Deel dit artikel
-

China legt overzeese beursgang techbedrijven aan banden

Chinese bedrijven die buiten de thuismarkt naar de beurs gaan, moeten eerst bewijzen dat buitenlandse toezichthouders geen gevoelige bedrijfs- of persoonsgegevens in handen kunnen krijgen.

De nieuwe regels werd afgelopen zaterdag door de Cyberspace Administration of China aangekondigd en geldt voor alle Chinese techbedrijven met meer dan een miljoen klanten. De maatregel is een volgende in een reeks waarbij de overheid buitenlandse invloed wil inperken ten gunste van zijn eigen macht.

Taxi-app Didi werd vorige week nog uit de downloadwinkels gehaald, omdat de Chinese overheid de app wil onderzoeken op het lekken van persoonsgegevens. Dat gebeurde enkele dagen nadat de onderneming in de VS naar de beurs was gegaan.

In de eerste helft van 2021 gingen dertig Chinese bedrijven in New York naar de beurs en haalden daarmee 12,4 miljard dollar op, aldus de Financial Times. De krant baseert zich op cijfers van Dealogic.

Westerse landen stellen zich steeds kritischer op jegens de koop- en expansiedrift van China, omdat ze zich bewust worden van de strategische impact ervan op hun economie, internationale relaties, bedrijven en staatsveiligheid.

Foto: zuk0 (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond