Deel dit artikel
-

Europa onderzoekt Google Jobs op machtsmisbruik

De Europese Commissie onderzoekt of Google weer zijn marktmacht misbruikt, maar dit keer met zijn in Europa nog nieuwe metazoekmachine voor vacatures ‘Google for Jobs’. Commissaris Margarethe Vestager reageert hiermee op een klacht van 23 bedrijven met vacaturesites.

In de afgelopen jaren legde de eurocommissaris voor Mededinging voor ruim acht miljard euro aan boetes op voor machtsmisbruik aan Google. Dat gold voor AdSense, Android en Shopping. In alledrie de gevallen creëerde het een oneerlijke voorrangspositie voor zichzelf. Vestager vertelde eerder deze week in Duitsland dat ze gaat onderzoek of dat met de metazoekmachine voor vacatures weer het geval is.

Google for Jobs is nog nieuw op de Europese markt. Het is een dienst die verwijzingen naar vacatures en -sites verzamelt en overzichtelijk presenteert. Uitgevers die hun topbanen of diensten prominenter willen tonen, moeten daarvoor betalen. Zij stellen dat Google die kosten niet heeft, zo op goedkope wijze een aantrekkelijke bestemming wordt en een uitgangspositie maakt om het kaas van het brood te eten van de banensites. Zoals het elders ook al deed.

Vestager vindt ook dat overheden en ondernemers zich hardop moeten afvragen of bedrijven als Google in staat moeten zijn het succes en falen van anderen in zo’n grote mate te bepalen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond