Deel dit artikel
-

(Emerce TV): ‘Nog maar de vraag of de digitale euro 2030 haalt’

Er wordt door de ECB hard gewerkt aan de digitale euro. Maar ondertussen begrijpen ook in de financiële sector veel mensen nog altijd niet precies wat een CBDC (Central Bank Digital Currency) is. In de videocollectie Financials 2023 die zo dadelijk live gaat gaan Bert Slagter, Martijn Gerritsen en Joris Dekker in discussie over het nut van een digitale euro.

Dit is de tijd van nieuwe toetreders in finance: wat doen deze techbedrijven en wat betekent hun komst voor het Nederlandse landschap van fintechs en innovatie? Hoe kijken investeerders naar de vele veranderingen en mogelijkheden? Hoe gebruiken banken hun overvloed aan data? En hoe behaal je de doelstelling know your client: oftewel, hoe weet je met wie je zaken doet, voorkom je witwassen en screen je klanten? Emerce Financials biedt een compleet overzicht van de kansen en mogelijkheden om snel te kunnen schakelen, voor te sorteren op de toekomst, en last but not least gaan we dieper in op het laatste nieuws: met welke innovaties komen de betalingsgiganten?

De digitale euro is bedoeld als aanvulling op bestaande betaalmiddelen. De digitale munt zal, net als het al bestaande cashgeld, worden uitgegeven door de Europese Centrale Bank (ECB). Via reguliere betaalinstellingen wordt de digitale euro vervolgens beschikbaar voor burgers en bedrijven. Je hoort gesprekken met onder meer Dennis de Reus van ABN, Simone Brummelhuis van Borski Fund, Chris van Dongen van Payhawk en Stèphanie van der Voort, Global CRM Lead, Allianz Direct.

Volgens Joris Dekker, Digital Currencies Team Lead bij ABN Amro, is het tijdperk aangebroken dat ook het publieke geld van fysieke muntjes en papiergeld digitaal beschikbaar komt. Niet alleen de ECB, alle centrale banken werken eraan. “Wij als bank zitten er eigenlijk niet op te wachten, want het gaat ons veel geld kosten. Maar je zult mee moeten gaan met ontwikkelingen die onvermijdelijk zijn.”

Volgens Bert Slagter, analist van Bitcoin Alpha, is de digitale euro een nieuwe verschijningsvorm van de euro. Die we nu vooral kennen als muntjes, briefjes, saldo bij je bank, maar ook in de vorm van PayPal of een festivalmuntje. “Als je privaat geld wilt, is dat privaat, terwijl publiek geld automatisch fysiek is. Men wil dat nu verenigen.” Crypto is wat anders, benadrukt Slagter. Daar is geen sprake van een centrale autoriteit die toezicht houdt. Wel is het zo dat elementen van crypto op het gebied van bijvoorbeeld cryptografie wordt overgenomen.

Dekker ziet de digitale euro als een evolutie. De digitale munt zal gaandeweg moeten worden uitgebreid en aangepast. Er wordt nog volop gepraat over de uitvoerbaarheid van de digitale euro. Zo is nog niet vastgesteld of gebruik wordt gemaakt van de blockchain, het grootboek van de crypto.

In de concepten wordt een maximum genoemd van 3000 euro die je aan digitale euro mag aanhouden, zelfs als je die op diverse rekeningen hebt staan. Dekker is daar geen voorstander van. Het leidt tot complexe controlesystemen.

Martijn Gerritsen, senior manager financial services strategy consulting van EY Pathenon, vermoedt dat de limiet is ingesteld om het verdienmodel van de banken te beschermen. Er zit vooralsnog geen rente op de digitale euro. Het wordt alleen als betaalmiddel ingesteld.

Dekker denkt dat de digitale euro in eerste instantie voor e-commerce transacties en onderlinge betalingen (Tikkie) wordt ingezet. “We zullen ervaring moeten opbouwen. Dat is ook het geval in China, waar veel pilots lopen rond de digitale yuan.’

Bert Slagter weet niet of het er wel is voor 2030. “Het juridische kader is er nog niet en Europarlementariërs willen de besluitvorming het liefst over de verkiezingen van 2024 heen tillen. En dan is het de vraag of crypto de digitale euro niet heeft ingehaald.”

De video’s van Emerce Tv Financials 2023 gaan om 08.00 uur live. Het volledige overzicht van presentaties vind je hier.

De video Is een digitale euro beter dan een cryptomunt? is na registratie gratis te bekijken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond