Deel dit artikel
-

Europese monopolieklacht tegen combinatie Windows-OneDrive

Softwarebedrijf Nextcloud heeft een monopolieklacht in Europa ingediend tegen Microsoft. Het verzet zich tegen de steeds diepere integratie van OneDrive in Microsoft-producten. Dat zou jonge, opkomende partijen in de concurrentie belemmeren.

Nextcloud heeft de aanklacht ook ingediend bij de toezichthouder op zijn thuismarkt Duitsland en zegt dat het ook in Frankrijk de overheid opzoekt.

Het Duitse bedrijf profileert zichzelf als een privacyvriendelijk alternatief voor kantoordiensten als Dropbox, Microsoft 365 en bijvoorbeeld Google Workspace. Daarbij loopt het tegen de immense concurrentiekracht van de Amerikaanse techgiganten aan. In het geval van Windows drukt Microsoft de diensten rondom OneDrive steeds dieper in de naden daarvan.

Als Nextcloud, en dertig andere klagende instanties, daar nu al geen hinder van ondervinden dan verwachten ze op binnen afzienbare tijd wel.

Het bedrijf stelt: “Het valt ons op, dat Microsoft, Google en Amazon hun marktaandelen afgelopen jaren zagen groeien tot 66 procent terwijl lokale Europese leveranciers hun aandeel zagen afnemen van 26 naar zestien procent. Dat komt door de dynamiek die we hierboven beschrijven. Dit moet met spoed worden aangepakt.”

De Europese Commissaris voor Mededinging vraagt het Parlement haast te maken met acceptatie van de Digital Markets Act (DMA) en de Digital Services Act (DSA). Liever nu raamwerken die voor tachtig procent goed zijn dan nooit honderd procent, zo moedigt ze de volksvertegenwoordigers aan.

Vandaag verscheen ook een brief van twaalf bestuursvoorzitters van telecombedrijven om direct concrete actie te nemen richting de digitale markt. De CEO’s van onder meer Deutsche Telekom, Telefónica en Vodafone willen keuzes en richting horen uit Brussel.

Foto: Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond