Deel dit artikel
-

Elektronicabeurs IFA probeert zijn draai weer te vinden

Het is 93 jaar geleden dat Albert Einstein de Berlijnse elektronicabeurs IFA opende, toen vooral vanwege de opkomst van de radio. De F stond voor Funk oftewel radio. En die vind je nauwelijks nog in Berlijn.

IFA heeft een aantal lastige jaren achter de rug vanwege corona. Toen vorig jaar IFA weer ‘normaal’ draaide, besloten veel grote merken weg te blijven.

Nu zijn veel van de grote namen uit consumentenelektronica – LG, Samsung, Hisense, TCL en Sennheiser, om er maar een paar te noemen – weer present, al geldt dat niet voor Philips. Het van Philips afgekoppelde Signify heeft zijn eigen evenement.

IFA 2023 claimt niettemin 2.000 exposanten uit 44 landen. Van de 27 hallen zijn er 26 in gebruik. Elke vierkante centimeter is uitverkocht, zegt de organisatie.

En waar de CES in Las Vegas elke technologische trend verslindt, van zelfrijdende auto’s tot slimme steden, blijft IFA zich concentreren op huishoudelijke apparaten, audio en consumententechnologie.

Aan de top van IFA rommelde het intussen behoorlijk. Achter de schermen vond vorig jaar een gevecht om het leiderschap plaats, resulterend in het ontslag van IFA-directeur Jens Heithecker.

De achtergrond was zo goed als zeker de toekomstige oriëntatie van de beurs. De eigenaar van het IFA-merk en medeorganisator van de beurs is de Duitse branchevereniging Gfu, die wordt ondersteund door enkele grote fabrikanten. Tot nu toe hadden Messe Berlin en Gfu gezamenlijk IFA georganiseerd. Dit contract liep dit jaar af en Gfu wildde IFA herpositioneren met andere partners. Ook de locatie stond ter discussie. Vorig jaar werd besloten dat IFA zeker nog tien jaar in Berlijn blijft.

De opkomst van merkspecifieke evenementen, waaronder ook Google I / O, de verschillende evenementen van Apple en de presentaties van Samsung, is de grootste bedreiging voor shows zoals CES en IFA. Asus en Acer zullen geen deel uitmaken van IFA, maar in plaats daarvan hun marketingdollars uitgeven op Gamescom.

Er is een stevig lezingenprogramma neergezet voor de handelaren die morgen de beursvloer exclusief mogen bezoeken. Vanaf zaterdag is IFA open voor het algemene publiek.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond