Deel dit artikel
-

Emerce Financials: ‘Financieel opvoeden is sociaal en slim’

Jongeren leren omgaan met geld: dat is voor grootbanken nog een hele uitdaging. Welke tools zetten financials in? En waarom is een focus op financieel geletterdheid niet alleen belangrijk maar ook commercieel slim? Niek den Tex (Stichting Financieel-Economische Educatie Nederland) en Monique van de Wakker (Rabobank) vertellen er meer over op Emerce Financials.

In Vlaanderen hebben middelbare scholieren meer financiële kennis dan in Nederland, blijkt uit onderzoek van de OESO. Een belangrijk verschil tussen Nederland en België is dat in België wel (of meer) les wordt gegeven over financiële zaken op de middelbare scholen dan in Nederland.

Scholenstrijd is een project om meer aandacht te geven aan financiële educatie op middelbare scholen. Het doel is om Nederlandse scholieren ‘wereldkampioen financiële kennis’ te maken. Den Tex: “We hopen dat als ze dit programma hebben doorlopen, daar pakweg vijftien jaar later de vruchten van kunnen plukken.”

Van de Wakker vult aan: “De jeugd praat weinig over geld, ze weten vaak niet wat geld waard is, we zien de gevolgen: jongeren die een telefoon kopen van 1300 en dan in de schuldenproblematiek terechtkomen.”

Scholenstrijd bestaat uit drie onderdelen: een online spel, waarbij de opdracht voor de leerlingen is om zich te verplaatsen in de rol van een financieel adviseur en iemand in hun omgeving – vaak een vader of moeder – te interviewen over hun financiële wensen en aan de hand hiervan een plan op te stellen. Meestal stelt een docent groepjes leerlingen samen voor deze opdracht.

Het tweede onderdeel is een gastles, deze wordt gegeven door iemand uit de financiële wereld en gaat over de psychologie en (verstandige) financiële beslissingen.

Het derde onderdeel zijn masterclasses en excursies, bijvoorbeeld het openen van de beurs.

Tijdens economielessen mogen leerlingen onder meer een fictief bedrag investeren op de beurs. Met 100.000 euro startkapitaal leren vervolgens beleggen in aandelen, ETF’s en beleggingsfondse. “Dat is geen realistisch bedrag, maar wel bedoeld om inzicht te geven in hoe de economie werkt.”

Het interview Financieel opvoeden is sociaal en slim is na registratie gratis te bekijken. 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond