Deel dit artikel
-

Europees Parlement stemt vandaag over Digital Single Market (update)

De EU stemt vandaag over een wetsvoorstel dat een einde maakt aan discriminatie door webwinkels. De nieuwe wet zorgt ervoor dat consumenten de toegang tot producten en diensten niet mag worden geweigerd op grond van nationaliteit, verblijfplaats of woonplaats van de consument.

Nu komt het nog regelmatig voor dat consumenten die een site in het buitenland bezoeken automatisch worden omgeleid naar de Nederlandse webwinkel als ze iets willen bestellen. De EU vindt dat de Europese consument overal moeten kunnen kopen.

Er geldt overigens geen leveringsverplichting. Daar is met name de Nederlandse branche-organisatie Thuiswinkel.org blij mee. Wanneer je als ondernemer je activiteiten niet op een bepaalde lidstaat richt, kun je de klant nog altijd weigeren.

Ook het recht om andere prijzen of aanbiedingen in verschillende lidstaten te hanteren – zolang er geen sprake is van discriminatie – wordt expliciet in het wetsvoorstel erkend.

Ook gelden de nieuwe regels niet voor digitale producten zoals e-books, muziek of software. Ook daar mag nog altijd onderscheid in prijzen worden gemaakt.

De brancheorganisaties hebben er vorig jaar ook op aangedrongen dat de beoordeling van defecte producten alleen mag worden gebaseerd op regelgeving van het land waar het product is gekocht. En dus hoeven aangekochte producten niet te voldoen aan de normen van de plaats van levering.

Over het voorstel waarover vandaag wordt gestemd is al jarenlang onderhandeld door EU-parlementariërs, de Europese Commissie en de regeringen van alle lidstaten. In mei 2016 kondigde de Europese Unie al aan een Digital Single Market te willen nastreven.

De EU hoopt nog dit jaar alle 25 voorstellen met betrekking tot de Digital Single Market te kunnen realiseren. Zeker 13 voorstellen moeten nog behandeld worden, en niet over alles is overeenstemming.

UPDATE: 557 leden van het Europees Parlement hebben voor de regelgeving gestemd, 89 waren tegen. Het voorstel gaat nu naar de Europese Raad.

Dit bericht is 19 keer gedeeld

1 Reactie

EU=Ingsoc

Ik wordt zo moe van de EU. Dus nu worden wij als internationaal distributeur gedwongen om te concurreren met onze leveranciers. Erg stom allemaal. En erg duidelijk ook dat de EU totaal niet gelooft in een vrije markt. De EU=Ingsoc

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond