Deel dit artikel
-

Collectieve schadevergoeding eindelijk mogelijk

Onafhankelijke belangenorganisaties kunnen voortaan eindelijk collectief schadevergoeding eisen voor groepen gedupeerde consumenten. De Eerste Kamer stemde dinsdag in met een wetsvoorstel dat dit mogelijk maakt.

De nieuwe wet afwikkeling massaschade in collectieve actie maakt het mogelijk dat een rechter in 1 procedure bepaalt of een bedrijf de regels heeft overtreden én wat een gepaste schadevergoeding is. De Consumentenbond heeft daar jaren voor gestreden.

In de VS komt collectieve schadevergoeding vrij veel voor. Bedrijven als Apple worden regelmatig aangeklaagd en niet zelden wordt een schikking afgedwongen. Ook kunnen voortaan louche incassobureaus of falende webwinkels effectiever worden aangepakt.

In de oude situatie mochten belangenorganisaties wel een zaak voeren namens een groep consumenten, maar als de rechter dan vaststelde dat een bedrijf aansprakelijk was, moesten de partijen nogmaals om de tafel om tot een schikking te komen. Lukte dit niet, dan moesten gedupeerden individueel procederen. Die drempel was vaak te hoog, waardoor consumenten jaarlijks naar schatting voor honderden miljoenen euro’s aan schade leden zonder dat die vergoed werd.

De nieuwe wet geldt voor zaken die op of na 15 november 2016 hebben plaatsgevonden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond