Deel dit artikel
-

‘Eerste stap op Europese markt voor jonkie Kindle’

Amazon wil zijn e-book reader ook in andere landen aan gaan bieden. Als het even meezit beleeft de Kindle nog dit jaar in oktober zijn première op de toonaangevende Duitse boekenbeurs in Frankfurt, zo voorspelt de Duitse krant FAZ.

Ralf Kleber, hoofd van Amazon in Duitsland liet de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung weten dat de Kindle alle verwachtingen heeft overtroffen in de Verenigde Staten. "We weten dat veel klanten buiten de Verenigde Staten ook geïnteresseerd zijn in de Kindle. Dus we willen de e-reader vanzelfsprekend ook in andere landen aanbieden."

In een reactie aan Emerce zegt een woordvoerder van Amazon Duitsland niks te kunnen toezeggen. "Voor nu is de Kindle alleen te verkrijgen in de Verenigde Staten. We weten dat er veel mensen geïnteresseerd zijn, maar we hebben hierover nog geen officiële aankondiging gedaan."

Boeken voor de Kindle worden in de Verenigde Staten via het EVDO-protocol (Evolution, Data Only) over het GSM-netwerk verzonden. Hiervoor is geen wifi-hotspot nodig. De Kindle werkt hierdoor nog niet in Europa. Voor de Europese markt zijn er technische wijzigingen nodig door het afwijkende GSM-netwerk in Europa. Er zou een variant aankomen met HSDPA.

De Duitse krant trekt een vergelijking met de iPod en stelt de vraag of de Kindle voor boeken wordt, wat de iPod voor muziek heeft betekent. "Verandert Amazon de uitgeverswereld net zo goed als Apple dat voor de muziekindustrie heeft gedaan?"

Vorig jaar lanceerde Amazon zijn eigen e-booklezer, de Kindle. De elektronische boekenmarkt, die eigenlijk nog in de kinderschoenen staat, is volop in beweging. De Kindle kent nog genoeg concurrentie van bijvoorbeeld de Sony reader en de iLiad. In de strijd om de lezer besloot Sony onlangs zijn e-book reader open te stellen voor meerdere formaten.

In Nederland is de iLiad beschikbaar in de boekwinkels winkels van Selexyz. Hierop is onder meer NRC Handelsblad te lezen. Het PCM-dagblad is de eerste Nederlandse krant die te lezen is met een e-reader.

Verschillende kranten zijn ondertussen te lezen op een e-reader. France Telecom testte eerder een elektronische krant onder de naam Read & Go. Met de iLiad kunnen klanten elk moment van de dag het meest recente nieuws binnenhalen van 7 kranten waaronder Le Monde, Le Parisien en Les Echos.

Ook Deutsche Telekom ziet wel brood in een elektronische krant die de gebruiker gepersonaliseerd nieuws voorschotelt. Het communicatiebedrijf wil hiervoor een test beginnen. Welke e-reader gekozen gaat worden is nog niet duidelijk.

Op de Kindle zijn onder meer kranten als Wall Street Journal en Washington Post te lezen. Amazon koppelt zijn Kindle aan de eigen online winkel. Uitgevers kunnen hun boeken aan de winkel toevoegen, maar moeten 65 procent van de opbrengsten afstaan aan Amazon.

Bron foto: tvol (CC)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond