Deel dit artikel
-

Emerce Fashion: ‘Duurzaam verkoopt’

“Mensen kopen steeds vaker duurzamere kleding”. Dat zegt
Jan-Jaap ten Cate, medeoprichter van Vercate, in de videocollectie Emerce Fashion.

Jan-Jaap ten Cate heeft in 2019 het herenkleding merk Vercate opgericht samen met zijn compagnon Rowdy Verkroost. Hun missie is om strijkvrije overhemden te creëren voor de man. Gemaakt van extreem hoge kwaliteit, maar dan voor een eerlijke prijs.

Het idee kwam toen Jan-Jaap als verkoper werkte in een beddenzaak. “We waren allemaal netjes gekleed, maar hielden geen van allen van strijken. Probleem was: er waren wel strijkvrije overhemden, maar die waren prijzig.”

Aan duurzaamheid werd in eerste instantie niet gedacht, “maar we kwamen er achter dat we het ook tegen een betaalbare prijs konden doen.” Langer kunnen doen met een overhemd was daarbij een van de uitgangspunten. Zo wordt wat dikkere katoen gebruikt.

Vercate laat zijn kleding nog wel in China produceren, maar volgens Ten Cate is de kwaliteits/prijsverhouding daarin doorslaggevend. “We kijken wel naar duurzaamheidscertificaten.”

Werden de overhemden in eerste instantie via de eigen webwinkel verkocht, inmiddels is Vercate actief op onder meer Zalando en bol.com. Ten Cate moet toegeven dat deze platformen concurrerend werken. “Je betaalt immers een commissie over de verkoop.”

Vercate is volgens de medeoprichter best kritisch in de keuze van deze platformen. “We willen niet in het hoge en niet in het lage segment belanden.”

Volgens textielexpert Roosmarie Ruigrok kun je beter niet in China produceren. “Niet alleen heb je dan geen transportkosten, je hoeft niet in verre landen in te kopen,”

Het wil overigens niet zeggen dat er niets uit verre landen gehaald kan worden. Na het instorten van Rana Plaza in Bangladesh – de kledingfabriek vol zoemende naaimachines klapte op 24 april 2013 in elkaar, omdat bovenop het gebouw illegaal nog twee verdiepingen waren gebouwd – is er in de sector veel veranderd. Er wordt meer gewerkt aan circulaire modellen om verspilling tegen te gaan.

Apps die consumenten inzicht geven in de duurzaamheid van modemerken zijn nog niet perfect, zegt Ruigrok. “Het is nu eenmaal complex om de duurzaamheid van alle toeleveranciers zorgvuldig te meten.” Ruigrok wil een aantal van deze partijen samenbrengen, zodat nog beter gegevens kunnen worden gedeeld.

De presentatie Kleding en duurzaamheid is na registratie gratis te bekijken. Zie ook de presentatie Een duurzaam verhaal, waar komt het op neer.

 

Deel dit bericht

1 Reactie

Rien

Succes met jullie bedrijf!! Vermoedelijk dat veel geüniformeerde mensen een strijkvrij overhemd willen. Een idee: introduceren bij politie, defensie en beveiligingsbedrijven.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond