Deel dit artikel
-

eHealth Convention: Van acute naar permanente zorg

Van acute naar permanente zorg, dat was vanochtend de belangrijkste trend die sprekers van eHealth Convention zagen. “Wat je wilt is een stroom van informatie die patiënten op cruciale moment verder kunnen helpen,” zegt Jeroen Tas van Philips.

Sensoren die patiënten continu bewaken, die proactief kunnen waarschuwen voor mogelijke complicaties, het is wat zorgexperts als de toekomst zien.

Mensen worden steeds meer hun eigen dokter en komen met onderbouwde vragen bij de reguliere zorg. Met die zelfkennis wordt het makkelijker om patiënten met moderne technologie gedurende de dag op afstand te begeleiden, zo lijkt het.

Volgens Neeltje Vermunt van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving geven veel patiënten de voorkeur een systemen die hen continu volgen in plaats van een of twee maal per dag fysiek bezoek.

Radboud UMC en Philips geloven zelfs in een toekomst waarin patiënten met een chronische aandoening via een digitaal data-gedreven klinisch netwerk  continuverbonden zijn met alle personen die actief betrokken zijn in hun zorgproces. Daarvan is nog geen sprake. Elektronische patiëntendossiers worden nog steeds afgeschermd, vaak ook voor de patiënt, of zijn eilandjes die iedere vorm dat data uitwisseling tegenhouden. “Maar wat je zou willen is dat als de patiënt met spoed wordt opgenomen, zijn hele medische historie inzichtelijk wordt”, zegt Tas van Philips.

De diagnose wordt in elk geval slimmer, vertelde Nicky Hekster van IBM vanochtend. De vanuit de cloud opererende supercomputer Watson Health wordt de virtuele vraagbaak die niet alleen kan putten uit medische literatuur, maar ook uit 90 miljoen geanonimiseerde profielen. Zo zouden ziektebeelden sneller  kunnenworden herkend. “Je moet Watson zien als een intelligente sidekick”, aldus Hekster. “Hij vervangt de medische specialist niet, maar zou in de toekomst wellicht beter dan de specialist patronen in medische beelden kunnen herkennen.”

Maar Henk Herman Nap van Vilans waarschuwde toch voor al te hooggespannen verwachtingen. E-health heeft een plek in de toekomst van de zorg, dat staat voorop. Maar dat betekent niet dat alles meteen goed gaat. Veel projecten die in de aanloop best aardig lijken, strandden vaak alsnog. “Neem senioren. Het idee is dat die veel tv kijken, dus worden ehealth systemen voor Smart TV’s ontwikkeld. Die zijn dan toch te ingewikkeld, terwijl men uiteindelijk veel meer heeft aan een iPad.” Volgens Nap moeten die mislukkingen meer gedeeld worden, “zodat we ervan kunnen leren”.

Volgens Neeltje Vermunt van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving, die de overheid adviseert, mogen laagopgeleiden daarbij niet worden vergeten. Die hebben vaak nog grote moeite met moderne technologie.

Foto: Peter de Boer

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond