte computers. Afgelopen weekend sloot de virtuele zwarte markt Sheep Marketplace, omdat er honderduizend bitcoins waren gestolen ter waarde van honderd miljoen dollar tegen de toen geldende koers. Gebruikers konden ineens geen munten meer inwisselen.

De vergelijking met de tulpenmanie in de Gouden Eeuw is niet vergezocht. In januari 1637 werden tulpenbollen verkocht voor meer dan tien keer het jaarsalaris van een ervaren vakman, en waren ze ongeveer evenveel waard als een Amsterdams grachtenpand. In 1635 werd een koop geregistreerd van veertig tulpenbollen tegen een prijs van honderdduizend gulden. Aanvankelijk waren er vooral bloemisten die zich met de speculatie bezighielden, later kwamen daar allerlei andere kooplieden bij. Het grote verschil: de tulpenmanie duurde enkele jaren, bij de Bitcoin gaan de ontwikkelingen door internet zo snel dat de virtuele munt binnenkort wel eens niets meer waard zou kunnen zijn.

Als de Bitcoin klapt, zal dat geen grote gevolgen hebben voor de economie. Het aantal mensen dat bitcoins heeft, is gering. Maar het zijn er al meer dan de circa vijfduizend handelaren die zich destijds met de tulpenhandel bezighielden.

Er is niets mis met het idee van de Bitcoin, zoals ook nog eens door de Bank of America wordt onderstreept (pdf), maar zolang deze munt geen enkele vorm van bescherming heeft, of niet wordt gereguleerd (hetgeen voorstanders ook niet willen), valt hij makkelijk ten prooi aan speculatie.

Diverse webwinkels in Nederland kondigden afgelopen weken aan dat zij bitcoins zouden accepteren. Onder de huidige omstandigheden is dat niet verstandig. Het moedigt consumenten aan om die munten te kopen of om te wisselen. Munten waarvoor je straks vermoedelijk nog niet eens een rol drop kunt kopen.

Deel dit bericht

39 Reacties

Dirkjan

Wat een suggestief artikel, ben ik zo niet van Emerce gewend. Bitcoin is iets technisch en iets van het internet, dus verwacht ik op zijn minst een inhoudelijke zin waarom de munt volgens Emerce, of internetdeskundigen (en dus niet de traditionele heren van de bank, dat lees ik wel ergens anders) erop tegen zijn

Een voorbeeldje: het artikel zoals op MT.nl bijv. had ik hier meer verwacht. http://bit.ly/MTbtc

Vooral de laatste alinea verbaast me. Of het wel of niet verstandig is voor webwinkels, gaat wel wat verder dan alleen het beschermen van de consument tegen hebzucht. Dat is hetzelfde als zeggen dat webwinkels geen ‘te mooie artikelen mogen verkopen die toch niemand nodig heeft’. Laat de ondernemers en mensen het vooral lekker zelf beslissen?

Jan Libbenga (Redactie Emerce)

Zoals gesteld: met het idee van de bitcoin is niets mis. Maar het is nu een speculatief gebeuren aan het worden, dat zoals door velen nu wordt voorspeld behoorlijk slecht gaat afgelopen. Dat weten de deelnemers aan dit gokspel maar al te goed, want de koers schommelt enorm. De markt weet dat het misgaat, het is alleen nog de vraag wanneer precies. Onder deze omstandigheden is het niet verstandig dat webwinkels daar nog eens aan mee gaan doen, niet eens zozeer omdat ze zelf de dupe van gaan worden (dat zal nog wel meevallen), maar om consumenten te beschermen.

Olivier

De Chinese overheid heeft Bitcoins geaccepteerd als ‘digital goods’. Als particulier ben je dus daar nu beschermd omdat bitcoins als bezit worden gezien. Een enorme stap voorwaarts. De VS heeft iets vergelijkbaars gedaan en verwacht dat over een aantal jaar het een veelgebruikt systeem voor transacties zal zijn.

En juist daar ligt de kracht van bitcoins. Het protocol en het onderliggende netwerk. Een eenvoudig, transparant systeem dat het voor iedereen makkelijk maakt om transacties te doen. Zie het als geld 2.0. Wat er met de waarde van de bitcoin (en andere alt-coins) gebeurd maakt dan niet uit. Toen de tulpen-rage voorbij was bleef er weinig over. Met crypto-valuta is dat anders. Als bitcoin faalt staat er een andere, betere versie op die het beter doet. Geld 2.1 dus, en geld 2.2. Enzovoort.

Het opvallende aan de berichtgeving op het moment is dat er een partij lijkt te zijn die alleen maar wil roepen dat het ‘tulpenhandel’ is, een ‘piramidespel’ en dat je met bitcoins vooral wapens en drugs kunt kopen (want met euro’s en dollars kan dat natuurlijk niet). Zelden schrijven de naysayers iets over wat het aantrekkelijk maakt om in bitcoins te investeren. Wat we er echt mee opschieten om niet afhankelijk te zijn van banken en wat de reden is dat zoveel mensen en ondernemers hieraan mee willen doen.

Aan de andere kant lees je gelukkig ook wat meer genuanceerde berichten (zoals deze http://www.techinasia.com/panic-chinas-regulation-bitcoin-leaves-room-optimism/) van mensen die de moeite nemen zich in de materie te verdiepen. Die verder kijken dan de paar opportunisten die nu snel wat geld proberen te verdienen en het minder zwart/wit zien dan de Nout Wellinks van deze wereld.

Jan Libbenga (Redactie Emerce)

Wellink waarschuwt niet tegen de bitcoin als zodanig, maar tegen het speculatieve karakter ervan. De naysayers die eind jaren negentig waarschuwden voor de internetbubbel werden ook voor zuurpruimen uitgemaakt, maar kregen al gauw gelijk. En ook die nasayers veroordeelden niet het fenomeen internet, maar maar gebakken lucht in de markt. Dat was helaas aan dovemansoren gezegd: vraag het al die gedupeerde beleggers van World Online maar.

Dirkjan

@Jan dat is juist mijn punt. Ik kom hier niet voor beleggingsadviezen of consumentenadviezen maar voor een futuristische blik. Ik zoek het tegenovergestelde van bescherming. Ik lees Emerce omdat ik voorstander ben van ‘fail fast and fail often’-principe. Ik had na het lezen van de kop, dus eigenlijk een artikel over de opvolger van de bitcoin verwacht.

Jan Libbenga (Redactie Emerce)

Dirkjan, dit heeft niks met beleggingsadviezen en nog minder met beleggen te maken. En een futuristische blik moet niet worden vertroebeld door weg te kijken van de tekortkomingen die er ook zijn. Verder verwijs ik naar mijn achtergrondverhaal Bitcoins: de slagkracht van virtueel geld, dat eerder in Emerce blad verscheen: http://www.emerce.nl/nieuws/bitcoins-slagkracht-virtueel-geld

Marcel

Ondertussen wordt het schuldenplafond in Amerika alleen maar verhoogt, wat er voor zorgt dat de Dollar alleen maar minder waard wordt. Het bijdrukken van Dollars, Euro’s of andere valuta door centrale banken, resulteert in hoge inflatie.
De markt heeft blijkbaar sterke behoefte om deze inflatie te bestrijden, wat gedaan wordt door het aankopen als Bitcoins, Litecoins, goud, zilver en andere grondstoffen. (zie China)
Bij elke vorm van beleggingen zijn risico’s verbonden en kan sprake zijn van speculatie. Luister niet teveel naar de overheid. Greenspan heeft het al eerder erg mis gehad: http://www.zerohedge.com/news/2013-03-16/greenspan-sealing-market%E2%80%99s-fate

Dirkjan

Dat achtergrondartikel kende ik nog niet, maar is zo te zien (wel) een ware aanrader. Dank voor toelichting.

Koos Koets

@Jan Libbenga, zo u roept nogal wat! Het is helemaal niet te voorspellen of en wanneer iets gaat instorten waarop gespeculeerd word, dat u daar zo stellig in bent verbaast me nogal, heeft u daar een bron of theorie voor?

En dat u blind Nout Wellink napraat, waar haalt deze man het recht vandaan om te spreken? In plaats dat hij zich aan zijn taak had gehouden (het controlleren van banken) ploften 4 van de 5 grootste banken. En nu voert u deze man als een vissionair op? Heeft u ooit stil gestaan, dat de Bitcoin namelijk een grote concurrent is van banken en Fiat geld?

Bovendien heeft u het over een fors onderuit gaan????
Kijk anders even hier: http://bitcoinity.org/markets/mtgox/USD

En stel de grafiek in op 30 dagen, dan ziet u dat de Bitcoin nauwelijks onderuit gegaan is, en inmiddels staat de koers gewoon op 1075 dollar, niet heel veel onder de hoogste prijs (zo rond de 1200).

Oh en nog wat, wat is de onderliggende waarde van de Euro of de Dollar? Probeer maar eens naar de Nederlandsche bank te gaan en de tegenwaarde te incasseren, jammer voor u, gaat niet lukken. De Bitcoin heeft welliswaar ook geen functionele tegenaarde, maar heeft als voordelen ten opzichte van de Euro dat er geen poltieke spelletjes gespeelt kunnen worden, dat er geen inflatie kan plaatsvinden, en dat transacties transparant en veilig zijn.

En dan gaat u in uw artikel natuurlijk weer in op criminelen en oplichters, sjonge jonge wat lekker goedkoop, beweert u dat de meeste criminelen met Bitcoins betalen? En dat oplichting alleen met Bitcoin plaats vind?

PS, ik adviseer u om nog even de terrorisme en kinderporno kaart te spelen, dan bent u helemaal in lijn met de bankjes.

Luuk

Beste Jan Libbenga,

Wat is dit nou voor een uitspraak? ‘De markt weet dat het misgaat’? en ‘de deelnemers aan dit gokspel..’ Ben je wellicht zelf vergeten Bitcoins te kopen?
En wat is misgaan? Als de koers zakt naar € 500,00, is dat dan mis? of is € 1,00 pas mis? Verder denk ik dat dit soort berichten alleen maar bijdraagt aan het feit dat sommige Bitcoin bezitters nu voor zekerheid gaan en met een deel van (niet alles verkopen!) hun bitcoins misschien wel allemaal mooie spulletjes bij webshops gaan kopen. Dus…Alle webwinkeliers opgelet!! Nu is het juiste moment om Bitcoins te gaan accepteren!!!

Jan Libbenga (Redactie Emerce)

‘En dan gaat u in uw artikel natuurlijk weer in op criminelen en oplichters, sjonge jonge wat lekker goedkoop, beweert u dat de meeste criminelen met Bitcoins betalen? En dat oplichting alleen met Bitcoin plaats vind?”

Waar schrijf ik dat? Nergens. Maar dat de bitcoin een grote aantrekkingskracht heeft op criminelen staat vast. Silk Road is er groot mee geworden. Alleen komt dat door het anonieme karakter ervan. Online kun je nu eenmaal moeilijk in contant geld uitbetaald krijgen.

Koos Koets

Niet zo letterlijk, maar tussen neus en lippen door kun je het lezen, daarnaast is er weinig sprake van objectiviteit, u noemt geen enkel, maar dan geen enkel voordeel van de Bitcoin, bovendien zou ik als ik u was maar eens de geschiedenis van de Tulpenhandel lezen, neem daarin vooral het aspect van het “short” gaan in mee.

Rien Stierman

Niemand weet waar het heen gaat met de bitcoin en andere varianten, dus ja het is hogelijk speculatief. En natuurlijk komen er veel mensen op af. Maar je zou deze mensen wellicht ook als ondernemend of nieuwsgierig kunnen omschrijven ipv als gelukzoekers. Nu is het in mijn ogen een ietwat tendentieus artikel, jammer.

Jos

Koets, hoeveel heb je voor die munten betaald? Toch niet een paar honderd euro, mag ik hopen?

Koos Koets

@Jos, niets, ik geloof heilig in cryptocurrencies, maar de waarde is nu onduidelijk omdat speculatie een grote factor is, kortom ik laat het eerst uitbollen,

PS, ik mag hopen dat u geen Euro’s op de bank in Cyprus had.

Tim

Ik ben zelf al even actief met bitcoins. De daling van 20% waar over wordt gesproken is niet uniek; dit is bijna normaal voor BTC.

De prijs wordt gedreven door vraag en aanbod. De markt werd al als manipulatief gezien, maar niet meer dan andere aandelenmarkten (dump 5 miljoen BTC en de waarde daalt).

Banken gaan er, naar mijn mening, alles aan doen BTC zwart te maken; ze verdienen er niets aan. Het is een munteenheid buiten hun eigen systemen om. Er is geen controlereden autoriteit en dat is nu juist de kracht!

Het is gemakkelijk om te strooien met termen als crimineel geld etc. Maar de geldstromen zijn inzichtelijk. Alle transacties zijn publiekelijk, door iedereen, te volgen. Er zijn 2 manieren om aan BTC te komen. Je koopt ze of je maakt ze. Als je een BTC koopt wordt het bedrag van je bankrekening afgeschreven. Vervolgens heb je een BTC in een eigen digitale portemonnee. Deze portemonnee kun je online of offline opslaan. Heeft iemand anders je portemonnee; dan ben je je BTC kwijt. BTC kun je verkopen tegen de wisselkoers met USD. MTGox en Kraken zijn de bekendste beurzen. Dit geld wordt dan bijgeschreven op je bankrekening. Winsten worden dan gezien als inkomsten en hier betaal je belasting over.

Natuurlijk is het interessant voor criminelen, maar de basis wordt nogal vergeten; namelijk het minen (genereren) van BTC. Dat is een belangrijke basis; BTC kan niet worden bijgedrukt zoals bij Euro’s of Dollars gebeurt. Bij een tekort aan BTC en een hoge vraag stijgt de prijs. Iedereen kan een BTC genereren op zijn eigen computer en deze verkopen voor de huidige koers. Feit blijft dat je er nu ongeveer een jaar over doet met een desktop computer om er 1 te genereren.

Dit artikel weerspiegeld niet de werkelijkheid maar is gebaseerd op meningen. Het is geschreven zonder resarch naar BTC en voedt enkel een trend.

Daarnaast lijkt iedereen zich te richten op BTC. Er zijn wel 20-30 verschillende digitale valuta. Neem bijvoorbeeld Grandcoins; interessant om te minen en de verwachting is dat deze gaan stijgen. Je koopt er nu 100.000 voor ongeveer 150-250 euro. Reken uit je winst.. (Coins-e, Cryptsy).

Nick

Sommige mensen zijn zo bezeten van de bitcoins als van bijvoorbeeld apple producten dat welk tegen argument er ook is direct van tafel word geveegd of als onwaar word gezien.

Bij hun is dan ook geen normale discussie mogelijk en alle realiteits zin is weg, tevens worden de mensen die hebben geinvesteerd in bitcoins direct aan het werk gezet om andere te over tuigen / berichten verspreiden van hoe goed de bitcoins wel niet zijn ,gezien hoe meer mensen overtuigd worden hoe hoger de waarde zal zijn dus hoe beter de investering voor hun is.

Ik bekijk het verhaal van 2 kanten echter heeft de bitcoin meer iets van een ponzi fraude , mensen blijven er in geloven omdat van de andere kant ze ook vinden dat het kwade de banken en amerikanen zijn.

Koos Koets

Nee Nick dat gebeurt juist niet, het enige wat frustrerend is dat mensen zoals de schrijver, en kennelijk ook mensen zoals jou allerlei aannames doen zonder zich in de materie te verdiepen, het enige waar je op dit moment twijfels aan kunt hebben is wat de waarde van een bitcoin moet zijn, echter zoals met alles waar vraag en aanbod is, is dat niet zo makkelijk te zeggen, of dit nu een aandeel Facebook is, of een Bitcoin, als je het ECHT wist zou je de koers kunnen voorspellen, maar helaas lukt dat al 400 jaar niet. En dat zal ook nooit lukken. Ik zou zeggen, lees eens wat onafhankelijke stukjes, en niet iemand Als Naut Wellink die van een bank is (Bitcoins hebben geen banken nodig!!!).

Rogier

Ik moet toch wel heel erg lachen om die gezags- en bankschuwe bitcoinnertjes als deze Koos Koets. Die willen blijkbaar maar niet zien dat ook alternatieve geldsystemen aan gort worden geholpen door exact dezelfde hebberigheid die de oude economie kenmerkt. Kortom, er is geen enkel verschil.

En dan gaan dit soort figuren nog roepen dat het volstrekt normaal is dat de koers van de Bitcoin tachtig keer over de kop gaat. En dat wie het daar niet mee eens is zich niet in de materie heet verdiept. Ik kan al op meters afstand ruiken dat vriend Koets zich helemaal nergens fatsoenlijk heeft ingelezen.

Koos Koets

@Rogier, nogmaals ik heb geen enkel belang in de koers van de Bitcoin, ik heb er geen, sterker nog geld is geen drijfveer voor me, wel pleit ik voor een eerlijk systeem waarbij geld niet zomaar even bijgedrukt word om politieke spelletjes te spelen. Dat het geld om zeep geholpen word is niet de schuld van de Bitcoin maar van overheden die keer op keer de persen aan zetten, dat zou je als burger eens moeten proberen.

PS, wist je zelfs dat de Amerikaanse president niet te horen krijgt hoeveel Dollar er in omloop is?

Nick

Beste Koos,

Waarschijnlijk kun jij mij dan vertellen hoe de bitcoin ooit een betaal middel kan worden en niet enkel een belegging ?

de koers fluctueert van ene dag naar 610 naar 890 en nog geen 24 uur later naar momenteel nu 752 euro.

Vandaag betaal je 0,005 bitcoin voor een brood maar morgen is het 0,0010 ….

Koos de reactie die jij plaatst geeft naar mijn mening weer aan dat een open gesprek met voor en tegen punten niet normaal kunnen worden besproken zonder dat iemand word weg gezet als onnozel en u als enige die alles weet.

mijn zicht is dat vergelijking facebook met bitcoins is dat facebook geld verdiend dmv advertenties en dergelijk, iets waar iets tegen over staat en niet iets waar niets tegen over staat.

en waarschijnlijk kun je nu ons dan ook uitleggen wat er tegen over staat.

Nick

even een voorbeeld nog koos,

je schrijft 10.28 de koers staat weer op 1075 maar staat nu op dit moment van schrijven op 971 dollar.

verder zeg ik niet dat het huidige systeem de juiste is maar elk nadeel heeft ook zo zijn voordelen, daar waar ik bij bitcoin nog niet erg veel voordelen zie als alleen anti het huidige banken systeem.

Nick

how wacht nog geen 5 minuten later springt hij weer op 995 usd.

kan ik morgen toch nog mijn brood gaan kopen gelukkig !

Tim

De koers van BTC is ernstig volatiel. Dit is al sinds de begindagen het geval. Er is een trend gaande waarin BTC wordt uitgedrukt in mBTC (factor 1000). Dit maakt rekenen eenvoudiger.

BTC wordt als digitale valuta gebruikt bij webshops, niet zozeer bij een bakker.

Nick

Tim,

Dus een webshop die online brood verkoopt zou je wel kunnen vergelijken ? denk niet dat dit het verschil zal zijn?

De munt stabiel maken is mogelijk lijkt mij door enorm veel buffer geld er tegen over te zetten, deze is nu zo instabiel omdat deze naar mijn mening nogal te beinvloeden is door beleggers door de naar verhouding lage totale markt, zoals bijvoorbeeld landen dit ook doen bij de euro.

Bart

WAT EEN COMPLEET ONGEFUNDEERD ARTIKEL, WEER DUIDELIJK GESCHREVEN DOOR IEMAND MET ABSOLUUT
-GEEN- KENNIS VAN ZAKEN !!!!!! HOUD DAN JE MOND !!!!!

De Bitcoin, het is niets anders dan zware computers SHA-256 berekening laten doen naar een verkorte versie van een reeks tekens, een “samenvatting” , die met een hoge mate van waarschijnlijkheid uniek is voor een gegeven tekenreeks, de “boodschap”. Deze algoritmen heten “veilig”, in de bewoordingen van de standaard: “voor een gegeven algoritme is het berekeningstechnisch onuitvoerbaar om:
-een boodschap te vinden die een gegeven samenvatting oplevert, of twee verschillende boodschappen te vinden die dezelfde samenvatting opleveren.

Elke willekeurige verandering van de boodschap zal met een hoge mate van waarschijnlijkheid een andere samenvatting opleveren.

De SHA-familie (Secure Hash Algorithm) is een verzameling gerelateerde cryptografische hashfuncties ontworpen door de Amerikaanse National Security Agency en gepubliceerd door het Amerikaanse National Institute of Standards and Technology.

SHA-1, SHA-224, SHA-256, SHA-384 en SHA-512 zijn de verplichte veilige hashfuncties voor gebruik in federale toepassingen in de V.S., inclusief gebruik door andere cryptografische algoritmen en protocollen, voor de beveiliging van gevoelige niet-geclassificeerde informatie. FIPS PUB 180-1 moedigde ook de omarming en het gebruik aan van SHA-1 door private en commerciële organisaties. (BITCOIN?)

Een doorslaggevende motivatie voor de publicatie van SHA was het DSA-algoritme, waar het in gebruik wordt genomen.
De SHA-hashfuncties zijn gebruikt als basis voor de SHACAL-blokcijfers.
De systemen die op de Xbox-spelcomputer voorkomen dat andere dan door Microsoft vertrouwde software geaccepteerd wordt, maken gebruik van het SHA-1-algoritme.
Veel cryptogeldsoorten gebruiken SHA-256 hashes, zoals de Bitcoin.
Veel internetsites werken met een beveiliging op basis van SHA-256 encryptie.
Als u op internet een wachtwoord verstuurd wordt dit ook versleuteld met SHA-256 encryptie.
Ook de code van uw bankpas is beveilige met een SHA encryptie!

WE KUNNEN NIET ZONDER, ZEEER VEEL BEVEILIGINGEN IN DE WERELD WERKEN MET SHA !!

DUS WE BEREKENEN DUS ZEKER IETS NUTTIGS, EN KRIJGEN HIERVOOR EEN VERGOEDING DIE BITCOIN HEET. DE WAARDE WORDT BEPAALD DOOR DE VRIJE
MARKT!

Rogier

Ah, ik dacht al: waar blijven de reageerders met de KAPITALEN? Geen touw aan vast te knopen, weer.

Nick

Echt he, antwoorden blijven achter jammer…..

wikipedia…. Ik zal op bovenstaand dan ook maar niet op in gaan.

Nick

nog even een update voor koos die om 10.23 aangaf koers is al weer naar 1075 dollar gegaan, huidige koers is 853 dollar.

Dat brood zal ik dan toch ik maar opzich moeten laten wachten.

Bart weet jij misschien het antwoord op hoe de bitcoin ooit een betaal middel kan worden ipv van een belegging ?

Ik geloof erin alleen niet dat het ooit anders zal worden dan een speculatieve belegging waarin de mens de ene keer wel gelooft en andere keer niet.

Bart

@Nick

Voor de bitcoin ooit een echt betaalmiddel gaat worden moeten mensen snappen dat de berekeningen die zware compters maken, uitkomsten geven om nog zwaardere en
betere beveiligingsencrypties te maken.

Stel er komt iemand in de toemomst met een supercomputers en die gaat creditcards hacken, dan is het
toch fijn om te weten de de beveiling van de chip gemaakt is
door duizenden supercompters en dus niet met een supercompter te kraken is.

De mens is niet in staat meer om beveiligingsencryties om deze niveas te bedenken, daar hebben we een extreem netwerk van supercompters voor nodig die dit bedenken.
Iedereen die meedoet krijgt een beloning die “Bitcoin”heet.

Marktstabbilisatie zal pas dan toetreden als er voldoende
vraag en aanbod in bitcoins gaat zijn.

Het is eigenlijk gewoon een Derivaat.
Een Derivaat heeft waarde, aldan niet in euro’s , ponden,
dollars, goud, zilver, litecoins, vastgoed.

Kijk goud kun je ook niet mee betalen, maar ik heb een keer
een Porsche-dealer gesproken die zei: Als je bij mij aankomt met een baar goud, accepteer ik die als betaling!

Geld is nietsmeer dan een betaalmiddel, waarmee we hebben afgesproken dat het maar beperkt in waarde stijgt\daalt, gekoppelt aan de inflatie. Maar zou wordt de
inflatie te hoog, wordt je geld OOK minder waard!

Bart

En de info over SHA encryptie op wikipedia klopt, scheelt alleen een hoop typen! ( ik heb het alleen een beetje ingekort )

Oorspronkelijk ontwikkelt door Philips in de jaren 90 onder
de naam MD5 encryptie, die werd gekraakt rond 1996 toen is de SHA1 encryptie bedacht toen kwan SHA256, 384, 512, …

Ik persoonlijk geloof niet dat de Bitcoin bedacht is door 1 japanner of chinees, daarvoor is de techniek er al te lang
Ik denk dat het een manier is om een extreem groot netwerk van supercomputers te creeeren zonder dat oa. NSA zelf iets hoeft te investeren in hun supercomputers om de constante wetloop op gebied van SHA beveiliging te laten doorrekenen.
Dit laten ze de massa doen onder de noemer Bitcoin, Litecoin, Peercoin, en geef het maar een naampje!

Dat laatste is maar mijn interpertatie, omdat de techniek er al sinds begin 1985 en continue doorontwikkelt word.

Nick

Bart,

Bedankt voor je uitleg, maar zou het niet zo zijn dat welk land dan ook een computer kan(of zelfs heeft) bouwen die sneller is als alle computers bij elkaar gelinkt aan elkaar?

de nieuwste chinese supercomputer doet 50 petaflops per sec en zijn al bezig met 100 petaflops en zelfs atoom computers.

Is die kans niet veel groter dat overheden als china en vs wellicht zulke systemen bezitten die wij pas over 30 jaar verwachten ipv dat ze omslachtig iets bedenken waarbij ze geen geld verdienen en het huidige financiele stelsel aantasten voor alleen wat rekenkracht?

Daarbij mis ik alleen het antwoord op hoe bitcoin ooit een betaalmiddel kan worden als 1 diverse grote bedrijven het al weren (amazon,baidu enz) en 2 de koers schommelt van hier toch ginder.

Wat zijn nou daadwerkelijk de voordelen want ik kan wel 10 nadelen opnoemen maar eigenlijk geen 1 plus punt (behalven anonimiteit en onafhankelijk(zie dit meer als nadeel)

Nick

koers is overigens even onder de 600 euro geschoten , daling van 33 procent in 1 dag, logisch ook na alle berichten als china blokkeert bedrijven te handelen en bedrijven als baidu niet meer de bitcoin ondersteunen en nog tig berichten over diefstal enz.

Nick

In 1 dag van 890 euro naar 511 euro,

wesley

Het is geen enkel probleem als de Bitcoin een stuk zakt. Zolang hij binnenkort maar stabiel op 1 lijn blijft. 500 wat hij nu is zou een mooie basis zijn. 200 of 300 ook nog wel dan is er nog zat te koop met de Bitcoin.

Een goed systeem blijft goed en zal even over de top moeten gaan om op een juist bedrag te komen en de speculanten af te schudden.

http://www.bitcoin-litecoins.nl heeft gisteren een artikel geplaatst die ook 5 positieve punten opnoemt aan de Bitcoin waar toekomst in zit.

Koos Koets

@nick, waarom vergelijk je de koers met de bitcoin de hele tijd met een euro? Doe je dat ook met dollars? WOoooo gister was mijn euro nog maar 1.28 dollar waard, en nu weer 1.32!!!

Een bitcoin is simpelweg een bitcoin, dat de bitcoin nu onderdeel is van speculatie maakt het als betaalmiddel op dit moment misschien minder gunstig, maar hoop dat je snapt wat ik bedoel.

En dat verhaal van die supercomputer? Prima toch, zelfs als er een supercomputer zou zijn die ze de komende 2 jaar mined? Vergelijk het met goud, als er nu een bedrijf een methode vind om binnen 10 jaar al het goud op aarde te delven, dan nog zou dat geen ramp zijn.

Tim

Ik zou graag willen toevoegen dat het minen met een processor an sich niet zo interessant is. Het stroomverbruik ligt dan hoger dan de opbrengsten. Het feit dat het een supercomputer is neemt dat punt niet weg.
Er zijn devices te koop met ASIC chips die speciaal gebouwd zijn om de berekeningen sneller, volgens een structuur, uit te voeren.

Vroeger was het interessant om te minen, nu heb je er apparatuur voor nodig. Er is een zogenaamde difficulty die alsmaar toeneemt en het succesvol minen vertraagd. Daarom pleit ik voor kleinere cryptocurrencies; Zoals GrandCoin. Het voordeel is dat je ze voor (zeer) weinig koopt en dat je ze kan traden tegen Bitcoins (bijvoorbeeld op coins-e of cryptsy).

Carina

Het is nu 2017 en de bitcoin doet het nog steeds goed. Mi is de kracht van de bitcoin het ontbreken van overheidsbemoeienis. Alles waar de overheid een vinger in de pap heeft wordt niet (meer) vertrouwd. Alternatief: de bitcoin!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond