Deel dit artikel
-

‘Facebook is een moderne kolonisator’

Facebook maakt het sociale gedrag van mensen ondergeschikt aan efficiëntie en winstgevendheid. Dat stelt Rob Heyman van de Vrije Universiteit Brussel in de dissertatie Facebook & users: who is using whom?

Facebook begon ooit als een studentenproject zonder businessmodel en inkomstenbron. Vandaag is het een alomtegenwoordig sociaal medium dat dagelijks door ruim een miljard mensen wordt gebruikt.

Heyman bracht in kaart hoe Facebook tussen 2004 en 2015 stevig greep kreeg op de relatie tussen adverteerders en gebruikers op het sociale netwerk. Hij onderzocht hoe tieners in hun dagelijkse leven met Facebook onderhandelen en hoe Facebook hun persoonsgegevens gebruikt – en wat de tieners hier van vinden.

Sociale media als Facebook reduceren het gedrag van hun gebruikers in dienst van winstgevendheid. ‘Het verplicht gebruikers om snel te reageren op berichten, omdat Facebook vertelt wie het bericht wanneer heeft gelezen – ook al werkt dat storend als je met vrienden praat, naar de les gaat of huiswerk moet maken,’ aldus Heyman.

Daarnaast manipuleert Facebook het gedrag van zijn gebruikers zodanig dat deze meer reclame gaan consumeren – wat in feite een vorm van kolonisatie is. De kwantiteit – zoals de hoeveelheid berichten, de op het netwerk doorgebracht tijd en het ‘blootstellingsniveau’ aan advertenties – is daarbij belangrijker dan de kwaliteit van de sociale interactie. Gebruikers worden zo beroofd van de mogelijkheid om vrijelijk en op zelf gekozen wijze met anderen te communiceren.

‘Het monopolie is op zich niet erg, zolang het zich aan de regels houdt,’ zegt Heyman. ‘Daar wringt het schoentje, want: wat zijn de regels van Facebook? Iemand die twee jaar geleden inlogde hoefde nog geen data te delen met de andere bedrijven die Facebook inmiddels heeft gekocht. Parse, LiveRail en Atlas zorgen ervoor dat persoonsgegevens van Facebook, Instagram en WhatsApp gebruikt kunnen worden voor reclamedoeleinden op het hele internet. Als je hier niet mee akkoord bent, dan kan je maar beter vertrekken want een andere keuze krijg je niet. Zulk misbruik is zeker iets om ons zorgen over te maken.’

Morgen op The Social Conference stellen sceptische wetenschappers zich de vraag: werkt social nu echt? The Social Conference vindt morgen plaats in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Kaarten zijn hier te koop.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond