Deel dit artikel
-

‘Europa kan wereldleider AI, crypto, blockchain worden’

Europa kan volgens investeerders en ondernemers ‘wereldleider’ worden op het gebied van technologische ontwikkelingen met kunstmatige intelligentie, cryptografie en blockchain.

Dat komt naar voren in een onderzoek dat investeerder Atomico deed onder 3.500 respondenten, bestaand uit een grote groep investeerders en ondernemers.

Die conclusies zijn op zich niet heel verrassend als wordt gekeken naar waar deze technologieën veel aandacht krijgen, nu en historisch. Europa is al decennia lang sterk in cryptografie en, gekeken naar kunstmatige intelligentie dan blijkt dat 32 van ’s werelds honderd grootste onderzoeksinstellingen hier zitten. Onder hen: Delft en Eindhoven.

Atomico wil met zijn onderzoek de stand van zaken in de Europese techsector in kaart brengen. Zo blijkt bijvoorbeeld dat er steeds meer venture capital beschikbaar is gekomen voor starters en, niet onbelangrijk, voor scale-ups. Een deel van dat geld, meer dan in de VS, komt van corporates. Die investeren om te leren maar ook om zich strategisch dekking te geven tegen een ongewisse toekomst.

Van de ondervraagde investeerders denkt 27 procent dat Europa een leidende rol op wereldschaal kan gaan spelen op het gebied van kunstmatige intelligentie. Ondernemers zien dat nog niet helemaal. Twintig procent wel:

Sinds 2012 werd in een kleine 1.100 deals 4,6 miljard euro geïnvesteerd in technologiebedrijven die zich bezighouden met kunstmatige intelligentie:

Gisteren werd in de VS de zogeheten AI Index gepubliceerd. Dat is een onderzoek dat zicht geeft op de onderzoek naar en professionele interesse in dit opkomende vakgebied. Een kleine greep uit de vele overzichten daarin:

Foto: RoboCup2013 (cc)

Dit bericht is 59 keer gedeeld

1 Reactie

piet

Europa kan ook wereldleider in heel veel andere dingen worden. Alleen doen ze dat nooit. @laffepolitiek

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond