Deel dit artikel
-

CDA wil geen Minister voor Digitale Zaken

Het CDA wil geen minister voor Digitale Zaken omdat een dergelijk departement te veel op zichzelf zou staan. “Digitalisering zit in de haarvaten van de maatschappij”, aldus Mona Keijzer.

“Je moet ervoor zorgen dat elke bewindspersoon wordt aangesproken op zijn onderdeel van het beleid in Nederland”, aldus de staatssecretaris voor Economische Zaken en Klimaat. Ze staat als nummer zeven op de kieslijst van haar partij.

Iets meer dan een week geleden betoogde Victor Knaap van MediaMonks dat Nederland gebaat is bij een Minister van Digitale Zaken. “Deze moet zich bezighouden met de overkoepelende strategie van de overheid en hoe technologie daarbij een waardevermeerderende factor kan zijn. Zo kan er innovatie en vernieuwing ontstaan, naast dat er onderhoud moet worden gepleegd.”

Zijn plan werd positief ontvangen door onder meer Frans van Houten van Philips, IT-ondernemer Jan Baan, prins Constantijn en D66-kamerlid Kees Verhoeven.

CDA’er Keijzer was gisteren een van de deelnemers aan het RTL Z Verkiezingsdebat over de Slimme Economie. Het debat moest een beeld geven van hoe de politieke partijen innovatie willen helpen zekeren en versnellen. Het grootste deel van het een uur durende debat leverde geen nieuwe inzichten, veelbelovende vergezichten of nieuwe plannen op.

De deelnemers waren het in grote lijnen met elkaar eens: alles begint bij het onderwijs en dat kan kwalitatief beter. En: het moet makkelijk zijn om een techbedrijf te beginnen. Over zaken als verminderen van afhankelijkheid van techgiganten, een Europese cloudstrategie of investeringen in continentaal onderscheidende technologieën werd niet gesproken.

Over het vergroten van de politieke digitale expertise zei Renske Leijten van de SP: “De expertise wordt opgebouwd, maar dat gaat heel stroperig en is vaak gericht op de gewenste uitkomst.” Tom van der Lee van GroenLinks: “Het gaat niet om ministeries maar ook om de Kamer zelf. Ik vind het winst dat we hebben besloten om na de verkiezingen een aparte vaste commissie voor digitale zaken in te stellen zodat wij zelf ook veel beter de vinger aan de pols houden.”

De hierboven beschreven passages zijn terug te zien vanaf 1:00:23 in onderstaande video

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

1 Reactie

Michel

“Digitalisering zit in de haarvaten van de maatschappij”

Behalve in de overheid en politiek. Het kabinet en de kamers zijn bevolkt door digibeten.

Leuke plannen voor meer geld naar dit en dat (ook zeker nodig!), maar geen hond die het aandurft om het belastingstelsel en de enorme technical debt bij de belastingdienst aan te pakken. Er is een delta-plan voor nodig en dat kunnen we niet meer, laat staan op digitaal gebied.
En dat is dan maar slechts één deel van de digitale overheid die een grondig herontwerp zou moeten krijgen.

Wellicht zou iedereen die de politiek in wil een soort digi-vaardigheidsbewijs moeten behalen, zodat we van de digi-domheid in de kamers en het kabinet af komen. Van de huidige leden zie ik er hooguit 1 of 2 dit momenteel
behalen.

Dus ja, voorlopig is een ministerie voor Digitale Zaken keihard nodig.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond